Ünnepelnek a sztárok Weinstein elítélése miatt

Az áldozatok mérföldkőnek tekintik az elmarasztaló ítéletet, a sztárok ünneplő bejegyzései elárasztják a közösségi médiát. Eközben a kegyvesztett producer maga ártatlannak tartja magát, és kórházba került mellkasi fájdalmak miatt.

A New York-i bíróság hétfőn egy rendbeli szexuális bántalmazás és egy rendbeli nemi erőszak miatt találta bűnösnek Harvey Weinsteint, akit néhány, szexuális zaklatást érintő vádpont alól felmentettek. A hét férfiból és öt nőből álló esküdtszék nagyon nehezen tudott megegyezni, ezért az ítélethirdetés előtt négy és fél napon át tanácskoztak. A producert bilincsbe verve azonnal elvezették, börtönbüntetése megkezdésére (ami akár 25 év is lehet) március 11-én kerül sor.

Weinstein a február 24-i ítélethirdetésen a New York-i bíróságon. Forrás: Scott Heins / Getty Images

 

Weinsteint azonban nem tudták rögtön a börtönbe szállítani, mivel rosszul lett: mellkasi fájdalomra panaszkodott. Védőügyvédje, Donna Rotunno később bejelentette, hogy szívritmuszavara volt, de azt nem közölte, hogy emiatt kórházi kezelésre szorul-e. Az ítélethirdetés után egyébként másik védője, Arthur Aidala szerint a férfi azt ismételgette, hogy „ártatlan vagyok, ártatlan vagyok. Mégis hogy történhet ilyesmi Amerikában?”

Az ügyben érintettek közül Ashley Judd, Weinstein egyik áldozata reagált az elsők között az ítéletre. „Azoknak a nőknek üzenem, akik tanúskodtak ebben az ügyben, és pokoli traumán estek át, hogy hatalmas szolgálatot tettek a világ lányainak és asszonyainak. Köszönjük!” – írta ki a színésznő a Twitterre. Az ügyet szintén támogató Reese Witherspoon posztjában mérföldkőként ünnepelte a döntést, de arra is felhívta a figyelmet, hogy még nincs vége, ezenkívül mindenkit arra buzdított, hogy csatlakozzon a MeToo mozgalom hatására alakult Time's Up kampányhoz.

Rosie Perez, a tárgyaláson tanúskodó, Weinstein által évtizedekkel ezelőtt megerőszakolt Annabella Sciorra barátnője (az ő ügye sajnos már elévült, ezért csak tanúként hallgatták meg a tárgyalás folyamán) a bilincsbe vert producer börtönbe szállítását ünnepelte, ezenkívül Sciorrát éltette, míg Ellen Barkin felsorolta azoknak a bátor nőknek a nevét, akiknek az elmarasztaló ítélet köszönhető.

A felsoroltakon kívül Elizabeth Banks, Eva Longoria, Kim Cattrall, az ügy egyik kirobbantója, Ronan Farrow újságíró, egy másik szexuális ragadozó, a Fox-főnök Roger Ailes egyik áldozata, Gretchen Carlson, két további Weinstein-áldozat, Mira Sorvino és Rosanna Arquette és a MeToo mozgalom egyik elindítója, Alyssa Milano is csatlakozott a közösségi médiában ünneplő sztárokhoz. Judd Apatow rendező pedig emlékeztetett rá, hogy még nincs vége, hiszen Harvey Weinstein hamarosan Los Angelesben is hasonló vádakkal kell, hogy bíróság elé álljon.


(via NME, IndieWire, Consequence of Sound, Variety)