Válaszd a piros pirulát a Lupa Autósmoziban!

Nézd újra a Mátrixot szeptember 3-án, pénteken, a Lupa-tónál. Kezdés: 20:45-kor.

A Wachowski testvérek filmjét nem lehet elégszer látni. A Mátrix, amelyben a Keanu Reeves Morpheus (Laurence Fishburne) és Trinity (Carrie-Anne Moss) segítségével megtudja a rémisztő igazságot a világról, és a gépek elleni forradalom élére áll, már 1999-ben instant klasszikus lett, azóta pedig kitörölhetetlenül beépült a popkultúrába és a filmművészetbe.

Íme néhány érdekesség a filmről:

  • A rendezőpáros felbérelt két képregényalkotót, Geof Darrowt és Steve Skroce-t, hogy a bevett storyboardon túl, készítsenek képregényt a Mátrix forgatókönyve alapján. A stúdiót meggyőzte a 600 oldal prezentáció, és zöld utat adtak a projektnek, egyetlen kikötésük az volt, hogy Keanu Reeves legyen a főszereplő - a Wachowskik az elején gúnyosan méltatlankodtak, de végül belátták, hogy Reeves tökéletes Neo. 
  • A forgatás hollywoodi mércével aprópénzzel indult, hiszen mindössze 10 millió dollárt kaptak rá – ami el is ment a nyitójelenetre, amiben Trinity a tetőn menekül a rendőrök és Smith ügynök elől. A négynapi forgatást hat hónapos felkészülés előzte meg. Ezt megmutatván a stúdió döntnökeinek, a hazárdírozás bejött, mert odaadták az eredetileg kért 80 millió többi részét.
  • A menő és később agyonutánzott "bullet-time" effektet direkt a film számára fejlesztették ki, és 120 kamera kellett hozzá.

  • Az alkotók vizuálisan is meg akarták különböztetni a steril, mesterséges világot a valóditól: a Mátrixban játszódó jelenetek nem valami színesek, és az egésznek van egy zöldes árnyalata. Kym Barrett jelmeztervező a virtuális valóságban viselt öltözeteknél például teljesen mellőzte a kék színt, és a fehér ruhákat is halványzöldre festette. Nem utómunkával, a képek digitális átszínezésével oldották meg, hanem a szereplők összes fehér ruháját úgy mosták ki, hogy zöld árnyalatot kapjanak.
  • Neo szerepét először Brad Pittnek ajánlották fel, de a sztár nemet mondott. Ugyanígy tett Will Smith is, aki inkább a Wild Wild West – Vadiúj Vadnyugatot vállalta el.
Július 1-jén nyitotta meg a kapuit a PORT.hu, a Totalcar, a Filmio és a Lupa Beach együttműködésében a Lupa Drive-in Autósmozi, amely a műfaj '60-as évekbeli amerikai fénykorát igyekszik hetente négy este megidézni a budakalászi Lupa-tó parkolójában, csupa olyan régi klasszikussal és örökzöld közönségkedvenccel, mint a Ponyvaregény, a Vissza a jövőbe, a Koktél, a Macskafogó vagy az Üvegtigris.