Új főnökök kerültek a Pixar és a Disney élére

A Jégvarázs rendezőnője és az Agymanók atyja ülhet a szexuális zaklatási ügybe keveredett John Lasseter helyére.

John Lasetter, a Pixar Animation Studios és a  Walt Disney Animation Studios kreatív igazgatója tavaly novemberben távozott a posztjairól, miután több Disney-dolgozó is (köztük Quincy Jones lánya, a forgatókönyvíró-színésznő Rashida Jones) tisztességtelen viselkedéssel és szexuális zaklatással vádolta meg. Lasetter a beszámolók szerint gyakran nem kívánt öleléseket osztogatott, beletolakodott az emberek személyes terébe, de a fogdosás, a csók, a pikírt megjegyzés és a fülbe sugdosás sem volt ritka nála. Rashida Jones pont az ilyen esetek miatt lépett ki évekkel ezelőtt a Toy Story 4 kreatív csapatából, de a távozását akkor a szokásos „kreatív nézeteltérésekkel” magyarázta a Disney.

Will McCormack és Rashida Jones forgatókönyvírók John Lasseter társaságában (fotó: Alberto E. Rodriguez / Getty Images for Disney)

 

Lasetter tavaly novemberben egy nyilatkozatban bocsánatot kért mindenkitől, akit valaha „nem kívánt ölelésben részesített”, mert bár állítása szerint ő mindezt jó szándékkal tette, mindenkinek joga van meghúzni a maga határait, és ezt a másiknak tiszteletben kell tartania. Lasetter azt is bejelentette, hogy fél évig egyáltalán nem fog foglalkozni a Pixar és a Disney ügyeivel, igyekszik inkább ezalatt saját magára figyelni. A féléves „önkéntes száműzetés” most járt le, de úgy tűnik, Lasetter már nem tér vissza vezető pozícióban a Disney-cégbirodalomba.

Lasetter helyett Jennifer Lee lett a vezető kreatív igazgató a Disney Animation Studios élén. Ő annak idején a Rontó Ralph társ-forgatókönyvírójaként kezdte a karrierjét a cégnél 2011-ben, de ő volt a 2014-es Jégvarázs egyik vezető író-rendező-producere, amiért a következő évben Oscar-díjat kapott. Egyúttal bebizonyította, hogy a Disney saját animátorai is tudnak olyan menő rajzfilmet készíteni házon belül, mint a Pixar-csapat. Jennifer Lee a köszöntőbeszédében azt ígérte, a cég fel fogja karolni a fiatal és ígéretes tehetségeket, hogy új hangokkal mesélhessenek el eredeti történeteket.

Jennifer Lee rendező, Chris Buck rendező és Peter Del Vecho producer a Jégvarázsért kapott Oscar-díakkal (fotó: Steve Granitz / WireImage / Getty)

 

John Lasetter régi harcostársa, Pete Docter a Pixar vezető kreatív igazgatója lett. Az első, 1995-ös Toy Story óta együtt dolgoztak, de később Docter a saját jogán is bizonyított: ő írta és rendezte többek között a Szörny Rt.-t, a Fel!-t és az Agymanókat, utóbbi kettőért Oscar-díjat is kapott. Székfoglaló beszédében még látványosabb animációt ígért, és hogy a legfrissebb technológiával olyan történeteket fognak elmesélni, amilyenekre korábban még nem volt példa.

Jonas Rivera producer és Pete Docter rendező az Agymanókért kapott Oscarral (Fotó: Jason Merritt / Getty Images)

John Lasetter nemcsak alapítója, hanem az egyik hajtómotorja is volt a Pixar stúdiónak. Ő írta és rendezte a Toy Story 1-2-t, az Egy bogár életét és a Verdák 1-2-t, de producerként a tavalyi évig az összes Pixar-kasszasikerhez köze volt, a Szörny Rt.-től kezdve a Némón át az Agymanókig. (via Movieweb)