420 – Nézni azért szabad

Ma van a fű világnapja, mert ilyen is van. Kerestünk néhány, az ünnephez illő stonerfilmet.

Ne légy barom, míg iszod a dzsúzod a gettóban

 

A Los Angeles-i néger gettó vidám oldala. - A "Ne légy barom!" nem más, mint az úgynevezett afro-amerikai filmek fergeteges paródiája. A forgatókönyvíró-rendező Wayans fivérek népszerű komikusok az USA-ban, legutóbbi munkájuk a Scary Movie (Horrorra akadva, avagy tudom kit ettél tavaly nyárson) már nemzetközi sikereket ért el. A "Ne légy barom!" főhőse Ashtray (Shawn Wayans), aki évek múltán tér haza szülőföldjére, hogy meglátogassa a nála fiatalabb (!) szüleit. Ám a rég nem látott haverok újra kalandra csábítják. Irány a tengerpart! (Netflix)

 

Fűre tépni szabad

A sokszoros platinalemezes hip-hop és rap szupersztárok, Method Man és Redman a főszereplői ennek az eszement vígjátéknak, melyből kiderül, milyen jól lehet szórakozni betépve. Silasnak (Method Man) és Jamalnak (Redman) az élet a betépésből és a becsajozásból áll. Az egyetlen gáz a suli. De csak amíg Silas nem szervál valahonnét egy kis "szuperfüvet", ami nem csak hogy első osztályú, de elsőrangú osztályzatokhoz is juttatja őket, valamint be a Harvard Egyetemre, ahol a fiúk vidám szokása hatalmas káoszt okoz, a tanári kar nagy bosszúságára. Végigfüstölik magukat a tanéven, amíg a fű el nem fogy, és az eszüket kell használniuk, hogy boldoguljanak! Fergeteges vígjáték, ami magasabb szintre repít fel! (Netflix)

 

Ananász expressz

Dale-nek elvei vannak: 1. dolgozz minél kevesebbet. 2. szívj minél többet. 3. ne látogasd meg a csajod szüleit. De eljön az a nap, amikor az összes elvét kénytelen felrúgni. A dealere, a hozzá hasonlóan szuperlusta Saul egy fantasztikus, új anyaggal kínálja meg: az Ananász Expresszel, ami ugyan üveges tekintetet és múlhatatlan jókedvet okoz, viszont ennek köszönhetően tanúja lesz egy gyilkosságnak, áldozata egy nyomába eredő kábítószer-kereskedő bandának és még a barátnője apja is egy puskával üldözi, egyre több őrült, lehetetlen, lövöldözéssel, robbanással, bujkálással és autós száguldozással járó kaland következik. Ő csak heverészni szeret és szívni, de az Ananász Expressz száguld vele. (HBO GO)

 

Shop-stop

Vannak üzletek, amelyek különösen vonzzák a rigolyás különc vevőket. Ilyen a New Yersey-beli Quick Shop is. A 22 éves Dantéra zord hajnal virrad. A főnöke felhívja és megkéri, hogy ugorjon be a kora reggeli műszakba helyettesíteni. Úgy volt, hogy sokáig alszik, szórakozik, csajozik; ehelyett az üzletben sorozatosan balul ütnek ki a dolgok. Ráadásul a barátnője szexuális partnereinek nem csekély számával idegesíti. Aztán itt van még Randal, a szomszédos videokölcsönzőben kiszolgáló kollégája, aki állandóan Danténál lóg és szemérmetlenül inzultálja a hóbortos vevőket. (HBO GO)

 

A nagy Lebowski

Jeff Lebowski (Jeff Bridges) egyetlen aranytörvénye az életben: élj és hagyj élni! Békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc koktélját és döntögeti a rekordokat törzshelyének tekepályáján. Haverjai mind hasonlóan céltalan csodabogarak. Az idilli életet megzavarja két rosszarcú és modortalan gengszter, akik betörnek lakásába. A meglepett Lebowskit helyben hagyják és bepiszkítják kincset érő perzsaszőnyegét. Hősünk felkerekedik az igazi Lebowskihoz (David Huddleston), hogy tisztázza a félreértést és kártérítést kapjon. Az öreg milliomos névrokona viszont üzletet ajánl: szerezze vissza "elrabolt" ifjú feleségét. (Netflix)

 

A fű mindig zöldebb

A dokumentumfilmben szakértők szólalnak meg, milyen szerepe van a fűnek Amerika társadalmában, a feketék között, illetve a hip-hop kultúrában. (Netflix)