Támogassatok egy hibbant, de vicces svájci zsé filmet!

Ha van egy kis felesleges pénzed, támogass egy őrült svájci filmet, amiben egy dögös tehenészlány száll szembe a náci sajtmágnásokkal – vagy ne támogasd!

Természetesen nem véletlen, hogy a filmet a most kijött előzetesben az Iron Sky: Támad a Hold (2012) producerével hirdetik, merthogy a készülőben lévő film ugyanolyan vállaltan idióta, mint finn társa volt, ugyanúgy a valahonnan újra előmászó nácik a gonoszok, és ugyanúgy nagyrészt közösségi finanszírozással jön létre, már ha létrejön. És ha létrejön, nem is biztos, hogy az itt látott színészek aprítják benne egymást, és talán pont ezért nem is tudjuk, hogy ki az a címbéli Mad Heidi a jelen állás szerint.

Heidi amúgy a svájci gyerekirodalom amolyan ékköve és Csimborasszója: Johanna Spyri először 1881-ben kiadott meséjének árva kislánya a festői Alpok között nevelkedett, és azóta rengetegszer filmesítették és sorozatosították meg – videojáték, anime és csak kutyákkal eljátszott verzió is van belőle -, amolyan örök klasszikus, és már lehet, hogy kijárt neki a sokkterápia. A 60-as, 70-es évek olcsó, de vérben tocsogó és végsőkig eroticizált exploitation filmjeinek összes stílusjegyét magán viselő svájci film – amire már rá is lehet ragasztani a swissploitation jelzőt – hősnője a svájci nácikkal veszi fel a harcot, akik kinyírták fekete barátját, és akik laktózintoleráns pakisztáni bevándorlókat fojtanak forró fondue sajtba. Merthogy az idiótán vihogó, kissé streampunk gonoszok valamiféle sajtkonszern emberei, de ha kell, Tobleronéval gyilkolnak, és persze előkerül a híres svájci katonai zsebkés is.

A rettenetes svájci bicskát Heidi forgatja, bőszen irtva a svájci nácikat, és az egész egy jó nagy, szórakoztató maszlag, valami olyasmi, amire pont Svájcból nem számítottunk, ahogy az Iron Skyra és a holdnácikra sem számítottunk. Az összekötő kapocs a stíluson és a közösségi finanszírozáson túl az egyik producer, a finn Tero Kaukomaa, a rendezést pedig az eddig dokumentumfilmeket készítő Johannes Hartmann, aki a forgatókönyvírásba is besegített. Az biztos, hogy ebben a témában jól el lehet ökörködni, és az összes svájci klisét ki lehet figurázni, a kérdés inkább az, hányszor lehet elsütni ugyanazt a poént – pláne úgy, hogy az Iron Sky második részét tavaly mutatták be, és abban volt dinoszauruszon lovagló gyíkember Hitler is, amit nehéz überelni. Aki mégis kíváncsi arra, mit tudnak a svájciak a témában, az vehet Heidi „hadikötvényeket” a film honlapján, ezzel járulva hozzá a Mad Heidi elkészültéhez.