8 Gyilkos elmék-epizód, amit valós bűnügy ihletett

Nem minden fikciós sorozatgyilkos csak a képzelet szülötte.

A televízió történetének talán legnépszerűbb sorozatgyilkosos szériája a Gyilkos elmék. Az FBI viselkedéskutató egységének ügyeit tizenöt évadon keresztül követhettük nyomon, és bár úgy tűnt, 2020-ban véget ért a sorozat, idén egy újabb szezonnal tér vissza csoport. A sorozat egyik védjegye, hogy a történetekben gyakran hivatkoznak valódi sorozatgyilkosokra és esetekre, de olyan is előfordult, hogy az egész epizódot egy megtörtént bűneset ihlette. Ezekből szedtünk össze nyolcat.

Óvatosan, spoileres tartalom!

 

A Zodiákus gyilkos (4. évad / 18. rész: A Kaszás)

A széria egyik átívelő szálát egy olyan rejtély ihlette, amit előszeretettel vesznek elő a filmesek: a rendőröket heccelő Zodiákus gyilkos kilétét mindmáig homály fedi. Sőt, még az sem egészen világos, hogy kik az áldozatai. Az epizód sorozatgyilkosa George Foyet, a Kaszás, akinek gyilkosságai egyértelműen a Zodiákus elkövetési módszerein alapulnak, ráadásul ez Hotchner ügynök egyik első esete még a nyolcvanas évekből, amit nem tudott megoldani, s a gyilkosságsorozat most folytatódik. Foyet szintén rejtélyes üzeneteket ír a rendőrségnek és hecceli őket, végül ő lesz Hotchner nemezise, aki megöli a feleségét.

 

Bonnie és Clyde (6. évad / 13. rész: Míg a halál el nem választ)

Természetesen minden idők leghíresebb bűnözőpárosa sem maradhat ki a Gyilkos elmékből. Az epizódban egy szerelmespár nyomába ered a csapat, akik mészárlást rendeznek egy benzinkúton. Végül úgy sikerül elfogni őket, hogy egymás ellen fordulnak. Az elkövetők személyét Bonnie Parker és Clyde Barrow ihlette, akik a 30-as évek Amerikáját tartották rettegésben. Bankrablás, emberrablás és gyilkosság is megtalálható bűnlajstromukon. Ők végül nem fordultak egymás ellen: a hatóság agyonlőtte őket.

 

Ed Gein és Robert Pickton (4. évad / 25-26. rész: Pokoljárás, Visszatérés a Pokolból)

A két epizódon át zajló ügy nyomai egy kaliforniai farmra vezetnek, ahol egy testvérpár lakik. Mint kiderül, Lucas Turner azért rabolta el az áldozatokat, hogy őssejtkutatásokat végezve segítsen a testvérén, Masonön, aki végtagbénulásban szenved. A helyszínre érkező csapat 89 pár cipőt talál, amiből arra következtetnek, hogy a testvérpárnak legalább ennyi áldozata volt, a holttesteket pedig a malacokkal etették meg. A testvérpár valós előképe egyfelől Ed Gein, aki egy farmon élt a testvérével, és szintén elsősorban női áldozatai voltak, másfelől Robert Pickton, aki ugyancsak a testvérével élt egy farmon, ahol sertéseket neveltek, és velük etették meg a holttesteket.


Ariel Castro (11. évad / 14. rész: Túsz)

A csapat egy fogvatartójától megszökött nő segítségével kutatja fel az emberrablót, akinél még két nő raboskodik. Az elkövető megverte és megerőszakolta a nőket, akik teherbe estek, és gyermekük született. Az ügy szinte teljes egészében Ariel Castro elkövetési módszerét mutatja be: pont ezt tette az általa elrabolt nőkkel, és szintén született gyermeke az egyik áldozatától (a többiek elvetéltek).


A Jeffrey MacDonald-ügy (6. évad / 11. rész: Feltételes szabadság)

A rendhagyó epizódban nem egy gyilkost keres a csapat, hanem egy feltételes szabadlábra helyezés ügyében  jár el. A történet Don Sandersonra koncentrál, aki 25 éve ül börtönben, mivel azzal vádolják, hogy meggyilkolta a feleségét és a lányát. A férfi ártatlannak vallja magát, az ő verziója szerint betörtek a házába, és meggyilkolták a családját. Az eset erős hasonlóságot mutat a Jeffrey MacDonald-üggyel. MacDonaldot 1970-ben azzal a váddal ítélték el, hogy megölte a terhes feleségét és két lányát. Állítása szerint ártatlan: négy férfi betört hozzájuk, és lemészárolta a családját. Az epizódban sikerül bizonyítani Sanderson ártatlanságát, ám MacDonald még mindig börtönben ül, és életfogytig tartó szabadságvesztését tölti.


Elliot Rodgeren (12. évad / 15. rész: Az alfahím)

Az epizódban a boldog párokat és szépnek mondott fiatalokat ért savtámadásoktól eljutunk egy kiáltványt megfogalmazó sorozatgyilkosig. A tettest Elliot Rodgerenről mintázták, aki 2014-ben hat emberrel végzett Kaliforniában, majd öngyilkos lett. Egy videóban a “megtorlás napjának” nevezte az ámokfutását, és ő is hosszú kiáltványokat fogalmazott, valamint szintén a nőgyűlölet volt az elsődleges hajtóereje tettének.


Richard Trenton Chase (1. évad / 11. rész: Kannibalizmus)

Az epizód egy olyan sorozatgyilkost mutat be, aki emberi vért iszik, és emberi szerveket eszik. A gyilkos valós mintája Richard Trenton Chase, a Sacramentói vámpír, aki a hetvenes években volt aktív: megitta az áldozatai vérét, és evett is belőlük. Hat embert ölt meg, mielőtt 1978-ban lecsukták.


Charles Manson (1. évad / 16. rész: Szellemek földje)

A csapat öt egyetemista halálának ügyében nyomoz Új-Mexikóban, és a holttesteken indián harci rituálék nyomait találják. Végül lelepleznek egy szektát, amely az amerikai őslakosok ellen fordította a környékbelieket. A történet valós alapja Charles Manson és az általa vizionált amerikai faji háború, melyet Helter Skelternek nevezett.


A Gyilkos elmék elérhető a Disney+-on.


(via CBR, Screen Rant)