Sharon Stone szakmát váltott

Az Elemi ösztön sztárja arról mesélt, hogy miért fordult a festészet felé.

A 66 éves színésznőnek már nem kínálnak olyan szerepeket, amik méltók lennének hozzá, így akár napi 17 órája is van arra, hogy egy másik művészeti ágban teljesítse ki a tehetségét. Sharon Stone fest, és nem is akármi ihleti meg: egyszer például egy barátnőjével és annak családjával ment vacsorázni, mikor is a barátnőjének azt tanácsolta az apósa, hogy most inkább ne rendeljen pizzát, mert a szülés után le kéne fogynia. Ez az incidens és egy lebegő drón ihlette Stone egyik képét, melynek címe: It’s My Garden, Asshole (Ez az én kertem, seggfej).

Sharon Stone a pandémia alatt kezdett el festeni, amikor az egyik barátjától kapott egy könyvet, amiben számok jelezték a színeket, amik alapján meg kellett festeni a képet. Ma már napi 17 órát fest,

jelenleg Berlinben van önálló kiállítása, jövő hónapban pedig San Franciscóban nyílik egy másik tárlata.

Persze ő is tisztában van azzal, hogy nem kapott volna ilyen lehetőségeket, ha nem az lenne, aki:

„Valószínűleg nem, de sokkal értékesebb lennék, ha már meghaltam volna. Ha van lehetőség a rövidebb életre, az a női művészek számára igazán nyerő.”

Miközben azt is tudja, hogy rengeteg pénzt kereshetne azzal, ha azt adná a galériáknak, mit szeretnének, de úgy érzi, neki más feladata van a festészettel:

„Az én dolgom, hogy ablakot nyissak a többi nőnek, és nyitva is tartsam azt. Ne felejtsük, mit mondott Marilyn Monroe: »Az egyenlőségre törekvő nőkből hiányzik az ambíció«”.
Casion (1995)
Forrás: Universal Pictures

 

Sharon Stone filmográfiájában a legizgalmasabbak azok a nők, akik nem egyenlők akartak lenni a férfiakkal, hanem jól seggbe akarták rúgni őket. Ginger McKenna karakterére a legbüszkébb, akit Martin Scorsese 1995-ös Casinójában alakított, Robert De Niro oldalán:

„Bob minden lehetséges módon bátorított. Elképesztő volt számomra, hogy azt mondta: az ő teljesítménye az én teljesítményemtől függ.”

Színészi karrierje viszont azóta nem jutott ilyen magasságokba: „Megdöbbentett, hogy nem dolgozhattam tovább ilyen jól, pedig mindent megtettem, hogy a legjobbat nyújtsam” – mondta. 2001. szeptember 11-e után nem sokkal Stone agyvérzést kapott, és ennek hatására megírta az önéletrajzát, amit magyar nyelvre is lefordítottak Kétszer élni, mi lehet ennél szebb címmel. Most a festészet segít neki a túlélésben. Miként mondja:

„A mindennapi művészi alkotás segít abban, hogy megtaláljam a kiutat ebből a riasztó jelenből, amiben élünk.”

(via The Guardian)