Újra előkerült a videó: James Cameron a Titanic roncsainál értesült 9/11-ről

A rendező épp a Titanic 3D: Az óceán szelleme című dokumentumfilmjét forgatta az elsüllyedt óceánjáró roncsainál, így csak órákkal később értesült Bill Paxtontól a terrortámadás híréről.

Hetek óta lázban tartja a közvéleményt a Titan búvárhajó katasztrófája. Az OceanGate számos biztonsági előírásra fittyet hányó, kísérleti mélytengeri kutatójármű ugyanis most már biztos, hogy megsemmisült, és a darabjai 4000 méteres mélységben hevernek, 500 méterre a Titanic roncsaitól. A szerencsétlenül járt mini-tengeralattjárón öten tartózkodtak. Az áldozatok között, akik közelről szerették volna megnézni az 1912-ben elsüllyedt óceánjáró roncsait, ott volt Stockton Rush, az OceanGate elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding, egy kalandvágyó brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-kutató, valamint Shahzada Dawood vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman – írja az Index.

Az esettel kapcsolatban az ismert Titanic-szakértőnek és szenvedélyes mini-tengeralattjárósnak számító rendező, James Cameron is megszólalt: a Titan búvárhajójának megsemmisülését „szörnyű iróniájának” nevezte, és a Titanic elsüllyedéséhez hasonlította.

Most egy újabb hajókatasztrófa történt, amelynek sajnos ugyanaz az oka: nem vették figyelembe a figyelmeztetéseket. Az OceanGate-et ugyanis előzetesen figyelmeztették.
Forrás: Getty Images

 

A Titan tragédiája kapcsán a Twitteren most keringeni kezdett egy érdekes videó a 2003-as Ghosts of the Abyss (nálunk: Titanic 3D: Az óceán szelleme) című dokumentumfilmből, amelyben James Cameron pont 2001. szeptember 11-én merült le a Titanic roncsaihoz. Mire feljött a felszínre és kiszállt a tengeralattjáróból, már a fél világ a New York-i ikertornyok elleni repülőgépes öngyilkos merényletről beszélt. Cameron kollégája és jó barátja, Bill Paxton színész hangja hallható is a felvételen:

Jim, a világ megváltozott azóta, hogy lementél. (..) A történelem legszörnyűbb terrortámadása volt, Jim.

 

Cameron később a Spiegel International című német hírportálnak adott interjúja során így emlékezett vissza a történtekre:

Azon a napon, szeptember 11-én, amikor a terroristák 3000 embert öltek meg New Yorkban és Washingtonban, én éppen a Titanicra merültem. Tizenkét órával később visszatértem az anyahajónkra. Feltehetően én voltam az utolsó ember a nyugati világban, aki értesült arról, hogy mi történt.

(via Unilad.com)