Megszámláltatott fák

Kocsis István színdarabja merész és meghökkentő alaphelyzetre épül: Ranke, a második világháború német tisztje lassanként ráeszmél a háború mögött folyó rettenetes színjáték magasabb szintű összefüggéseire. A szemét egy könyv nyitja fel, melynek írója éppen annak a falunak a lakója, melyet csapata megszállás alá vett. Foglyul ejti hát a szerzőt, s meglehetősen furcsa, néha kegyetlen kapcsolat alakul ki a két férfi között.

Kis színpad, nagy alakítások
A darab ezen az izgalmas és szokatlan megközelítésen át mutatja be nekünk a világháború azon rejtélyes mozzanatait, amelyek a történelemkönyvekből kimaradtak.

“Jó németről, jó náciról, hogy te nem hallottál az életedben, az biztos!” - ezzel a kijelentéssel kezdte a Megszámláltatott fák olvasópróbáját Csiszár Imre, rendező. - “Ha jól közelítjük ezt a szerepet és jól játsszuk ezt a szerepet, akkor adott a lehetőség, hogy borotvaélen táncolva nem áruljuk el a nézőnek: egy oltári nagy ripacsról van szó, aki csak szórakozik, játszik, vagy valakiről, aki nagyon mély filozófiai érzékkel igazgatja az életét egy szent cél érdekében. Vagy egy nem egészen épelméjű egyén a főszereplő. Valójában mindhárom egybegyúrva.”
Ranke a második világháború Hamletje: egy felbolydult, szörnyű történelmi időszakban kezdi átlátni az egyén sorsán túl a szörnyű gépezet működését. Mindaz, amiben hitt, hazugsággá válik, és ő felismerésébe beleőrül. Vagy tán csak tetteti az őrültséget… Egy biztos: az ember embersége áll szemben a háborúval és annak valódi céljaival. A végzete elkerülhetetlen, ám addig is, felfegyverzett katonáival fákat számláltat harc helyett...
A bemutató óta nagy sikerrel játsszuk Kocsis István színművét, mely a nagyszerű rendezésnek és a lenyűgöző színészi alakításnak köszönheti népszerűségét.
A darabot Csiszár Imre rendezte, a főszerepet Viczián Ottó és Lux Ádám játssza.

Az előadásra jegyek itt válthatók.