8 nagy klasszikus, amelyet januárban még megnézhetsz

Mutatjuk az összes olyan sorozatot és filmet, amely eltűnik ebben a hónapban a streamingről.

Az új évben sem változtatnak a streamingszolgáltatók azon a szokásukon, hogy folyamatosan módosítják a kínálatukat, amin nemcsak a bővülést kell érteni, hanem a filmek és sorozatok kivezetését is. Januárban ugyan kevesebb tartalom tűnik el, mint például decemberben, de azért így is akad jó pár távozó. Ezúttal a legnagyobb klasszikusokból válogattunk a Netflix, az HBO Max és a SkyShowtime kínálatából, a poszt végén pedig böngészhetőek a teljes listák is. (Az eltűnő filmek később, a licencek megújítása után természetesen visszakerülhetnek az adott platformra – vagy akár egy másik streamer kínálatában bukkanhatnak fel.)

 

A komédia királya (HBO Max)

Martin Scorsese egyik kevésbé (el)ismert, de attól még kiváló filmje, amely nélkül a Joaquin Phoenix-féle 2019-es Joker sem készülhetett volna el. Scorsesenél Robert De Niro alakítja az önjelölt stand-up komikust (nem véletlen, hogy a Jokerben is szerepel a színész), aki bármit megtenne, hogy azonnal a csúcsra jusson. Az első lépés ennek érdekében: bejutni az ország legnézettebb talk-show-jába.  

Scorsese korát meghaladóan mutatta be a celebkultúra kialakulását, és azt a fajta mániákus kétségbeesést, amely egyeseket képes hatalmába keríteni, hogy megszerezzék azt a bizonyos 15 percnyi hírnevet. Érdekesség: Scorsese egyszer azt nyilatkozta, hogy az általa rendezett filmek közül De Niro itt nyújtja a legjobb színészi teljesítményét.

Mikor tűnik el? - 01.31.


Volt egyszer egy Amerika (HBO Max)

Sergio Leonét, a Volt egyszer egy vadnyugat rendezőjét a spagettiwestern atyjaként tartják számon, pedig a filmtörténet egyik legzseniálisabb gengszterfilmje, a színvonalában csak a Keresztapához hasonlítható Volt egyszer egy Amerika is az ő nevéhez fűződik. Leone fantasztikus epikai érzékkel meséli el két New York-i srác közel fél évszázadot felölelő történetét attól kezdve, ahogy három társukkal süldőkorukban belevágtak a szeszcsempészetbe, egészen a Leonénél kötelező végső párbajig.

10 dolog, amit nem tudtál a Volt egyszer egy Amerikáról

Sergio Leone gengsztereposza még nagyobb élmény lehet, ha megtudsz egy pár érdekességet a kulisszák mögül!

Még több érdekesség

 

Érdekesség: a film első, nyers vágása nagyjából 8–10 óra hosszú volt, amiből Leone a vágóval, Nino Baraglival összeállított egy 6 órás verziót. Az volt a terv, hogy két 3-3 órás részletben vetítik majd. Mindez azonban nem tetszett a producereknek, és arra kényszerítették a rendezőt, hogy készítsen egy 3 óra 49 perces verziót. Később azonban ezt is túl hosszúnak találták, ezért egy bő kétórás vágatot mutattak be a mozikban, amiből senki nem értett semmit – a Volt egyszer egy Amerika meg is bukott anyagilag, és Oscar-jelöléseket sem kapott. Csak azután lett hatalmas kritikai és közönségsiker, miután kijött VHS-en, majd DVD-n az eredeti, 3 óra 49 perces változat. A rendezői és a mozis verzió között egyébként olyan hatalmas a különbség, hogy egy kritikus annak idején 1984 legrosszabb filmjének nevezte az alkotást, majd miután pár évvel később megtekintette a hosszabb változatot, azt mondta, a Volt egyszer egy Amerika a nyolcvanas évek legjobb filmje. (Az HBO Maxon természetesen a hosszabb változat látható.)

Mikor tűnik el? - 01.31.


