Star Trek 4.: újabb rendezőcsere

Quentin Tarantino és S.J. Clarkson rendezőnő után most egy újabb név, a friss Emmy-jelölt Matt Shakman került képbe a régóta húzódó sci-fi folytatás direktoraként.

A még mindig cím nélküli projektet már 2020 tavaszán el akarták kezdeni forgatni, de az ismert okok miatt erre azóta sem került sor. A Paramount gyártásában, J.J. Abrams produceri ténykedése mellett készülő produkció forgatókönyvírója Geneva Robertson (Marvel Kapitány, az új Tomb Raider) és Lindsey Beer (a közelgő Kedvencek temetője-előzményfilm), Shakmant pedig állítólag több jelölt közül választották ki.

Jelöltekből egyébként eddig sem volt hiány, hiszen az évek során a Star Trek 4-gyel kapcsolatba hozták már Quentin Tarantinót és S.J. Clarkson rendezőnőt is. Shakman eddig mindössze egyetlen nagyjátékfilmet rendezett, a 2014-es Cut Banket, de tévés direktorként igazi veteránnak számít: olyan sorozatok egyes epizódjait dirigálta, mint a Sírhant művek, a Doktor House, a Fargo, A férjem védelmében vagy a Trónok harca.

Star Trek: Mindenen túl. Forrás: UIP-Duna Film


De ő volt a rendezője a WandaVision című Disney+-os sorozat mind a kilenc epizódjának, és ebben a minőségében (ahogy arról ebben a cikkünkben is beszámoltunk) most érdemelt egy Emmy-jelölést „a legjobb rendező minisorozatban vagy antológiaszériában” kategóriában. A WandaVision egyébként összesen 23 nominációt kapott, amivel a harmadik legtöbb jelölést elért sorozat az idei Emmyn.

A Star Trek 4. a 2016-ban bemutatott Star Trek: Mindenen túl közvetlen folytatása. Az elmúlt évek során pedig ha filmekkel nem is,

több sorozattal is megpróbálták életben tartani a Star Trek szellemiségét:

2017-ben debütált a Star Trek: Discovery, majd 2020-ban megérkezett a Star Trek: Picard is. Ugyanebben az évben egy animációs széria is bemutatkozott, Star Trek: Lower Decks címmel. A filmes folytatás (ami a The Hollywood Reporter értesülései szerint 2023. június 9-én érkezik) szereposztása még nem ismert, bár korábban arról lehetett hallani, hogy ebben a műben tér majd vissza a Kirk kapitány apját alakító Chris Hemsworth.


(via IndieWire, The Hollywood Reporter)