8 kihagyhatatlan őszi film

Filmek bekuckózáshoz.

Halloween környékén megszaporodnak a horrorfilmek a mozikban és a filmcsatornákon, de
az ősz egyben a komfortfilmek szezonja is. Különösen jól esnek ilyenkor azok a romkomok és családi filmek, amelyekben van egy adag melankólia is, de közben a végére mégis jobb kedvünk lesz tőlük. Az alábbi összeállításban főleg ilyen alkotásokat válogattunk.


Harry és Sally (1989)

Bármely romkom lista garantált első helyezettje Rob Reiner kultfilmje – amihez persze kellett Nora Ephron nagyszerű forgatókönyve –, amely azt boncolgatja, létezhet-e igazi barátság férfi és nő között, illetve hol a határ, mikor fordulnak át az érzelmek valami komolyabba? Márpedig egy romantikus vígjátékban aligha létezhet ilyesmi, Meg Ryan és Billy Crystal nyilván a végén összejön, de az egész attól működik, hogy ők ketten nagyon sokáig TÉNYLEG tudnak igazi barátok lenni – Ryan ehhez még egy orgazmust is színlel.

Bár a film története több évet átölel, és számos évszakot bemutat, a legemlékezetesebb kulisszája az őszi New York, a Central Park gyönyörű szil- és juharfái, ami előtt a két főhős megmutathatja színes pulcsikollekcióját.


Napos oldal (2012)

Leírva nem túl vidám David O. Russell filmjének sztorija, a főszereplő Pat Solatano (Bradley Cooper) ugyanis (majdnem) mindenét elvesztette – a házát, az állását, a feleségét, és kénytelen újra a szüleihez (Robert De Niro, Jacki Weaver) költözni, miután nyolc hónapot töltött egy elmegyógyintézetben. Szeretné újra rendbe hozni az életét, pozitívan szemlélni a világot és szeretne újra összejönni ex-feleségével is. Ám a dolgok még bonyolultabbá válnak, mikor megismeri Tiffanyt (Jennifer Lawrence), a titokzatos fiatal lányt, aki nemrégiben özvegyült meg és vesztette el az állását.

A Napos oldal nem „hagyományos” romkom, mentális problémákkal küzdő karakterei árnyaltabbak és életszagúbbak a szokásosnál, és egy ilyen sztorihoz jobban is passzol a nyári vidámságnál a borongós ősz. A végére persze szerencsére minden jóra fordul, úgyhogy (őszi) depresszió ellen is ajánlható a film.

Elérhető: HBO Max

A Fantasztikus Róka úr (2009)

Wes Anderson több filmje is részben ősszel játszódik, például az Okostojás vagy a Tenenbaum, a háziátok is, de 2009-es Roald Dahl-adaptációja valósággal lubickol az őszi árnyalatokban. Az okkersárga és narancssárga színekben bővelkedő stop-motion bábfilmben egy rókacsaládot követhetünk nyomon, akik a címszereplő hős vezetésével teljes mértékben kihasználják az évszak adományait. Az ősz itt aratást és teli éléskamrákat hoz, valamint a jövőbeli nehézségek előjeleit is: a gyülekező viharfelhők, amelyeket a róka felesége, Felicity a tájképfestményeihez ad, veszélyt jeleznek.

Anderson hű marad Roald Dahl művéhez, Róka úr itt is félig családapa, félig szélhámos, aki három helyi farmer boltjainak kifosztását tűzte ki célul. Korábban felesége kedvéért megfogadta, hogy messze elkerüli a tyúkketreceket, ám amikor lehetőség nyílik egy utolsó nagy rablásra, a tisztes családapából előtör a régi szenvedély.

Elérhető: HBO Max


Coco (2017)

Az összeállítást ki lehetne tölteni kizárólag halloween idején játszódó filmekkel, hiszen a halottak napjával együtt ez a legjelesebb őszi esemény, de ha csak egy alkotást említhetünk, akkor a Pixar animációs csodáját bűn lenne kihagyni.

