Sosem találod ki, melyik volt az első X-besorolású amerikai film

A sebhelyesarcú csak a második ilyen alkotás volt. A szex és az erőszak explicit ábrázolása miatt először egy ma már feledésbe merült, Vietnam-ellenes Robert De Niro-vígjátékot meszelt el a korhatár-bizottság.

A hollywoodi rendezők sokáig rettegtek az MPAA-tól (Motion Picture Association of America), vagyis attól a nonprofit szervezettől, amelynek az összetéveszthetetlen logója a zöld háttérrel bizonyára minden PORT.hu-olvasó számára ismerős – ez a grémium dönt ugyanis az amerikai mozifilmek korhatár-besorolásáról. Bár a streaming platformok egyre nagyobb térnyerése óta megváltoztak a médiafogyasztási szokásaink, mégis talán érdemes többet is megtudni az egykor rettegve tisztelt hollywoodi filmcenzúra fejlődéstörténetéről.

Ebben a rendszerben az X-besorolást olyan filmeknek tartották fenn, amelyek tartalmát a szex, az erőszak és más súlyos témák explicit ábrázolása miatt a gyermekek számára egyáltalán nem tartották megtekintésre alkalmasnak. Maga az X-besorolás akkor lépett életbe, amikor 1968-ban bevezették a Motion Picture Association új filmminősítési rendszerét, eltörölve ezzel a híres-hírhedt Hays-kódot (amelynek a bemutatása szétfeszítené jelen cikkünk kereteit – legyen elég annyi, hogy tele volt a szabályozás olyan bornírtságokkal, hogy a hollywoodi filmekben „tilos a faji keveredés” és nem lehet gyerekszülést bemutatni, „még árnyképként sem”).

Az első amerikai film, amely megkapta az X-besorolást, pont 1968-ban került a mozikba.

Ráadásul nem kisebb név rendezte, mint „Új Hollywood” egyik legígéretesebb tehetsége, Brian De Palma (akit ekkoriban „mozi-fenegyerek”-ként emlegettek, olyan neves pályatársaival esgyütt, mint Francis Ford Coppola, gerorge Lucas, Steven Spielberg, Martin Scorsese és John Milius). Az Üdvözletek (eredetiben: Greetings) címet viselő film Brian De Palma egyik legelső munkája volt, és Robert De Niro főszereplésével készült, akinek ez volt az első igazán nagyszabású filmes szereplése. Az elmúlt évtizedek során persze már ez a film teljesen feledésbe merült, de az alábbiak miatt talán a mai, modern kor embere számára is izgalmas lehet.

Bár technikailag az 1969-es The Wedding Party volt Robert De Niro első komoly filmje, az csak az Üdvözletek után került mozikba, amikor De Niro már szép elismeréseket söpört be a De Palmával való közös munkájával. Az Üdvözletek három jó barátot mutatott be, akik a maguk módján mind különcök voltak, abban legalábbis biztosan, hogy egyiküknek sem fűlött a foga meghalni Vietnamban. A film így lényegében a vietnami háborúban való amerikai részvétel szatirikus feldolgozása lett, ami sajátosan humoros módon vizsgálta meg a háború egzisztenciális hatásait, és bemutatta, hogyan próbálják meg kijátszani a fiatalok a kormány által előírt hadkötelezettséget. Egy interjújában Brian De Palma így emlékezett vissza a forgatásra, valamint az azt kövező bürokratikus hercehurcájára:

Beküldöd a filmet a minősítő bizottsághoz, ők meg azt mondják rá, hogy »X«. Ezután megpróbálsz betekintést nyerni azokba a jelenetekbe, amelyek zavarják őket, vagy amelyek túlságosan is hatásvadásznak tűnnek. Persze néha olyan dolgokat is beleteszel a filmbe, amiket végül nem fogsz használni, de ezekre majd ráfoghatják, hogy túlságosan is hatásvadász mind, és majd ezeket akarják kivenni.

A rendező hozzátette:

A sebhelyesarcú már egy egészen egyedi helyzet volt. Megvágtam, beküldtem, és kaptam rá egy X-et. Másodszorra is megvágtam, beküldtem, megint kaptam egy X-et. Aztán harmadszor is megvágtam, de még mindig X-et kaptam. Az Üdvözletek óta harcolok a minősítő bizottsággal... Már az Üdvözletek is X-et kapott, X besorolással kellett bemutatni.

Brian De Palma azt tehát készséggel elfogadta anno, hogy a drogban utazó maffiózókról szóló, 1983-as A sebhelyesarcú X korhatár-besorolást kapjon, azt viszont nem teljesen értette, hogy a vietnami háborúban való részvételt elszabotáló Üdvözletek miért kapta meg a rettegett X-besorolást, ami korlátozott filmszínházi vetítéseket (így potenciális bevételkiesést) jelentett. Miután a rendező a szexuális töltetű jelenetek egy részét kivágta, a besorolás végül R-re módosult (vagyis: Restricted - olyan alkotás, amelynek a megtekintéséhez 17 éves kor alatt szülő vagy felnőtt kísérő jelenléte szükséges), de az Üdvözletek így is az első X-besorolású amerikai filmként került be a történelembe.

(via Faroutmagazine.co.uk)