Ukrajna kitiltotta Steven Seagalt

A lépést nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva hozták meg, a színész öt évig nem léphet be Ukrajnába.

Egy Apostrophe nevű híroldalra került fel az a hivatalos levél, ami az ukrán titkosszolgálatoktól származik, és Seagal kitiltásáról szól. Később hivatalosan is megerősítették a levél tartalmát.

A levél szerint ilyen retorziókra azok számíthatnak, akik társadalmilag veszélyes tevékenységet végeznek, melyek ellentétesek az ukrán állambiztonság fenntartásának érdekeivel. Az intézkedésre azután került sor, hogy Seagal, aki támogatásáról biztosította a kelet-ukrajnai szeparatistákat, megkapta az orosz állampolgárságot. Az orosz útlevelet személyesen az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nyújtotta át tavaly a színésznek a Kremlben, és reményét fejezte ki, hogy a személyes kapcsolat is megmarad köztük.

Seagal már korábban is híres volt oroszbarátságáról: nyilvánosan eszegetett sárgarépát Európa utolsó diktátorával, Alexander Lukashenkóval Fehéroroszországban, teljes páncélzatban lovagolt a Nomád Játékokon Kirgizisztánban, és eljárt egy tradicionális táncot Csecsenföldön, ahol Ramzan Kadirovot látogatta meg. A nyíltan Putyint támogató színész azonban túl sok volt az ukrán hatóságoknak, akik gyorsan intézkedtek is, és kitiltották az országból a színészt.


2015-ben egyébként már felkerült arra a feketelistára, amelyen az Ukrajnában nem kívánatos, kulturális élet szereplőit gyűjtötték össze. Ezen a listán szerepel többek között Gérard Depardieu francia színész is, aki szintén orosz állampolgárságot kapott Putyintól.


A kultúrharc érinti Oroszország eurovíziós jelöltjét is, akit szintén kitiltottak Ukrajnából, vagyis nem vehet részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, melyet május 13-án rendeznek Kijevben.