Csíksomlyói passió az Újszínházban

Hatalmas kihívás egy olyan nagyszabású alkotást ismét színre vinni, mint amilyen a Csíksomlyói passió, melyet először Kerényi Imre rendezett meg 1981-ben. Azóta számtalan módon dolgozták fel az alapművet az ország különböző színházai. Az Újszínházban Nagy Viktor rendezésében játsszák a darabot.

A nagyszabású próbafolyamat több szempontból nehéznek ígérkezett: egyrészt rengeteg táncosnak kellett a szereplőkkel egyszerre mozognia a színpadon, másrészt számtalan vendégszereplő és új társulati tag számára volt ez az első közös munka.
Farkasházi Réka hosszú évek óta az Újszínház társulatának tagja, a Csíksomlyói passióban Mária Magdolna szerepét játssza.
Egy színész életében nem sokszor adatik meg, hogy egy olyan darabban vehet részt, ami ennyire szerencsés csillagzat alatt született, mint az Újszínházban bemutatott Csíksomlyói passió - mondta a színésznő. - Több új kolléga is érkezett a darabba játszani, ami akár meg is nehezíthette volna próbákat, ám ehelyett egy szép és támogató folyamat bontakozott ki. Nagy Viktortól pedig minden szükségeset megkaptunk ahhoz, hogy különleges előadás jöjjön létre. A színmű apró szerepekből áll össze. Mégis mindenki nagy gondot fordított arra, hogy tökéletes legyen az alakítása, ettől működik ez az egész, ettől született végtelenül színvonalas és látványos előadás.
A színésznő hozzátette, rengeteg energiát fektetett abba, hogy eggyé váljon a szerepével.
Mária Magdolnát játszom, akinek villanásszerű a megjelenése a történet során, azonban ebben az egyetlen apró jelenetben kell megmutatnom azt a drámát, ami az egész emberiség történetére kihatott. Van egy gyönyörű dalom, amit egyetlen hegedűvel kísérnek. Itt fontosnak tartottam, hogy ez a dal úgy szakadjon ki belőlem, akár egy ima.
A darab nem csak a nézőkre, a színészekre is nagy hatással van.
Sokat elárul az előadásról, hogy azok, akik nincsenek éppen színpadon, ha tehetik, hátul a takarásban állnak és nézik, ami a színpadon zajlik. Minden alkalommal újra és újra, mert mindenkit magával ragad a hangulata.
A műnek már a születése is izgalmas, hiszen a Csíksomlyói passió szövegei évtizedekig rejtőztek a kommunizmus idején a Mária szobor alatt, majd felbukkantak, méghozzá sértetlen állapotban.
Míg a legtöbb passiójáték kizárólag Krisztus kálváriája köré épül, ez a történet az ember teremtésével indul és végigkísér a kereszténység történetének legizgalmasabb állomásait. Teszi mindezt tiszta, egyszerű gondolatokkal, ami nem csak a vallásos embereket érinti meg, hanem mindenkit.