Vér, pucérság, káromkodás – ezekre a filmekre érkezett a legtöbb panasz

Fantasy, szuperhősfilm, sci-fi, sőt még családi vígjáték is van a listán.

Bár a stúdiók és producerek gyakran gondolják úgy, hogy tisztában vannak azzal, mi kell a közönségnek, az a klasszikus közhely mintha elkerülné figyelmüket, hogy nincs olyan alkotás, ami mindenkinek tetszik. És akinek nem tetszik valami, az hangot is ad neki, pláne, ha filmekről van szó. Az 1992 és 2018 közt a BBFC-hez (ez a szervezet felel Angliában a mozikban bemutatott és fizikai adathordozókon kiadott filmek korhatár-besorolásáért és cenzúrájáért) beérkezett panaszok alapján íme az első tíz film, ami a legtöbb nemtetszést váltotta ki.

 

10. Beowulf - Legendák lovagja (2007)

 

 

Robert Zemeckis fantasyja úgynevezett motion capture technikával készült, melynek során élő színészekkel rögzítik a mozgást, majd azt egy digitális modellre vetítik rá. A klasszikus történet felettébb furcsa megfilmesítése kissé véresre sikerült, és meztelenségből sincs hiány (gondoljunk csak a félig animált Angelina Jolie-ra), ám a film 12-es karikát kapott (nálunk 16-ost), így a szülők igencsak meglepődhettek, amikor elvitték rá a gyermekeiket a moziba.

Panaszok száma: 53

 

9. Terminátor 3.: A gépek lázadása (2003)

 

 

A harmadik Terminátor-film egyszerre volt méltatlan az elődeihez, és indította el a franchise-t a lejtőn, ám a panaszok mégsem ezért érkeztek. Bár Amerikában a film R besorolást kapott (17 éven aluliak csak szülői felügyelettel tekinthetik meg), Angliában 12 év a korhatár küszöb (ahogy nálunk is), így nem csoda, hogy a szülők kiakadtak a rengeteg káromkodáson és a brutális gyilkosságokon.

Panaszok száma: 54

 

8. Vörös veréb (2018)

 

 

A Jennifer Lawrence főszereplésével készült, részben igaz történeten alapuló akciófilmre nem sokkal a mozipremier után már érkeztek a panaszok. Angliában ugyanis 15-ös besorolást kapott, noha csak úgy tobzódik az erőszakban, a szexualitásban és a szadizmusban. Magyarországon nem véletlenül kapott 18-as karikát.

Panaszok száma: 64

 

7. Világok harca (2005)

 

 

Steven Spielberg sci-fije H.G. Wells művéből olyan sztárokkal, mint Tom Cruise, Dakota Fanning és Tim Robbins. Nem véletlen, hogy a kritika igencsak szerette, a szülők viszont kevésbé. Az eredeti sztorit jó pár erőszakos jelenettel kibővítő film 12-es besorolást kapott Angliában (és nálunk is), amivel a szülők nem értettek egyet, hiszen a brutalitás mellett olyan zsigeri félelmet közvetít a film, ami nem gyereknek való. Miként az E.T.-t is jegyző Spielberg megjegyezte: “Életemben először olyan űrlényes filmet csinálok, amiben nincs szeretet és kísérlet a kapcsolatfelvételre”.

Panaszok száma: 65

 

6. A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001)

 

 

A Tolkien fantasy trilógiájából készült filmadaptáció, amely egycsapásra ismertté tette Peter Jackson nevét, a regények alapján jóval brutálisabb is lehetett volna, ám még így sem volt elég szolid, hiszen több panasz is érkezett, melyek nagy része valószínűleg azoktól a szülőktől származik, akik elvitték a gyerekeiket is filmre, és a moziteremben szembesültek azzal, hogy a csatajelenetek elég erőszakosak. Boromir halála tényleg elég kegyetlen, és Lurtz, az Uruk-hai ork születése is szinte már horrorisztikus. A film itthon 12-es karikát kapott.

Panaszok száma: 66

 

5. Casino Royale (2006)

 

 

A szeretett-utált James Bond-film, melyben először lép a színre Daniel Craig 007-esként, és ami teljesen újraértelmezte a franchise-t. Nem kis felháborodást váltott ki a közönségből az új, emberibb Bond, ám nem erre panaszkodtak a legtöbben. De nem is a kínzásokra és az erőszakra egy 12-es besorolású filmben (nálunk 16); a legtöbb panasz a meztelenség miatt futott be, ám ez alatt ne melleket vagy feneket értsünk, hanem bikinit és úszónadrágot.

Panaszok száma: 82

 

4. Közelebb (2004)

 

 

Mike Nichols filmje két házaspár történetét követi éveken át, és kiderül, hogy az ember mennyit is hazudik egy szerelmi kapcsolatban. A film 15-ös besorolást kapott Angliában (nálunk 18-as karika díszeleg rajta), ezért nem csoda, hogy többen is felháborodtak az erős nyelvezetén és a szexualitás ábrázolásán. Az egyik jelenetben, melyet több néző is kifogásolt, egy nő részletesen – de tényleg nagyon részletesen – elmeséli, miként lépett félre. 

Panaszok száma: 93

 

3. A fekete ruhás nő (2012)

 

 

Érdekes, hogy a listán ez az első és utolsó horrorfilm. A Susan Hill regényéből készült sokkoló filmadaptáció Angliában pusztán 12-es besorolást kapott, és mivel a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe játszotta a főszerepet, számtalan fiatalt vonzott a mozikba a film. A szülők viszont valószínűleg megbánták, hogy elvitték rá csemetéjüket, jó pár álmatlan éjszakát okozva így nekik.

Panaszok száma: 134

 

2. Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van (1993)

 

 

Bármilyen furcsa, a lista második helyén egy családi vígjáték áll. De mi verte ki a biztosítékot  Robin Williams egyik legnépszerűbb filmje kapcsán? Az ártalmatlannak tűnő moziban van egy jelenet, amikor a család együtt vacsorázik egy étteremben, és Mrs. Doubtfire többféleképpen is utal a nemi aktusra Stuartnak, az új udvarlónak – ez okozta a szülők felháborodását. A korhatár besorolás sokáig váltakozott 12 év és 15 év közt, nálunk 12-es karika van a filmen.

Panaszok száma: 152

 

1. A sötét lovag (2008)

 

 

A listát vezető Batman-film hiába a legjobb darab Christopher Nolan Sötét lovag-trilógiájában, mégis erre érkezett a legtöbb panasz. Igazából érthető, hiszen korántsem egy gyerekfilmről van szó, elég csak az erőszakábrázolásra vagy Heath Ledger várfagyasztó Jokerére gondolni, a film mégis 12-es besorolást kapott (nálunk 16-ost). Tanulva az esetből, minden ezt követő film, amelyben Joker szerepel (Suicide Squad - Öngyilkos osztag, Joker) már 15-ös korhatárral bír.

Panaszok száma: 364

 

(via Far Out Magazine)