Spike Lee végre tényleg történelmet írhat

Már tavaly a Csuklyások – BlacKkKlansman Oscar-díjas rendezője lett volna a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének első afrikai származású elnöke, de a koronavírus miatt elhalasztották az eseményt.

Még 2020 januárjában jelentették be, hogy

Spike Lee lesz a 73. Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke,

később azonban a világjárvány annyira súlyosra fordult, hogy a szokásos formában eltörölték a mustrát (a kiválasztott filmek gesztus értékkel megkapták a „cannes-i válogatás” pecsétet, október végén pedig jelképesen egy pár napig tartó minifesztivált tartottak helyette).

A koronavírus még mindig nem múlt el, de a szervezők azt remélik, hogy a megszokott májusi helyett idén július 6. és 17. között rendben meg tudják tartani az immár 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált, aminek most már tényleg Lee lesz a zsűrielnöke, nem pusztán az első afroamerikai, de az első afrikai származású művészként. A fesztivál hivatalos sajtóközleménye szerint egyébként a válogató bizottság már nagyban dolgozik, és júniusban nyilvánosságra hozzák nemcsak a hivatalos versenyfilmeket, de a zsűri további tagjainak névsorát is.

Spike Lee 2019-ben az Oscar-díjával. Forrás: Jeff Kravitz / FilmMagic / Getty Images

 

„A Cannes-i Filmfesztivál (anélkül, hogy bárkit meg akarnék bántani) nemcsak a világ legfontosabb filmfesztiválja, de az én karrieremre is nagy hatással volt.

Kijelenthetjük, hogy Cannes határozta meg a helyemet a világ mozitörténelmében. Az egész még 1986-ban kezdődött, amikor az első nagyjátékfilmem, a Nola Darling (She’s Gotta Have It) ifjúsági díjat nyert a Rendezők Kéthete válogatásban. A következő munkám az 1989-es Szemet szemért volt, amit beválogattak a hivatalos versenyfilmes szekcióba. És sem időm, sem helyem sincs arra, hogy kifejtsem azt a kirobbanó hatást, ami még harminc évvel később is érvényes” – közölte a filmes még egy tavalyi közleményben.

„Zárásként annyit tudok még mondani, hogy megtiszteltetés, hogy én lehetek az első az afrikai diaszpóra tagjai közül, akit egy fontos filmfesztivál és azon belül is Cannes zsűrielnökének neveztek ki” – tette hozzá Lee, akinek összesen hét filmjét mutatták be az évtizedek során a fesztiválon (az említetteken kívül a Dzsungellázat, a Girl 6 – A hatodik hangot, az Egy sorozatgyilkos nyarát, a Tíz perc – Trombitát és a Csuklyások – BlacKkKlansmant, ami el is nyerte a zsűri nagydíját, majd Oscart is kapott a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában.


(via IndieWire)