Zseniális jelenetek, amik nem is voltak benne eredetileg a forgatókönyvben

Sokszor ezek a leghíresebbek.

Támad a Mars!

A Támad a Marsban nem írtak párbeszédet a marslakóknak, ezért Frank Welker saját nyelvet talált ki számukra (Ak! Ak! Ak!) Ás egy apró érdekesség: az embernőnek álcázott marslakó ruháján nem volt cipzár, sem gomb (hogy minél simább legyen), ezért Lisa Marie-t minden nap bele kellett varrni.

 

40 éves szűz

Paul Rudd és Seth Rogan remekül játszanak abban a jelenetben, amikor egymást sértegetik, de a forgatókönyvben eredetileg teljesen más állt.  Az összes "Tudod, honnan tudom, hogy meleg vagy?" dumát nem írták meg, ugyanis jórészt improvizáltak. A jelenet viccességét az is erősíti, hogy

Paul Rudd egy olyan pólót visel, amelyen a saját képe van.

 

Mechanikus narancs

A jelenetet, amelyben Alex és drúgjai betörnek az író házába, többször is felvették, de Kubrick nem volt elégedett az eredménnyel. Azt javasolta az Alex de Large-t alakító Malcolm McDowellnek, hogy a következő felvételen spontán adjon hozzá egy kis táncot – ez pedig nagy szó, mert Kubrick szinte soha nem engedte meg színészeinek az improvizálást. McDowell táncikált egy kicsit, és bekerült a végleges filmbe.

 

Haláli hullák hajnala

Többször is felvették az a jelenetet, amelyben Nick Frost karaktere, Ed megpróbálja felvidítani Shaunt azzal, hogy történeteket mesél a kocsma törzsvendégeiről, ilyenkor rendre improvizált. Jobbnál jobb baromságokat sorolt, Simon Pegg jót is nevetgél rajtuk.

 

Éjféli cowboy

Vitatott, hogy improvizált-e vagy sem, ugyanis Hoffman  szerint ő találta ki, John Schlesinger rendező azonban váltig állítja, hogy igenis benne volt a forgatókönyvben a híres a jelenet, amelyben Hoffman Jon Voight karakterével, Joe Buckkal sétál az utcán, és egy sárga taxi majdnem elgázolja őket. Mire Hoffman a kocsi motorháztetejére csap, és azt kiabálja, hogy: "Én itt sétálok!", majd  visszafordul Voighthoz és azt mondja: "Igazából ez nem is rossz módja annak, hogy biztosítást köss, tudod?"

 

Ragyogás

Ha Kubrick nagy ritkán engedte színészeinek az improvizálást, azokból klasszikus pillanatok születtek, lesz is még egy ezen a listán. De most lássuk a talán leghíresebbet, amit valószínűleg még az is ismer, aki nem látta a filmet, netán nem is hallott róla – Jack Nicholson zseniális "Here's Johnny!" jelenetét, amit improvizált. Az akkoriban rendkívül népszerű Johnny Carson Showban hangzott el mindig a mondat, itt azonban tökéletesen illeszkedett a sötét, félelmetes hangulathoz, közben némi gonosz humort is csempészett a jelenetbe.

 

A bárányok hallgatnak

Bár kevesebb mint 25 percet töltött a képernyőn, Anthony Hopkins a kannibál Dr. Hannibal Lecter megformálásáért elnyerte a legjobb színészi alakításért járó Oscar-díjat, és teljesen megérdemelten. A hihetetlenül híres mondat:

Egyszer egy népszámláló ki akart kérdezni. A máját ettem meg szép nagy szemű babbal, és jó Chiantit ittam rá.

Utána pedig még sziszeg is, amit eredetileg csak viccből csinált. Ez viszont annyira megzavarta a Starling ügynököt játszó Jodie Fostert, hogy látszik is az arcán a megrökönyödés.

 

Acéllövedék

A filmről szóló korábbi cikkünkben így írtunk R. Lee Ermey zseniális Hartman őrmesterének sokszor idézett jelenetéről, amelyben hosszasan leordítja az újoncok fejét: "R. Lee Ermey maga is 11 évig szolgált a tengerészgyalogságnál, és először mint katonai tanácsadó csatlakozott a stábhoz: a szereplőknek tartott gyorstalpaló kiképzést, amelynek részeként napi tíz órát üvöltözött velük. És annyira belejött a munkába, hogy lenyúlta Hartman kiképző őrmester szerepét, amit már kiosztottak egy kemény fiúnak tartott másik színésznek. Ermey viszont összeállított magáról egy videófelvételt, amelyben 15 percen át csak elképesztően kreatív obszcenitásokat üvölt az újoncoknak, de úgy, hogy a barátai folyamatosan teniszlabdákkal és narancsokkal dobálják, miközben egyszer sem pislogott vagy ismételte önmagát." A nevezetes jelenetben végig saját kútfőből merít, ha cifra káromkodásokról van szó.

(Forrás: Listverse)