7 égető kérdés A Mandalóri ma induló 3. évada kapcsán

A Boba Fett könyve sok mindent megválaszolt, de maradtak még rejtélyek.

2020 végén minden a Disney+ első számú (és akkor még egyetlen) Star Wars-sorozatáról, A Mandalóriról szólt, amely látványos módon zárta le a 2. évadot. Érkezett egy CGI-Mark Hamill, aki Luke Skywalkerként megmentette a kis Grogut, hogy megkezdje vele a hivatalos Jedi-kiképzést, miközben Din Djarin (Pedro Pascal) érzelmes búcsút vett bébi Yodától. Grogu hollétének kérdése - és az, hogy újra összejön-e Dinnel - a következő évad egyik legégetőbb kérdése lett volna. Egészen addig, amíg a Boba Fett könyve meg nem oldotta ezt három crossover epizóddal.

A Jon Favreau és Dave Filoni producerek által készített harmadik évadban Din és Grogu története tovább folytatódik - ezúttal Din szülőföldjére, Mandalore-ra tartanak. Din, akit megfosztottak mandalóri státuszától, abban a reménykedik, hogy megbocsátanak neki, amiért mások jelenlétében levette a sisakját. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg is nála van a Sötétkard, egy szent mandalóri fegyver, amelyet csak harcban lehet elnyerni. A legenda szerint, aki a fekete pengéjű fénykardot használja, az egyben egész Mandalore uralmára is igényt tart.

1. Hol jön a Boba Fett könyve a képbe?

Ami biztos: ha még nem láttad a Boba Fett könyvét, akkor A Mandalóri harmadik évada előtt muszáj lesz pótolni. Ha nincs időd mind a hat epizódot megnézni, akkor legalább az 5., 6. és 7. részt érdemes beiktatni, mert ezek mindegyike Din Djarinra és Grogura koncentrál. Kiderül belőle, hogy mi történt Groguval a Mando második évadának vége óta, majd a Boba Fett utolsó epizódjában a páros újra egymásra talál, és innen indul A Mandalóri harmadik évada is.

2. Hol tart Grogu jediképzése?

A Boba Fett könyve 6. részében Luke az Erőre okítja Grogut, folytatva azt a képzést, amelyet a gyerek kapott, mielőtt még a Jedi-templomot lerombolták a Star Wars III. epizód: A Sith-ek bosszúja című filmben. Amikor azonban világossá válik, hogy Grogu továbbra is erősen kötődik Dinhez, mint apafigurához, Luke két lehetőség elé állítja tanítványát: választania kell a mandalóri páncél vagy a fénykard között. Ha a mandalóri beskar páncélt választja, amit Din ajándékozott neki, Grogu visszatér az „apjához”, és ezzel a mandalóri életet választja elhagyva a Jedik útját. Ha a fénykardot választja, Luke jedi akadémiájának első tanulója lesz, és elkötelezi magát a jedi út mellett. És valószínűleg soha többé nem látja Dint.

Az utolsó Boba Fett-epizódban Grogu a szívére hallgat, és úgy dönt, hogy visszatér a pótapjához, feladva a jediképzést. A harmadik évad traileréből azonban kiderül, hogy Grogu még mindig nagyon érzi az Erőt, és talán az új évadban is folytatja a saját módján a képzést.

3. Vajon Din megbocsátást nyer?

Forrás: Disney+

 

Az elmúlt két évad során Din megszegte az Őrség gyermekeinek (Children of the Watch) legfontosabb törvényét: leveszi a sisakját és megmutatja az arcát másoknak. Ez ellenkezik az Úttal, a mandalóriai kódexszel, amely szerint Din nevelkedett. E szigorú szabályok szerint többé nem viselheti a páncélt, és nem nevezheti magát mandalórinak. De ahogy a páncélkészítő mondja neki a Boba Fett könyvében, megváltást nyerhet, ha megfürdik a mandalóri bányák alatti élővízben.

