Marton Szabolcs: KVARK – A mulandóság szimfóniája – audiovizuális koncert

Április 20-án a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában látható a KVARK, mely Marton Szabolcs egyedülálló koncertje: tanulmány a mulandóságról. 2022-ben az előadás elnyerte a zenei szakma elismerését is; a Music Hungary Szövetség jelölte a Music Hungary Díjra, crossover kategóriában.

Marton Szabolcs: KVARK – A mulandóság szimfóniája című előadáson a zenekar szimfonikus hangzással, különleges effektekkel, a vetítés a zenére rajzolt kivételes képi világával a crossover műfajában egy olyan világot hoz létre, amely magával ragad, a koncert végén pedig nehezen ereszt. Egy zenei kísérlet részesei lehetünk, mely kilendít a komfortzónánkból és egy különleges, szürreális  lményt élhetünk át miközben a részeseivé válunk.

"Nagyon fontos volt, hogy az üzenetek átadása egyértelmű legyen. Ezért nem volt meghatározó a
klasszikus értelemben vett zenei felépítés, az érzetek voltak elsősorban mérvadóak. Minden, ami történik benne, egy kísérlet eredménye, és nekem is sokszor utólag kellett elfogadni, hogy bár egy konkrét rész nem az én ízlésem, tökéletesen ideillik. Ami hatással volt rám mint hallgatóra, az maradt, ami pedig lehetett akármilyen jól hangzó rész, jól felépített dallam, ha nem éreztem ott, akkor az kikerült. Így épült fel tulajdonképpen az egész darab" - mondta el Marton Szabolcs.

A koncert három fejezetre tagolható: elidegenedés, utazás (flow) és megérkezés. Dramaturgiájának
középpontja a halandóság, ami nem mint riasztó, fenyegető dolog van jelen, hanem valami, ami az
életnek mélyebb értelmet ad. A lét végessége által válik igazán fajsúlyossá, erre mutat rá a KVARK,
mintegy modern kori „memento mori”-ként. “Nem egy tragédiaként kell megélni, hogy egyszer vége lesz, hanem pont amiatt van most értelme.”

Mikor: 2023. április 20. (csütörtök), 20:30
Hol: Kristály Színtér, Margitsziget / Budapesti Tavaszi Fesztivál
További részletek és jegyvásárlás: https://budapestitavaszifesztival.hu/esemeny/marton-szabolcs-kvark-a-mulandosag-szimfoniaja/
A 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál teljes programjai: https://budapestitavaszifesztival.hu/