Történelmi bevételt ért el a Barbie – a Barbenheimer-jelenségnek köszönhetően

155 milliós hétvégi bevételt produkált Amerikában, ami minden idők legjobb nyitó hétvégéje az olyan filmek között, amelynek női rendezője van. A népszerűségben persze közrejátszott az is, hogy sokan direkt egy napon nézték meg a Barbie-t és az Oppenheimert.

A Nagy-Britanniában és Írországban piacvezető Vue International mozilánc közleménye szerint a múlt hét péntek óta vetített Barbie és a szintén ekkortól játszott Oppenheimer a 2019 óta legjobb hétvégét produkáló két film. A cég hétvégi vásárlóinak egyötöde jegyet váltott mindkét filmre – a közösségi médiában már nevet is kapott ez a jelenség: Barbenheimernek hívják, ha valaki ugyanazon a napon nézi meg a Barbie-t és az Oppenheimert.

Pedig a két film gyökeresen eltér egymástól: Greta Gerwig vígjátéka a híres-neves Barbie babáról szól, Christopher Nolan életrajzi drámája viszont az első atombomba kifejlesztésén dolgozó J. Robert Oppenheimer fizikus életét dolgozza fel.

 

Bizarr előzetest kapott a Barbenheimer-jelenség

A mémek mellé most egy trailer is érkezett az Oppenheimert és a Barbie-t háziasító poénhoz

Tovább

 

Tim Richards, a Vue International vezérigazgatója és alapítója szerint egyébként a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Barbie a Super Mario-rajzfilm és az Oppenheimer jegyeladásait is lekörözte, így szinte biztos, hogy az év legnagyobb bevételét fogja produkálni.

A Barbie a 2023-as esztendő legnagyobb bevételű filmje lesz, és jó esélye van arra, hogy bekerüljön minden idők 10 legnagyobb bevételt hozó filmjei közé is. Hihetetlenül izgalmas pillanat ez most az iparág számára, és arra számítunk, hogy ez a tendencia az elkövetkező hetekben is folytatódni fog.

Az Odeon mozilánc is hasonló sikerekről számolt be, mint a Vue, a Universal Pictures pedig azt közölte, hogy az Oppenheimer jobb nyitó hétvégét tudhat magáénak az Egyesült Királyságban és Írországban, mint Christopher Nolan korábbi blockbusterei, a Dunkirk, az Csillagok között és az Eredet.

 

Forrás: InterCom / UIP-Duna Film

 

Hasonlóan impozáns jegyeladásokat produkált a két film az Egyesült Államokban is: itt a Barbie 155 millió dollárral nyitott a hétvégén, az Oppenheimer pedig 80 millióval.

A Barbenheimer-jelenségnek köszönhetően a Barbie minden idők negyedik legjobb hétvégéje az amerikai mozikban.

Összehasonlításképp: a 155 milliós nyitóhétvége Amerikában csak a szuperhősös blockbustereknek és a Harry Potter-filmeknek szokott összejönni. Ezek alapján az elemzők korábban „csak” 90-110 millió dolláros bevételt jósoltak a Barbie-nak. A film ráadásul átírta a női rendezők rangsorát is Észak-Amerikában: korábban Patty Jenkins Wonder Woman-je volr az első, ami 2017-ben 103,3 millió dollárral nyitott, 2019-ben viszont az Anna Boden és Ryan Fleck rendezésében elkészült Marvel kapitány elorozta az elsőséget 153 millió dollárral – a Barbie viszont ezen is túltett.

(via The Hollywood Reporter & Belfasttelegraph.co.uk)