70 éves lett a Forrest Gump Oscar-díjas rendezője

Összeszedtünk 7 olyan kiváló filmet a 70 éves Robert Zemeckistől, amit most meg lehet nézni a Netflixen vagy az HBO GO-n.

1951. május 14-én született Chicagóban a világ egyik leghíresebb és legsikeresebb hollywoodi író-rendező-producere, Robert Zemeckis, akit előszeretettel hív a szaksajtó „a legtehetségesebb Spielberg-tanítványnak” (pedig mindössze 5 év korkülönbség van közöttük). Zemeckis már a középiskolás éveiben élénken érdeklődött a filmek iránt, ezért a University of Southern California film szakán tanult tovább. Itt koptatta a padokat többek között George Lucas, John Carpenter, Ron Howard, Forest Whitaker és az a Bob Gale is, akivel Zemeckis életre szóló barátságot kötött, és együtt írták meg számos sikerfilm forgatókönyvét.

Forrás: Barry King/Liaison/Getty Images

 

Zemeckis az USC-n készítette el 1973-ban az első kisfilmjét A Field of Honour címmel, amelyért nemcsak két rangos díját kapott, de Steven Spielberg is felfigyelt rá, és szárnyai alá vette az ifjú titánt (valamint Bob Gale-t is). Ezután rakétasebességgel kezdett felívelni Zemeckis rendezői karrierje, amelyben olyan kultfilmek és kaszasikerek jelentették a mérföldköveket, mint A smaragd románca, a Vissza a jövőbe-trilógia, a Roger nyúl a pácban, a Jól áll neki a halál, Temetetlen múlt , a Mesék a kriptából, a Számkivetett és a Beowulf. Zemeckis munkásságának legnagyobb sikere természetesen Port.hu olvasók örök kedvence, a TOP100-as listánk örökös dobogósa, a Forrest Gump volt, amelyért 1995-ben megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Egy ilyen gazdag életműből nem csoda, ha a streaming platformok is előszeretettel szemezgetnek a kínálatukba – Robert Zemeckis 70. születésnapja alkalmából össze is szedtünk 7 olyan kultikus filmet, amit most el lehet csípni a Netflixen vagy az HBO GO-n.

Forrás: Sunset Boulevard/Getty Images

 

1. Vissza a jövőbe / Back to the Future

Marty McFly átlagos kamasznak látszik, de van egy őrült barátja, Doki, aki megépítette a plutónium meghajtású időgépet. Dokit váratlanul halálos támadás éri, s Marty is csak az új találmánnyal nyer egérutat. Arra azonban ő sem számít, hogy 1955-be utazik vissza, épp abba az időszakba, amikor szülei is a padot koptatják. A bajt csak fokozza, hogy majdani anyja Marty megérkezése óta ügyet sem vet majdani apjára, ami beláthatatlan következményekkel járhat a jövőben. Ha életben akar maradni, el kell érnie, hogy szülei egymásba szeressenek és el kell távolítania az anyját molesztáló Biffet.

A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

2. Forrest Gump

A georgiai Savannah városka árnyas buszmegállójában különös mesemondó üldögél. Forrest Gump mindent látott és mindent átélt, de nem mindent értett. Nem éppen a legfényesebb elme. De hát az anyja is mindig azt mondta: "Csak az a hülye, aki hülyeséget csinál." Forrest Gump pedig semmi egyebet nem csinált, mint jelen volt a XX. század minden fontos eseményén a focipályától a harctérig, az elnökök klubjától a médiavitákig, míg végül meg nem pihent egyetlen igaz szerelme karjában. Forrest Gump IQ-ja nem szárnyal az egekig, de rendkívül becsületes és jólelkű fiú. Különös véletlenek azonban hozzásegítik, hogy az 1950-es évektől 1970-ig Amerika minden jelentős eseményén részt vegyen, és minden jelentős személyiségével találkozzon, köztük: Elvis Presley-vel, JFK-vel, Lyndon Johnsonnal, Richard Nixonnal. Forrest elvégzi a főiskolát, harcol Vietnamban, élsportoló lesz, az egyetlen probléma csak az, hogy túl buta ahhoz, hogy megértse ezen fontos események jelentőségét.

A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

3. Számkivetett / Cast Away

Chuck Noland (Tom Hanks) karrierje csúcsán álló topmenedzsert az ünnepek előtti utolsó szolgálati útján szörnyű baleset éri. Senki sem éli túl a viharba keveredett gép lezuhanását, csak ő marad életben, valahol Malajzia felé a szétszórt szigetek világában. Barátnője, Kelly (Helen Hunt) hiába várja vissza, a hatóságok szerint nem élte túl senki a szerencsétlenséget. Chuck minden érzékét latba veti a trópusi szigeten az életben maradásért. Lassan feltalálja magát és önellátóvá válik. Nem hagyja magán eluralkodni a kezdeti kétségbeesést, tovább reménykedik.

A filmet a Cinemax vetíti, de az HBO GO és a Netflix kínálatában is elérhető.

 

4. Polar Expressz / The Polar Express

Főhősünk még csak tízéves, de már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik, és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor az éjszaka közepén hatalmas robajjal egy csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül a házuk előtt. A kalauz azt mondja, érte jöttek. Miután hitetlen hősünk habozva felszáll, a Polar Expressz pöfögve megindul apró pizsamás utasaival az Északi-sarkra, hogy ott részesei lehessenek annak az ünnepi pillanatnak, amikor a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa kiválasztott gyermeknek az első karácsonyi ajándékot.

A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

5. Kényszerleszállás / Flight

Whip Whitaker (Denzel Washington), a tapasztalt pilóta a csodával határos módon kényszerleszállást hajt végre gépével egy légikatasztrófát követően, és így megmenti csaknem az összes utasa életét. A baleset után Whipet hősként ünneplik, de ahogy egyre több részletre derül fény, egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy igazából kinek vagy minek a hibája volt az, ami a repülőn történt. 

A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

6. Kötéltánc / The Walk

Philip Petit (Joseph Gordon-Levitt) nem fél semmitől. az artista-kötéltáncos egy fogorvosi váróban ülve, egy magazin címlapján látja meg először a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait, és akkor rögtön elhatározza: végigsétál egy a két felhőkarcoló között kifeszített kötélen. Alaposan felkészül. A hetvenes évek elején a párizsi Notre Dame két tornya között, majd Syneyben, a hatalmas kikötői híd két tartópillére között mutatta be lélegzetelállító mutatványát. 1974-ben úgy érezi, eljött az idő. Sor kerülhet a legcsodálatosabb, legveszélyesebb mutatványra. 

A filmet a Film Now vetíti, de a Netflix kínálatában is elérhető.

 

7. Szövetségesek / Allied

A film Max Vatan hírszerzőtiszt története, akit 1942-ben Észak-Afrikában összehoz a sors a francia ellenálló Marianne Beausejourral egy veszélyes küldetés során, az ellenséges vonalak mögött. Amikor Londonban újra találkoznak, kapcsolatukra baljós árnyékként vetül a háború emberfeletti nyomása.

A filmet a Cinemax 2 vetíti, de az HBO GO kínálatában is elérhető.