Szertartásjáték a koronázóvárosban

Színészek, táncosok mellett idén cirkuszművészek is fellépnek a Koronázási Szertartásjátékban, amely III. Béla életét, uralkodását mutatja be a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen augusztus 18-19-én.

Az idei az ötödik a Koronázási Szertartásjátékok sorában, az előadást Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezi. Szent István, Szent László, Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla után 2017-ben III. Béla a főszereplő, aki fiatalon Bizáncban élt a trón várományosaként, majd onnan hazatérve – a keleti és nyugati kultúrában egyaránt otthonosan mozgó emberként – kora egyik legelismertebb királya lett: uralkodása 24 éve alatt Magyarországból virágzó államot épített – ezért is viseli az előadás az aranykor trónusán alcímet.
A keleti és nyugati hatásokat a teljesen megújult színpadon egy görög-keleti kupola és a magyar korona egységéből létrejött stilizált, kettős kupolarendszer érzékelteti. Az idei előadás további érdekessége, hogy a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszművészei is szerepet vállalnak a Szertartásjátékban.
III. Bélát Hirtling István, feleségét, Antiochiai Annát Trokán Nóra alakítja, Trokán Pétert Manuel, bizánci császár szerepében láthatja a közönség. Anonymus szerepében Blaskó Péter lép színpadra, II. Géza király özvegye Závodszky Noémi, Lukács, esztergomi érsek pedig Sághy Tamás lesz. A koronázó püspököt Mihályi Győző alakítja. A Szertartásjáték dramaturgja Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa. A középkori hangulatot Szendrényi Éva díszletei és Kovács Yvette Alida jelmezei teremtik meg, a különleges zenét Szirtes Edina Mókus komponálta.
Az előadásokat két alkalommal, 2017. augusztus 18-án és 19-én 21.00 órától láthatja a közönség. Jegyeket a Vörösmarty Színházban vagy online, a www.koronazas.hu oldalon lehet vásárolni.