A Coco a mexikói Dia del Muertos, vagyis az ottani halottak napjához kapcsolódó hiedelmeket építi bele a meséjébe. Főhőse Miguel, akinek a családja nemzedékek óta gyűlöli a zenét, mert a fiú ükapja elhagyta a famíliát a zenei pálya miatt. Azt szeretnék, ha a fiúból cipész lenne, ám ő imádja a zenét, és arról ábrándozik, hogy egyszer majd a nagy muzsikus, Ernesto de la Cruz nyomába léphet. Be akar nevezni a helyi tehetségkutató versenyre, ám ehhez egy gitárra lenne szüksége, mert az övét eltörte a nagyanyja. Halottak napján kölcsön akarja venni Ernesto emlékhelyéről annak gitárját, és ekkor váratlanul megnyílik előtte a holtak világa…

Elérhető: Disney+


Holt költők társasága (1989)

Az ősz az iskolakezdés és -folytatás időszaka is, emlékezetesebb témába vágó filmet pedig nem is nagyon lehetne találni Peter Weir klasszikusánál. Robin Williams karrierje egyik legjobb alakításában egy forradalmár lelkületű, odaadó és szenvedélyes angoltanár szerepét játssza egy bentlakásos fiúiskolában. Keating megváltoztatja diákjai merev, tudományközpontú gondolkodását, és bevezeti a művészet, a költészet, az irodalom és a szépség világát monoton életükbe. A festői New England-i környezetben játszódó film egy szívbe markoló felnövéstörténet, amely végig erős őszi hangulatot áraszt.

Elérhető: Disney+

 

Good Will Hunting (1997)

Van egy másik klasszikus is, amelyben bölcs mentort alakít Robin Williams. A Good Will Hunting egy szívmelengető film a második esélyekről és a változás elfogadásáról. A Matt Damon által játszott Will nemrég szabadult feltételesen a börtönből, és egy egyetemen dolgozik gondnokként. Megoldja a Lambeau professzor (Stellan Skarsgard) által felvetett nehéz problémát, de névtelenül. Miután lebukik, Lambeau a szárnyai alá veszi, és a Williams által alakított dr. Sean Maguire-hez irányítja, aki segít neki megbékélni önmagával.

A film társszerzői a massachusettsi Matt Damon és Ben Affleck, akik úgy ismerik Bostont, mint a tenyerüket, és náluk az (őszi) város nemcsak egy szép háttérként jelenik meg, hanem egy hiteles, élő helyszínként.

Elérhető: SkyShowtime


Édes november

A listában igyekeztünk pozitív végkicsengésű filmeket válogatni, de bármennyire is szomorú Keanu Reeves és Charlize Theron románca, nem maradhat ki az összeállításból. Pat O'Connor rendezése egy munkamániás férfi (Reeves) és egy elbűvölő nő (Theron) véletlen találkozásának történetét meséli el. Sara csipkelődő modora egyszerre vonzza és taszítja Nelsont, aki csak akkor lágyul el végképp, amikor a nő elmondja az igazat magáról. Halálos betegségben szenved, nincs sok ideje hátra. A legfontosabbat viszont elhallgatja: nem akar és nem tud tartós kötöttséget vállalni. Elcsavarja egy-egy feltűnően morcos és kellemetlen alak fejét, majd egy hónap után, a jól végzett munka örömével továbbáll.

Egyszerre szép és szívfacsaró, ahogy ez a két ember a lágy novemberi esőben megtalálja a szerelmet, mert tudjuk, hogy a boldogságuk nem tarthat örökké. Az viszont, hogy ehhez a sztorihoz az ősz illik a legjobban, nem is lehet kérdés, hiszen ez az elmúlás évszaka is.


Hókusz pókusz (1993)

Egyetlen őszi filmes lista sem lehet teljes az 1993-as klasszikus, a Hókusz pókusz nélkül, pláne idén, a bemutató 30. évfordulóján.

A John Cheever regénye alapján készült filmben az egykor boszorkányként megégetett Sanderson nővérek a XX. század végének egyik halloween éjszakáján újra életre kelnek. A szeleburdi boszorkányok, Winifred (Bette Midler), Sarah (Sarah Jessica Parker) és Mary (Kathy Najimy) ott folytatják tovább, ahol 300 éve abbahagyták: gyerekhúst akarnak enni! Szerencsére a kisvárosba érkező új srácnak, Maxnek (akit a Dallas John Ross Ewingja, Omri Katz alakít) egy csapat talpraesett tini, egy barátságos zombi és a boszorkányok átka miatt fekete macskává változott Binx segítségével végül sikerül legyőzni a gonoszt.

A horrorkomédia nem túl horrorisztikus, inkább csak vicces, úgyhogy a gyerekkel is simán újra lehet nézni bármelyik esős hétvégén.

Elérhető: Disney+

via: EW / Screen Rant / MovieWeb / BFI