Útmutató az élethez a Lupa Autósmoziban

A Lupa Autósmozi augusztus 20-i műsorán a Zöld könyv – Útmutató az élethez című három Oscar-díjas alkotás lesz látható, 20:45-ös kezdettel.

Tony Lip (Viggo Mortensen) egyszerű, ugyanakkor jólelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley (Mahershala Ali) sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobóember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

További kedvcsinálóként íme néhány érdekesség a filmről:

  • A Zöld könyvet az a Peter Farrelly rendezte, akit korábban inkább altesti humorral operáló vígjátékairól (Tökös tekés, Keresd a nőt!, Én és én meg az Irén, Agyő, nagy Ő!, Elhajlási engedély) ismerhettünk.
  • A Zöld könyv 2019-ben elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb mellékszereplőnek (Mahershala Ali) és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat. Az alkotás jelölést érdemelt a legjobb férfi főszereplő (Viggo Mortensen) és a legjobb vágás kategóriákban is, de a Bohém rapszódia mindkét kategóriában elhappolta előle a trófeát.
  • A megtörtént eseményeken alapuló film főhőse, a 2013-ban elhunyt Tony Lip, akinek ezt az életszakaszát fia, Nick Vallelonga írta filmre, a való életben több filmben és sorozatban is szerepelt, köztük a Kánikulai délutánban, a Dühöngő bikában, a Nagymenőkben, a Harapós nőben, a Fedőneve: Donnie Brascóban és a Maffiózókban.
Július 1-jén nyitotta meg a kapuit a PORT.hu, a Totalcar, a Filmio és a Lupa Beach együttműködésében a Lupa Drive-in Autósmozi, amely a műfaj '60-as évekbeli amerikai fénykorát igyekszik hetente négy este megidézni a budakalászi Lupa-tó parkolójában, csupa olyan régi klasszikussal és örökzöld közönségkedvenccel, mint a Ponyvaregény, a Vissza a jövőbe, a Koktél, a Macskafogó vagy az Üvegtigris.