Sosem találnád ki, hogy készültek Az elveszett frigyláda fosztogatói hangeffektjei

Most viszont egy hatperces kisfilmből mindent megtudhatsz a témában.

A Paramount Home Entertainment abból az alkalomból tette közzé az izgalmas videót, hogy június 8-án az Egyesült Államokban kihozták az Indiana Jones-filmek 4K-s kollekcióját. A kisfilmben Az elveszett frigyláda fosztogatói két hangmérnöke, Ben Burtt és John Roesch mesélnek a film hangkulisszájáról.

És a két szakember szerencsére nemcsak beszél, de egy rövidke demonstráció keretében szemléltetik is, melyik hangot hogyan állították elő. A bemutatót a verekedések hangjaival kezdik: ehhez két biliárdgolyót használtak, amiket harisnyába rakva csapkodtak egymásnak. A konkrét ütéseket pedig úgy rekonstruálták, hogy az egyik golyót hozzácsapdosták egy zsákhoz.


A film híres-neves kardforgatója handzsárjának suhogtatásánál egyszerűen egy pálcával hadonásztak a levegőben, de nagyon hatásos hangok keletkeztek egy zeller csapdosásával is. Amikor pedig Indy beleharap az egyik támadója karjába, akkor is a zellert használták, hogy ne emberi húsba kelljen harapniuk.

A kígyók által keltett hangokat Burtt a felesége mac and cheese-ének (sajtos tészta, tipikus amerikai gyorsétel) segítségével állították elő, a videóban szerencsére szemléltetett módon, különben nehezen tudnánk elképzelni. A legviccesebb azonban az a zaj, amit akkor hallhattunk, amikor felnyitották a frigyládát: ezt egy vécétartály tetejével sikerült megvalósítaniuk.


(via Collider)