Velencében debütál a VAN valami... rendezőjének új filmje

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című alkotása bekerült a világ legrégebbi filmfesztiválja, az A kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásába.

A hírt a fesztivál igazgatója, Alberto Barbera jelentette be az esemény kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. Közlése értelmében

Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) harmadik nagyjátékfilmjének világpremierjére a Mostra „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekciójában kerül sor.

Az Orizzonti válogatásában rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik. A fesztivál 80. kiadását augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg a Lidón. A filmet a rendező és a főszereplők mellett a producer és a stáb tagjai is elkísérik Velencébe.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú

botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül

fest reális képet egy kettészakadt országról.

Forrás: Cirko Film


Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülnie, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba.

Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A film főbb szerepeiben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók.

A mű forgatókönyvét Reisz Gábor írta, a társ-forgatókönyvíró Schulze Éva volt. A Magyarázat mindenre október 5-én, a Cirko Film forgalmazásában kerül a magyar mozikba, de a nézők már premier előtt láthatják egy szeptember 22-i, közönségtalálkozóval egybekötött vetítésen a Cirkóban.

Másnap, szeptember 23-án a Cinema City Mammutban is lesz premier előtti vetítés és közönségtalálkozó. Jegyek már mindkét vetítésre kaphatók.


(via Cirko Film)

 

Jön! Jön! Jön!

Októberben mutatják be Reisz Gábor új filmjét

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek után végre mozikba kerül Reisz Gábor harmadik filmje - szlovák pénzügyi támogatással.

Tovább