Sztárok, akiket letartóztattak a saját filmjük forgatásán

Nem Alec Baldwin az egyetlen, aki így járt, de az okok nagyon különbözőek. Szerencsére nem minden eset kezdődött valakinek a halálával – találtunk lopást és közszeméremsértést is.

Sean Penn

Karrierje korai szakaszán a botrányhős filmsztár gyakran került összeütközésbe a törvénnyel. A nyolcvanas években például többször is indult ellene eljárás könnyű testi sértés miatt. Az egyik ezek közül az az 1987-es eset, amikor a Dennis Hopper által rendezett Színek forgatásán

leköpött és többször megütött egy statisztát,

amiért az lefotózta őt és filmbeli partnerét, Robert Duvallt egy forgatási szünetben. Erőszakos viselkedésével ráadásul a színész megszegte korábbi próbára bocsátásának feltételeit (amit ittas vezetés miatt róttak ki rá), így a két cselekményért együtt Penn 60 nap börtönt kapott, de szerencséjére átváltották két év felfüggesztettre. A sztár pedig tanulhatott a dologból, mivel ezt követően egészen 2009-ig nem volt bírósági ügye – akkor azonban 36 hónap próbaidőre és 300 óra közmunkára ítélték, amiért bántalmazott egy paparazzót.

Penn 1987-ben. Forrás: Ron Galella Collection via Getty Images

 

Ryan Gosling

Nem a kedvezőtlen kritikai fogadtatás volt az egyetlen kellemetlenség, ami Ryan Goslingot 2014-es direktori debütálása, a Lost River miatt érte, hiszen le is tartóztatták, amikor épp helyszínt keresett a produkcióhoz Detroitban. Korábban a sztár ott forgatta A hatalom árnyékában című George Clooney-filmet, és megihlették a városszerte feltűnő kihalt épületek, ezért többe is behatolt, hogy kis kézi kamerájával próbafelvételeket készítsen a helyszíneken (a szóban forgó modern kísértetkastélyok fel is tűntek a Lost River elején). Egy alkalommal viszont a helyi rendőrség letartóztatta Goslingot, mivel

azt hitték, azért lógott be az üres házakba, hogy kábelt lopjon.

De az alkotó még ezt a kínos incidenst is kreatív célokra használta fel: beleírta a Lost River forgatókönyvébe, hogy az egyik főhős kiégett épületekbe jár kábelt lopni, hogy eltartsa az édesanyját.

Gosling a Lost River premierjén. Forrás: Karwai Tang / WireImage / Getty Images

 

George A. Romero

Az élőhalottak éjszakája rendezőjét még gyerekként, 14 évesen csípték fülön, mivel sok más filmeshez hasonlóan igen korán elkezdte a művészi kísérletezést és saját kisfilmjei forgatását. A kis Romero épp a bronxi Parkchesterben található lakása környékén forgatta The Man from the Meteor című 8mm-es rövid sci-fijét, amikor letartóztatta a rendőrség. „A film végén a címszereplőt lelövik a saját sugárfegyverével, majd lángoló teste lezuhan egy tetőről. Hogy tökéletesen megvalósítsam a felvételt,

felgyújtottam egy bábut, és ledobtam egy közeli épület tetejéről.

De persze mindehhez nem kértem engedélyt a New York-i rendőrségtől, akik azonnal bevittek, és a szüleimet is értesítették. De szerencsére nem volt komoly a dolog, hiszen nem kellett az egész éjszakát a fogdában töltenem” – számolt be róla még 1988-ban a direktor.

Romero 2016-ban. Forrás: Laura Lezza / Getty Images

 

John Waters

A szenny pápájának is nevezett alkotót stílszerűen közszeméremsértésért tartóztatta le még 1969-ben a baltimore-i rendőrség. Amikor ugyanis bemutatkozó nagyjátékfilmjét, a Mondo Trashót forgatta, amelynek egyik jelenetében a Divine nevű drag queen találkozik egy meztelen stoppossal, a rendező úgy döntött, hogy a Johns Hopkins University campusán veszi fel a képsort, de persze engedélyt ő sem kért a forgatásra, így megvádolták azzal, hogy ő és barátai engedély nélkül pornót forgattak, amivel közszeméremsértést követtek el. Waters az amerikai TASZ-t kérte fel a védelmére, és a tárgyalás igazából még jól is jött neki, mivel megjelent a film kapcsán egy pár cikk olyan fontosabb kiadványokban, mint a Variety. Waters beszámolója szerint egyik korai filmje, a Hag in a Black Leather Jacket levetítésével zúzták szét az ügyészség vádjait,

amelynek a képviselői állítólag nagyon csalódottak voltak, hogy a direktor nem pornórendező, és az egyetlen bűne, hogy ízléstelen filmeket készít.

Waters 2013-ban. Forrás: Robin Marchant / Getty Images

 

Ruggero Deodato

Az olasz rendezőt elsősorban az 1980-as Cannibal Holocaust című found footage horror alkotójaként ismerjük, amelynek sztorija szerint egy filmes stáb az Amazonas dzsungelében bennszülötteket és állatokat kínoz, amikor azonban egy kannibál törzs fogságába esnek, fordul a kocka. A film teljes mértékben megrendezett jelenetei pedig olyan valósághűre sikerültek, hogy Deodatót azzal vádolták, hogy megölte a színészeit, amiért 30 éves börtön lett volna a büntetése.

A több évtizedes büntetést persze megúszta a filmes, amikor sikerrel bizonyította, hogy sztárjai egytől egyig életben vannak – obszcenitás és állatkínzás miatt azonban így is megbüntették, de csak négy hónap felfüggesztettre.

A példátlan kegyetlenséget példátlanul kendőzetlenül bemutató alkotás egyébként 1984-ig be volt tiltva Olaszországban, a világ több táján – köztük Nagy-Britanniában vagy Új-Zélandon – pedig azóta is csak cenzúrázott formában érhető el.

Deodato 2008-ban. Forrás: Pool DEMANGE / MARCHI / Gamma-Rapho via Getty Images

 

(via Looper)