Volt egyszer egy... Hollywood: Polanski annak idején Bruce Lee-t gyanúsította Sharon Tate megölésével

Mit keres Bruce Lee a Volt egyszer egy… Hollywood előzetesében? Tarantinónak agyára ment a Bruce Lee-mániája, vagy mi köze lehet a néhai harcművésznek a Sharon Tate gyilkossághoz?

Augusztus 15-én végre a magyar mozik is bemutatják QT új, kilencedik nagyjátékfilmjét, a Volt egyszer egy… Hollywoodot, aminek már jó ideje kijött a trailere – és ha figyelmesen megnézzük, abban Bruce Lee karaktere is felbukkan (Mike Moh alakításában). A Sharon Tate meggyilkolásának évében, azaz 1969-ben Hollywoodban játszódó, egy levitézlett tévés westernsztárt és kaszkadőrét bemutató alkotásban első blikkre nem világos, mi keresnivalója van a néhai harcművésznek – de a The Wrap most megszólaltatta Lee életrajzíróját, Matthew Pollyt, és minden világossá vált.

Sokat lehetett hallani róla, hogy a filmben fontos mellékszerep jut a meggyilkolt Sharon Tate-nek és férjének, Roman Polanskinak, a híres rendezőnek is (előbbit Margot Robbie alakítja). Polly pedig Bruce Lee: A Life című könyvében megírta, hogy annak idején Hollywoodban Lee nemcsak színészként próbált betörni, de harcművész tevékenységénél fogva egy csomó hollywoodi filmben tevékenykedett kaszkadőrszakértőként. Ő koreografálta például a karatés jeleneteket a The Wrecking Crew című akciókomédiában, amiben Sharon Tate is szerepelt.

Polanski pedig, miután meggyilkolták a terhes feleségét, mély fájdalmában és elkeseredettségében (mivel a Los Angeles-i Rendőrség sokáig semmilyen nyomon nem tudott elindulni) egy rövid ideig úgy gondolta, Bruce Lee ölhette meg Tate-et. A harcművész ugyanis említette neki, hogy elveszítette a szemüvegét, a rendőrség pedig talált a gyilkosság helyszínén, a pár otthonában egy szemüveget, amiről azt feltételezték, hogy a(z egyik) tettesé lehet.

Bruce Lee az 1978-as Haláljátékban. Ez a ruha ihlette Uma Thurman Kill Bill-beli öltözékét. Forrás: port

 

A rendező ezenkívül kizárólag Lee-ről tudta elképzelni, hogy fizikailag képes lenne egyedül megölni öt embert (Tate-en és meg nem született gyermekén kívül a színésznőnek a helyszínen tartózkodó barátait is lemészárolták a gyilkosok, Charles Manson szektájának tagjai). Polanski olyan komolyan gondolta a gyanúját, hogy még magánnyomozóval is figyeltette Bruce Lee-t – akinek természetesen semmi köze nem volt a véres eseményekhez; nagyon kedvelte Tate-et, a temetésén is részt vett.

Szintén a Volt egyszer egy… Hollywoodhoz kapcsolódó hír, hogy nyilvánosságra hozták a film betétdalainak a listáját – ami Tarantino esetében azért különösen izgalmas, hiszen köztudott, hogy minden filmjében különös jelentősége van a zenének, és általában nagyon dögös soundtracket válogat össze. A listát itt lehet böngészni: van a számok között logikus (például a California Dreamin’ feldolgozása) és meglepő választás is (lásd a Mrs. Robinsont a Simon & Garfunkeltől).


(via The Wrap, NME)