Tom Cruise nyakába varrnák a Múmia sikertelenségét

A sztár állítólag átíratta a forgatókönyvet, és a rendezéstől a vágásig mindenbe keményen beleszólt.

Ahhoz képest, hogy Tom Cruise legújabb blockbusterétől, a 125-190 millió dollárba kerülő, és plusz 100 millióért világszerte bereklámozott Múmiától azt várta a Universal, hogy ezzel fogják felépíteni az új Marvel-univerzumot, a film eddigi bevétele mindössze 295 millió dollár. Összehasonlításképp: a Bosszúállóknak és a folytatásainak megágyazó Vasember 2008-ban 585 milliót kaszált, és még a 2011-es Amerika kapitány is elkullogott 370,5 millióig, mielőtt a 2012-es Avengers 1,5 milliárdos rekordbevételt csinált volna.

Tom Cruise tehet mindenről?

A patinás Variety pár napja terjedelmes írást közölt arról, hogy bár Tom Cruise a Múmia díszbemutatóján a csapatmunka fontosságáról beszélt, produkcióközeli források egybe hangzóan azt állítják: a forgatás alatt végig szoros pórázon tartotta a stábot, holott nem is jegyezte producerként a filmet. Állítólag a forgatókönyvtől kezdve az utómunkán át a marketingig mindenbe keményen beleszólt. A források szerint

  • valójában nem is Alex Kurtzman rendezte a filmet, hanem Cruise .A sztár még a kameralencsék kiválasztásába is beleszólt, Kurtzman pedig azért nem tiltakozott ez ellen, mert már a Mission: Impossible 3 óta országos cimborák voltak, és imponált neki, hogy ezzel a filmmel végre nemcsak sztárrendezőknek besegítő forgatókönyvíróként és társproducerként jegyzik majd Hollywoodban, hanem igazi blockbustergyárosként.
  • Tom Cruise több helyen a saját szája íze szerint íratta át a forgatókönyvet. Az eredeti szövegkönyvben még fiatal férfiként nevezték meg a főszereplőt – Cruise viszont akármilyen jól is néz ki, már nem éppen fiatal: heteken belül 55 éves lesz. A sztár állítólag személyesen kérte meg a forgatókönyvírói tapasztalattal nemigen rendelkező színészkollégáját, Dylan Kussmant, valamint országos cimboráját, Christopher McQuarrie-t (Valkűr, Jack Reacher, A holnap határa, stb.), hogy igazítsák őhozzá a sztorit, legyen az egész film olyan, mint egy misztikus Mission: Impossible.
  • az eredeti forgatókönyvben a főhősnek és a női múmiának (Sofia Boutella) nagyjából azonos játékideje lett volna, de Cruise úgy íratta át a sztorit, hogy több szerep jusson neki.
  • Cruise a vágásba is beleszólt, hogy a végeredmény minél akciófilmesebb legyen. Pedig a vágó, Andrew Mondshein azért nem egy kezdő gyakornok Hollywoodban olyan produkciókkal a háta mögött, mint a Gilbert Grape vagy a Hatodik érzék.

Ilyen felemás start után nagyon nagy kérdés, mi lesz a Universal feltámasztott szörnyeivel és a lépten-nyomon promózott Dark Universe-zel, amiben a Dr. Jekyllt alakító Russell Crowe mellett Johnny Depp lenne a láthatatlan ember, Angelina Jolie Frankenstein menyasszonya, Javier Bardem Frankenstein, Dwayne Johnson pedig a farkasember. Ráadásul nem a Múmia lenne a stúdió első próbálkozása a saját szörnyes franchise felépítésére: már a 2014-es Ismeretlen Drakulával közös univerzumba akarták terelni a Universal régi moziszörnyeit, de a szerény bevétel miatt végül mégsem ezt a vámpírfilmet követte Frankenstein meg a többi rém.

Tom Cruise sajtósa nem kívánta kommentálni a Variety cikkét. A Universal stúdió közleményben állt ki a sztár mellett: Cruise egyáltalán nem befolyásolta negatívan a produkció sikerét, sőt, kiválóan lehetett vele együttműködni, és most is, mint mindig arra törekedett, hogy minőségi moziélményben részesítse a nézőket.