Dinnek pedig pontosan ez a terve, hiszen a harmadik évad trailerében kijelenti, hogy ő és Grogu "elmennek Mandalore-ra, hogy bocsánatot nyerhessen a vétkeiért". Az új évad valószínűleg körbejárja azt a kérdést is, hogy mit jelent igazán mandalórinak lenni, az Útat kell követni hozzá vagy egyszerűen csak fenntartani Mandalore örökségét?

4. Bo-Katan vs. Din?

Forrás: Disney+

 

A Star Wars: A klónok háborúja és a Star Wars: Lázadók című animációs sorozat rajongói jól ismerik Bo-Katan háttértörténetét - mandalóri születésű nemesként a mandalóri trón örököseként tekint magára. A Lázadókban meg is kapja a Sötétkardot, hogy egyesítse a mandalóri klánokat és harcoljon a Birodalom ellen, de kudarcot vall, a kard pedig Moff Gideonhoz kerül, majd tőle Din Djarinhoz.

Mindezek alapján Bo-Katannak komoly indítékai vannak arra, hogy bosszút álljon a Birodalmon, és visszaszerezze a szülőbolygóját. Úgy tűnik, hogy az egyetlen módja, hogy visszakapja a Sötétkardot egy Mando elleni párbaj. És mivel Din a Mandalore visszaszerzését tűzte ki célul, a két karakter összecsapása elkerülhetetlennek tűnik.

5. Mi Grogu eredettörténete?

Forrás: Disney+

 

Az első évad legizgalmasabb kérdése az volt, hogy kicsoda "Baby Yoda", rokona-e Yodának, és honnan származik?

E kérdések egy részére a második évadban nagyjából választ kaptunk, amikor Ahsoka az Erőn keresztül beszél Groguhoz, felfedve az igazi nevét és a Coruscanton lévő Jedi-templomban töltött első éveit. Ott képezték ki az Erő módszereire, egészen a Birodalom hatalomra kerüléséig, amikor is Grogu elrejtőzött, és az emlékei törlődtek.

A Boba Fett 6. részében Luke segít Grogunak emlékezni a múltjának ezekre a nehéz pillanataira, többek közt arra, hogy a Jedik sikertelenül harcolnak a klónok ellen. Emlékei véget érnek, amikor a klónok kiszúrják Grogut a rejtekhelyén, és megindulnak felé. Bár tudjuk, hogy Grogu valahogy élve megmenekül, lehetséges, hogy a harmadik évad választ adhat arra, hogy mi történt vele az azt követő pillanatokban.

6. Hol van Moff Gideon?

Forrás: Disney+

 

A második évad fináléjában Grogut Moff Gideon (Giancarlo Esposito) fogságba ejtette, hogy megpróbálja felhasználni a vérét. Bár sosem mondták ki egyértelműen, hogy a Birodalomnak miért volt szüksége Grogu vérére, valószínű, hogy Gideon tanulmányozni akarta Baby Yodát, és esetleg még több hozzá hasonló Erő-érzékeny lényt létrehozni.

Miután elvesztette a Sötétkardot és a gyermeket, Gideon eltűnt, Esposito azonban megerősítette, hogy a karaktere a harmadik évadban visszatér bosszút állni.

7. Hogyan készít elő az évad a jövőbeli Star Wars-projekteket?

Forrás: Disney+

 

Túl azon, hogy A Mandalóri évada megágyaz a saját folytatásának, más Star Wars-projektek számára is új cselekményszálakat és karaktereket mutathat be. Ahogy a Boba Fett könyvében is láthattuk, elképzelhető, hogy A Mandalóri főszereplői más sorozatokban is felbukkannak majd, például a várva várt Ahsoka spin-off szériában.

Anakin Skywalker egykori tanítványaként és a Klónok háborúja sorozat egyik kedvelt szereplőjeként Ahsoka belépőjét már régóta várták a franchise rajongói. A Mandalóriban és A Boba Fett könyvében való cameózása után Ahsoka a Lázadókból ismert olyan közönségkedvenc karakterekkel fog együttműködni, mint Ezra Bridger és Sabine Wren, és ők talán már A Mandalóriban is feltűnnek majd.

Via: THR