Terminál (Netflix, SkyShowtime)

Steven Spielberg ritkán rendez vígjátékot, de abban is ugyanúgy profi, mint bármi másban. Az ekkor már komoly, drámai szerepeiről ismert Tom Hanks újból komédiázhatott, és remekül hozza a naiv fickót, Viktor Navorskit, aki a hazájában történt államcsíny miatt hosszú időre egy amerikai repülőtéren ragad.

A filmet Merhan Nasseri, egy iráni menekült története ihlette, aki 1988-ban a Párizs melletti Charles De Gaulle repülőtéren rekedt, miután megtagadták tőle a belépést Angliába, mert ellopták az útlevelét és az ENSZ menekültigazolványát. A francia hatóságok nem engedték, hogy elhagyja a repülőteret. Az 1-es terminálon maradt, hontalanként, akinek nem volt hova mennie. Később engedélyt kapott arra, hogy belépjen Franciaországba, vagy visszatérjen Iránba, de úgy döntött, hogy továbbra is a reptér területén marad. Végül 2006 augusztusában hagyta el a terminált, amikor kórházba kellett szállítani.  2022 szeptemberében visszatért a repülőtérre, és ott halt meg szívrohamban egy hónappal később. A DreamWorks állítólag 250 ezer dollárt fizetett neki az életrajzának felhasználásáért.

Mikor tűnik el? - A Netflixről 01.14-én, a SkyShowtime-ról 31-én


Éjféli expressz (Netflix)

Billy Hayest a török határon tartóztatják le kábítószer-csempészés vádjával, és még nagyobb pechje, hogy a hatóságok pont az amerikai fiatalemberrel akarnak példát statuálni, ezért harminc év börtönre ítélik. Billy a rácsok mögött embertelen pokolban találja magát. A kilátástalan helyzetben barátokra lel egy honfitársa, egy kábítószerfüggő angol értelmiségi és a meleg skandináv férfi személyében. Bár a srác tisztában van azzal, hogy az életével játszik, rászánja magát az "éjféli expresszre", ami a börtönszlengben szökést jelent.

Bár Oliver Stone Oscar-díjat kapott a forgatókönyvért, ma már bánja a túldramatizálást. A bemutatót követő évtizedekben Törökország azzal vádolta a filmet, hogy az országgal szembeni rasszista attitűdöket erősíti. A nézők azt hihették, hogy Törökország egy olyan ország, amelynek a középkori igazságszolgáltatási rendszere nem ismeri az emberi jogokat. 2004-ben Stone nem tagadta ezt, amikor találkozott a török kulturális és idegenforgalmi miniszterrel, és elismerte, hogy túldramatizálta a forgatókönyvet.

Mikor tűnik el? - 01.31.


Értelem és érzelem (Netflix)

A Jane Austen klasszikusából készült Ang Lee-film egyben Emma Thompson fő műve is,  nemcsak azért, mert ő alakította Elinor Dashwood karakterét, amellyel elnyerte a BAFTA-díjat, de ő írta a forgatókönyvet is. Utóbbiért egy Oscart is kapott, így azon kevés színészek közé tartozik, akit a kamera előtti teljesítményéért (a Szellem a házban című drámáért) és íróként is díjaztak.

Érdekesség: az első forgatókönyvvázlat 350 kézzel írt oldalból állt. A végső változat ennek és további tizenhárom verziónak az egybeolvasztása volt, amiket Thompson négy és fél éven át írt. A forgatás alatt Thompson és Kate Winslet tényleg együtt éltek, hogy hitelesebben alakítsanak a vásznon testvéreket. A film végül annyira népszerű lett, hogy az alapjául szolgáló Jane Austen-regény is újra felkerült a New York Times bestsellerlistájára.

Mikor tűnik el? - 01.31.


A John Malkovich menet (SkyShowtime)

Spike Jonze első filmje a mozgókép-történelem egyik legbizarrabb sztorijával indít. Egy állástalan bábos (John Cusack) az új munkahelyén talál egy kis ajtót, ami valójában egy átjáró a híres színész, John Malkovich elméjébe akit természetesen John Malkovich alakít a filmben... Marhaság? Lehet, de mégis működik, mert a forgatókönyvíró, Charlie Kaufman egy zseni, maga a film pedig ördögien ötletes, ráadásul a kritikusok és a közönség is kellőképpen vadnak és eredetinek tartotta.

