Ha a világ összedől, akkor is!

Móricz Zsigmond klasszikusa látszólag egyszerű és örök konfliktusra épül: férj és feleség vívódása, amiből természetesen a rokonok sem maradhatnak ki. A nagyszerűen megrajzolt karakterekben azonban közös, hogy senki nem enged a maga elképzeléséből. Akkor sem, ha a világ összedőlni készül. Az Újszínházban Bodolay Géza rendezése nagyszerűen érzékelteti a megalkuvásra képtelen kisember komikus létét.

Móricz Zsigmond egyik legismertebb klasszikus művét egészen szokatlan szemszögből állította színpadra Bodolay Géza rendező az Újszínházban.

Az alaptörténet szerint az ifjú házasok között komoly nézeteltérés alakul ki, aminek oka a szűnni nem akaró dáridó a családi birtokon. A szenvedélyes és duhaj férj, Balázs épp a vagyont érő borjút készül levágni a napok óta mulatozó vendégek számára. Ezt azonban már igazán nem engedheti Pólika a menyecske. A nagybirtokos azért sem hagyja magát, még rátesz egy lapáttal és flörtbe kezd az egyik meghívott szépasszonnyal. Persze a feleség sem enged, felkerekedik és meg sem áll nagynénjei házáig. A rokonok pedig nem fogynak ki a jó tanácsokból, mindenki a magáét hajtja. Csak Biri, a bakfis rokonlány képes kívülről szemlélni a makacskodás kicsinyes természetét, a szemébe nevet mindenkinek, az egész világnak.

A regényből annak idején maga Móricz készített színpadi változatot. A szereplőket első feleségéről és annak famíliájáról mintázta, a karakterrajzok tökéletesen megmutatják a csökönyös ember esendőségét.

A rendező, Bodolay Géza a jelenbe helyezte át a történetét. Nem csak a jelmezek, és a díszletek jelzik ezt, hanem a választott dalok is. Így lehet, hogy a magyar nóták mellett - melyeket ifj. Farkas Sándor kísér hegedűn - remekül megfér a Bécsi munkásinduló és a Sex Pistols nevű punk zenekar szerzeménye is.

A nyíri birtok díszlete egészen figyelemreméltó: a látomásszerű képek sorozatát Mira János tervezte. Egyetlen egyenes fal sincsen: az egész világ éppen összedőlni készül. A dülöngélő díszletek között botorkálnak a megittasodott vendégek és a birtok ura. Egyedül az ara marad kívülálló, mozdulatai határozottak precízek ellenpontozva a többiek kábaságát.

A szereposztás telitalálat lett: a heves férjet Jánosi Dávid, az önérzetes asszonykát Nemes Wanda játssza. A két művész a magánéletben is házas, ez a köztük lévő kapcsolat mindenképpen hozzátesz, hitelesebbé teszi kettejük játékát. A kihívó végzet asszonyát a gyönyörű Gregor Bernadett alakítja, aki tűzvörös szűk ruhájában maga a megtestesült csábítás.
A kotnyeles nagynénik szerepében Császár Angela, Esztergályos Cecília és Tordai Teri látható. Hármuk közös jeleneteit a nagyszerű művészek egyénisége teszi ritmusossá, pergővé.
A fiatal rokon kislányt Orosz Csenge formálja meg, akinek lényéből árad az ifjúság szertelen őszintesége.

Az Újszínház darabja Bodolay Géza rendezésében mindenképpen figyelemreméltó előadás. A Móricz által nagyszerűen megjelenített klasszikus és örök konfliktus az összetett és gondolatébresztő rendezői koncepciónak köszönhetően egészen különleges színházi élményt garantál, ami után a nagyérdemű biztosan nem távozik érzelmek nélkül.