Visszatérnek Magyarországra a hollywoodi stábok, folytatódik a Dűne és a Halo sorozat forgatása

A Netflix pedig már hetek óta építi a díszletet a Terra Vision címmel nálunk készülő, új sorozatához.

Bár az Egyesült Államokban még továbbra sem zökkent vissza az élet a koronavírus-járvány előtti kerékvágásba, és szünetel a nagy hollywoodi produkciók forgatása, Magyarországon hamarosan újraindul a filmes élet. Ezzel kapcsolatban nemrég egy közleményt is kiadott a Nemzeti Filmintézet, amit a patinás amerikai szórakoztatóipari szaklap, a Variety is lehozott – kiegészítve azzal, hogy egyébként az EU-ban most még hivatalosan beutazási tilalom van érvényben. Ennek értelmében Magyarország területére nem magyar állampolgár csak EU-tagországokból, valamint Svájcból, Nagy-Britanniából, Szerbiából, Dél-Koreából és Japánból jöhet be, az Amerikai Egyesült Államokból nem. Kivéve akkor, ha a rendőrség a tilalom alól felmentést ad – méltányolható ok lehet például az üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, amelyek indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv [...] meghívólevelével igazolja”. Márpedig a hollywoodi filmek hazai forgatása kiemelt presztízsprojekt, és erről maga a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke beszélt az NFI közleményében:

Magyarország továbbra is a kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, tapasztalt szakemberekkel és világszínvonalú stúdiókkal. A járványveszély alatt folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással újraindulhasson a filmgyártás Magyarországon, amely a hazai és külföldi produkciókkal együtt mintegy 20 ezer embernek ad munkát. Elsődleges célunk, hogy a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét továbbra is megőrizze. Kiemelt fejlesztésünk ennek érdekében a fóti stúdiókomplexum bővítése, a Kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében megvalósuló beruházás a tervezési szakaszba lépett.

A Nemzeti Filmintézet közölte a hamarosan elinduló ill. folytatódó film- és sorozatforgatások menetrendjét is:

  • Az NFI égisze alá tartozó Mafilm fóti stúdiókomplexumában a Netflix már hetek óta két műteremben is díszletet épít a Terra Vision címmel készülő sorozatához, hamarosan elkezdődik a forgatás (a stúdiókomplexum bővítéséről áprilisban döntött a magyar kormány, a beruházás keretében összesen 4 új filmstúdió fog épülni).
  • A fóti középkori várdíszletet egy amerikai produkció foglalta le július második felére.
  • A XV. kerületi Origo Filmstúdió továbbra is le van foglalva egész évre. Még idén visszatér forgatni ide a Dűne a The Banker’s Wife című Amazon-produkció és a The Nightingale stábja.
  • Az etyeki Korda Stúdióban folytatja a Showtime a legendás videojáték franchise-on alapuló Halo című sorozat forgatását. A 2021-re elkészülő akciósci-fi sorozat magyarországi költségvetése egyébként mostanra már meghaladta a 12 milliárd forintot!
  • A hazai gyártású produkciók június közepe óta forognak újra, többek között Madarász Isti Átjáróház és Rohonyi Gábor-Vékes Csaba Szia, Életem! című alkotásai. De további 15 magyar mozifilmnek még idén elkezdődik a forgatása.

A Nemzeti Filmintézet a biztonságos munka érdekében, a koronavírus elleni védekezés jegyében készítette el a COVID-19 vírus fertőzés alatti filmforgatások részletes egészségvédelmi tervét. Az NFI a fentiek mellett közölte:

2019-ben a magyar filmgyártás rekordot döntött, a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg elérte 164,4 milliárd forintot, ami az előző évhez képest mintegy 50 százalékos növekedés. Ezzel a hazai filmgyártás volumene már negyedik éve meghaladja a 100 milliárd forintot. A teljes költés 94 százalékát külföldi produkciók tették ki. 2019-ben összesen 319 produkció gyártását regisztrálták Magyarországon, ebből 228 magyar alkotás volt, 8 koprodukció és 83 külföldi produkció. A legtöbbet, 14 milliárd forintot az Emmy-díjas The Alienist (TNT) című amerikai drámasorozat második évadára, az Angel of Darkness-re költöttek Magyarországon. Egyenként mintegy 7 milliárd forintot költöttek a Shadow and Bones (Netflix) tévésorozatra, valamint a Harry Haft (Baltimore Pictures, Bron Media Corp.) című életrajzi mozifilmre is.