Tudtad, hogy ez a gengszterfilm igaz történeten alapul?

Ridley Scott 2007-es műve, a Russell Crowe és Denzel Washington főszereplésével forgatott az Amerikai gengszter kiváló film, elképesztő sztorival. De ami még elképesztőbb benne, az a valóság.

A hetvenes évek New Yorkjában játszódó gengszterfilm egyik főhőse (pontosabban antihőse) Frank Lucas (őt játssza Washington), aki egy fekete főgengszter hallgatag sofőréből zsenialitásának és szigorú üzleti etikájának köszönhetően a nagyvárosi drogkereskedelem ura lesz. A másik főhős, Richie Roberts (Russell Crowe) olyan zsaru, akit társai épp becsületessége miatt néznek ki maguk közül. Mikor Roberts rájön, hogy egy új játékos került az ismert maffiacsaládok fölé, nemcsak vadászni kezd Lucasra, de tisztelni is kezdi,

sorsuk pedig egyre inkább összefonódik, ahogy egyre közeleg a leszámolás perce – amiből viszont csak az egyikük kerülhet ki győztesen.

Ridley Scott ábrázolásában Washington figurája könyörtelen, véres kezű gengszter, aki a nyílt utcán végez ki embereket. Ahogy az a Collider friss filmtörténeti összeállításából kiderül, ez a valóságban is épp így történt. Az Amerikai gengszter ugyanis nemhogy igaz történeten alapul, de

a valóság ebben az esetben még a fikciónál is sokkal durvább volt.

Frank Lucas ugyanis (ami a filmben nem jelent meg) az amerikai hadsereg segítségével építette ki a birodalmát.


A férfi egy Leslie „Ike” Atkinson nevű nyugalmazott, egykor Vietnámban szolgált őrmestert bérelt fel, hogy Thaiföldön 4 dolláros kilónkénti áron vásároljon a számára heorint, amit ő az Egyesült Államokban 100 ezres kilónkénti áron értékesített tovább. Ike pedig katonák százait mozgósította, akik megbuherált, dupla fenekű hátizsákjaikban hozták be a drogot az országba, az amerikai hadsereg repülőin. 1968-tól kezdve egészen 1975-ös letartóztatásáig Lucas több mint 400 millió dolláros haszonra tett így szert.

Az igaz történet még durvább része, hogy a bűnöző mindezért, mivel együttműködött a hatóságokkal, mindössze hat évet kapott: az eredetileg kiszabott 70 év helyett így már 1982-ben kiszabadult. Ezt követően 1984-ben ismét lecsukták heroinkereskedelem miatt – ekkor 1991-ig volt rács mögött. És hogy ez alatt az idő alatt melyik barátja volt a legfőbb támasza? Nem más, mint Richie Roberts, aki a filmben ábrázoltaktól eltérően nem egyszerűen tisztelte ellenfelét, de közeli barátságot ápolt vele, egészen a gengszter 2019-ben, 88 évesen bekövetkezett haláláig.

 

Még több jóság Ridley Scott-tól

A születésnapos Ridley Scott 10 legjobb filmje

1937. november 30-án született az egyik legnagyobb élő rendező, Ridley Scott, a legenda, aki idén is két filmmel jelentkezett (Az utolsó párbaj és A Gucci-ház), mi pedig összeraktunk egy jó kis listát a legjobb munkáiból.

Tovább


Roberts volt például a keresztapja Lucas Ray nevű fiának, és nem csak névleg, hiszen olyan komolyan vette a feladatot, hogy állítólag a gyerek privát katolikus iskolájának is ő fizette a tandíját. A rendőr a sajtóban is folyamatosan bevédte gengszterbarátját, mondván, hogy

Frank Lucas nem holmi gyilkos maffiavezér, hanem egyszerű üzletember, akinek megvan a maga munkaetikája.

Egyetlen tiszta pillanat volt, amikor a férfi önkritikát gyakorolt, és felülvizsgálta Frank Lucas szerepét az amerikai kriminalisztika történetében.

„Frank Lucas minden bizonnyal több fekete életet pusztított el, mint amiről a Ku-Klux-Klan valaha is álmodott”

– nyilatkozta 2007-ben Richie Roberts a The New York Timesnak.


(via Collider)

 

Még több Denzel Washington

6 film a 66 éves Denzel Washingtontól

1954. december 28-án született, azaz hétfőn lett 66 éves az egyik legszimpatikusabb hollywoodi sztár, Denzel Washington. A jeles esemény megünneplésére mi az alábbi filmeket ajánljuk vele a héten streamelésre vagy a tévében.

Tovább