Utolsó tangó Párizsban: a filmeseket is elborzasztotta a nemi erőszak

A celebvilágot is sokkolta a tény, hogy az Utolsó tangó Párizsban c. film hírhedt erőszakolós jelenete valódi nemi erőszak volt, Brando és Bertolucci tervelték ki. Az ügyet egy Elle-magazinban a napokban megjelent cikk hozta ismét felszínre.

Hétvégén robbant a botrány, amiről már évekkel ezelőtt is sejteni lehetett. Az Utolsó tangó Párizsban című Bertolucci-filmben a híres vajas jelenet egy valódi szexuális erőszak bemutatása. Az elszenvedője az akkor 19 éves Maria Schneider volt, akit az akkor már befutott, 48 éves Marlon Brando erőszakol meg egy bevajazott bottal.

A gyomorforgató részleteket Bertolucci egy, még 2013-ban készült interjúban fedte fel. A videóban elmondta, hogy a jelenet az ő és Brando ötlete volt. A rendező arról is beszámolt, hogy a jelenet forgatása előtt nem szóltak az ifjú színésznőnek arról, hogy mi fog történni. Ahogy Bertolucci fogalmazott, nem akarta, hogy Schneider „eljátssza” a megaláztatottságot és a dühöt. Azt akarta, hogy mindezt érezze is.

A borzalmas részletek a celebvilágot is megrengették és megrendítették. Többen kikeltek a rendező és a film ellen, azt javasolták, hogy a rendezőtől vonjanak vissza minden díjat és tartóztassák le.


A Golden Globe-díjas Jessica Chastain (Csillagok között) ezekkel a szavakkal kommentálta a tényeket:
„Mindenkinek, aki szereti ezt a filmet: éppen azt nézed, amint egy 48 éves férfi megerőszakol egy 19 éves lányt. A rendező eltervezte a támadást. Rosszul vagyok.”

Evan Rachel Wood Chastain tweetjére így reagált;
„Egyetértek. Szívszorító és felháborító. Ők ketten nagyon betegek, és ráadásul azt gondolják, hogy ez rendben van így.”

Chris Evans is kikelt egy tweetben; 
„Soha nem tudok már ugyanúgy nézni erre a filmre ezután. Ez több mint undorító. Dühös vagyok.”

Anna Kendrick így válaszolt a tweetre:
„Schneider ezt már elmondta pár évvel ezelőtt. Amikor ezt megemlítettem, csak szemforgatás volt a válasz. (A barátaim körében is.) Kendrick ezzel egy Schneider-interjúra célzott, amit még 2007-ben készített vele a Daily Mail.

Sokan azonban csak a pénteki Elle-magain riportjából értesültek a tényekről. Schneider egyébként így beszélt a jelenetről:
"Megalázottságot éreztem, és őszintén szólva egy kicsit megerőszakolva is éreztem magam. A jelenet után Marlon nem kért bocsánatot. Szerencsére csak egyszer vettük fel.”

Ava DuVernay rendezőnő, aki a női jogok egyik legfontosabb képviselője a filmiparban, elítélte és megbocsáthatatlannak nevezte az esetet; 
„Mint rendező, nem tudom megérteni. Mint nő, elborzaszt, undorodom, és felháborít a dolog.”