Sztárok, akik nem gyúrták ki magukat egy filmért

Jöjjenek azok, akik nem követtek semmilyen speciális étrendet, nem edzettek napi négyszer, nem csináltak semmit, csak elolvasták és megtanulták a forgatókönyvet. 

Az egyik legforróbb, leghálásabb és legegyszerűbb téma filmes újságírói körökben és a bulvár vonalon is, hogy egy színész hogyan, miként és mennyire formálta át a testét az adott szerep kedvéért. Nem is kell nagyon messzire menni, hisz a mostani nagy sláger épp Brendan Fraser szenzációs átalakulása, akinek ugyan nem kellett durván elhíznia, viszont viselnie kellett egy nagyjából 136 kg-os kövérjelmezt (fat suit), hogy eljátszhassa A bálna című film főszerepét, amiért feltehetőleg meg is kapja majd az Oscar-díjat. (Most abba ne is menjünk bele, hogy az ilyen és ehhez hasonló body transformation mennyire torzítja a színészi teljesítmény tényleges megítélését.) 

A műfaj koronázatlan királya egyértelműen Christian Bale, aki elképesztő szélsőségeket tud produkálni a testével, ha egy szerepről van szó. Ugyanitt Matthew McConaughey is játszott már kopaszodó, pocakos üzletembert, aki aranyban utazik, de volt már csont és bőrre soványodott AIDS-es, meg kidolgozott izomzatú vetkőző fiú is. A listát még a végtelenségig sorolhatnánk. Azokról viszont kevesebb szó esik, akik nem mentek keresztül semmilyen átalakuláson azért, hogy el tudjanak játszani egy filmszerepet. 

Leonardo DiCaprio 

Ha valaki, akkor DiCaprio aztán nem formázta úgy a testét, mint egy hiperaktív óvodás a gyurma figurát. A színész mindig úgy nézett ki a filmjeiben, ahogy az adott életszakaszában éppen, mint egy civil, hétköznapi ember, aki 25 év alatti modellekkel jár, és jól érzi magát. Hol látványos apateste volt, hol teljesen átlagos, se nem izmos, se nem vékony. Az Eredet, a Kapj el, ha tudsz!, a Titanic, A Viharsziget, a Volt egyszer… egy Hollywood vagy A Wall Street farkasa mind jó példa arra, hogy mennyire nem a teste kigyúrásáról szól a karrierje.  

Benedict Cumberbatch 

Forrás: Joe Maher / Getty Images

 

Róla el lehet mondani, hogy jó formában van. És lényegében ezt a formáját hozza minden filmjében. Néhol talán egy kicsivel szálkásabb, de nagyon látványos átalakuláson nem nagyon ment még keresztül. Eddig még nem kellett brutális bicepszet vagy éppen kockás hasat villantania, pedig volt már az év legszexibb élő férfija - a The Sun brit bulvárlap olvasóinak szavazatai alapján úgy, hogy maga mögé utasította David Beckhamet. 

Adam Sandler 

Forrás: Netflix

 

Oké, a Csiszolatlan gyémánt filmben vékonyabb volt a tőle megszokottnál, viszont az esetek jelentős részében pont úgy néz ki a vásznon, vagyis most már inkább csak a Netflix képernyőjén, mintha csak otthon lenne és önmagát játszaná. Még amikor olyan filmben szerepel, amit természetesen a saját produkciós cége jegyez, amiben akcióhősnek megfelelő karaktert alakít, akkor sem néz ki úgy, mint mondjuk Chris Evans vagy Jason Statham a rosszabb napjain.  

Samuel L. Jackson 

Forrás: Netflix

 

Lehet éppen Windu mester, Nick Fury, P.K.Highsmith, Shaft, Elijah Price vagy Jules Winnfield, a lényegen nem változtat: Samuel L. Jackson minden gond nélkül hozza a figurát. És ehhez nincs is szüksége semmi másra, csak arra, hogy így több mint 70 évesen is megfelelően táplálkozzon, piláteszezzen és akupunktúrás kezelésre járjon. (Ugyanitt mondjuk az összes idősebb színészt is meg lehetne említeni, hisz korukra való tekintettel nem várja el senki sem tőlük, hogy ki legyenek pattintva vagy éppen abnormális módon lefogyjanak. De persze ott a mérleg másik nyelve, mondjuk Stallone vagy Schwarzenegger, akiket most sem lehet kirobbantani az edzőteremből.) 

Jack Black 

Forrás: Karwai Tang/WireImage/Getty Images

 

Ő az, aki annyira benne ragadt a pocakos vicces, szeleburdi, enyhén kretén de azért szerethető figura karakterében, hogy az egyik leghíresebb szinkron munkája, A Kung Fu Panda is ilyen, hisz külsőleg és belsőleg egyaránt olyan, mintha csak ráöntötték volna Po szerepét. 

Dwayne Johnson 

Forrás: Instagram

 

Ő egy érdekes kakukktojás ebben a listában, hisz ő eléggé ki van gyúrva, ugye. Igen, de ez nem egy szerep kedvéért előidézett forma. Neki a gyúrás teszi ki az életének egy jelentős részét. Nem a filmek miatt edz, hanem igazából az egyre nagyobb izomtömege miatt kap olyan filmeket, amikben izmos csávót kell alakítania. Ha egyszer le kéne fogynia, el kéne híznia, mármint zsírt kéne növesztenie izom helyett, akkor egyből átkerülhetne a sztárok, akik őrült átalakuláson mentek át egy szerep kedvéért című cikkbe, de amíg csak izmot épít, addig marad itt.

Ugyanitt: 

Csuja Imre is minimum az Üvegtigris óta úgy néz ki, ahogy ma is látni lehet A mi kis falunkban. (Bezzeg Rudolf Péter az 1945 című film kedvéért mit magára nem szedett.)

+1

A kedvencem a témában, hogy Nicolas Cage felhagyott a gyúrással, mert az emberek azzal kezdték el gyanúsítani, hogy a Szellemlovas című filmben látható kockás hasa csak CGI. 

Apró- és dőlt betűs érdekesség: hol vannak a nők? A színésznők bodyshamingelésére külön is érdemes kitérni, nem csak lábjegyzetben, ugyanis nagyon erős a kontraszt, az a kettős mérce, amit a nézők, rajongók, olvasók, újságírók alkalmaznak velük kapcsolatban. Ízelítőnek egy példa, hogy amikor Charlize Theron magára szedett pár plusz kilót a Monster című film kedvéért, akkor nem kezdték el körberajongani és dicsérni az újságok, mint mondjuk most Brendan Fraser esetében.