Érdekesség: Malkovich az első olyan színész, aki elnyert egy nívósabb díjat (jelesül a New York Film Critics elismerését) saját maga megformálásáért. 

Mikor tűnik el? - 01.31.


Ex Machina (SkyShowtime)

Alex Garland 2014-es bemutatkozó nagyjátékfilmje izgalmas sci-fi thriller, amelyben egy tehetséges programozó (Domhnall Gleeson) elnyeri azt a dicsőséget, hogy rajta teszteljék le egy gyönyörűséges robotnő (Alicia Vikander) mesterséges intelligenciájának határait.

A bemutató óta eltelt 10 évben a történet csak még aktuálisabb lett, ráadásul a film – ahogy azt egy korábbi összeállításunkban megírtuk , nemcsak az új évezred egyik legokosabb sci-fije, de történetesen tudományosan is pontos. A sztori egy valós fogalom – a Turing-teszt – körül forog, amelyet a tudományos közösség az 1950-es évek óta használ. Míg az eredeti Turing-teszt célja az volt, hogy megállapítsa, hogy a számítógépek képesek-e olyan válaszokat adni, mint egy ember, az Ex Machina új magasságokba emeli ezt a koncepciót. Ava nemcsak arra képes, hogy zavarba ejtő módon emberi érzelmeket mutasson, de manipulatív és ravasz is. Bár a való életben még egyetlen számítógép sem ment át a Turing-teszten, nem túl nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben valami Avához hasonlóval találkozhatunk.

Mikor tűnik el? - 01.31.


Az élőhalottak éjszakája (SkyShowtime)

George A. Romero nemcsak a zombifilmeket reformálta meg a hatvanas évek végén, de az egész világra kiterjedő apokalipszist egyetlen házba, egyetlen éjszakába sűrítette. Hirtelen, minden előzmény nélkül élőholtak hordái lepik el a világot és válogatás nélkül megölik azt, aki útjukba kerül. A sztori egy csoport idegent követ, akik egy házban barikádozzák el magukat, ám a veszély nem csak kívülről érkezik: ahogy telik az idő, végül a bizalmatlanság, az agresszió és a félelem éket ver közéjük. Romero egyetlen este alatt megmutatja az összetartásra képtelen ember valódi arcát, azt a szomorú képet, hogy szorult helyzetben mindenki magát menti, és nem csupán a zombik, de a többi ember is veszélyt jelent számára.

Mikor tűnik el? - 01.31.


+1 – A Keresztapa-trilógia (SkyShowtime)

Mikor tűnik el? - 01.31.

 

Az összes januárban lekerülő film és sorozat:


HBO Max

Lekerülő sorozatok:

01.21:
– Ez bűn (It’s a Sin) – 1.évad (minden rész)

01.24:
– Mammon (Mamon) – 1.évad (minden rész)

01.31:
– A Gomorra sztori (A Story Called Gomorrah) – 1.évad (minden rész)
– Aranyélet (Golden Life) – 1.évad (minden rész)

Lekerülő filmek a hónap folyamán:

01.20:
– Petya, az én Petyám (Petya Of My Petya – 2021)

01.28:
– Stu atya (Father Stu – 2022)

01.29:
– Robbanás (Blast – 2021)

01.31:
– A csigák háza (The House of Snails – 2021)
– A kidobóember (The Bouncer – 2020)
– A komédia királya (The King of Comedy – 1982)
– A sors akarata (As Luck Would Have It – 2021)
– A szerelem és vágy meséje (A Tale of Love and Desire – 2021)
– Azor (Azor – 2021)
– Csereasztal (Ready to Assemble – 2017)
– Dal Maríának (A Song for Mary – 2019)
– Don és a villám (Don vs Lightning – 2021)
– Eltűnő köd (A Vanishing Fog – 2021)
– Ez a fiúk sorsa (This Boy’s Life – 1993)
– Éjjel (Take Back the Night – 2021)
– Életben (Alive – 2020)
– Feketelistán (Guilty by Suspicion – 1991)
– Gomorra új kiadás (Gomorrah: New Edition – 2008)
– Guernica (Guernica – 2016)
– Három láb (3Feet – 2018)
– Jupiter (Jupiter – 2021)
– Kalózok! – A kétballábas banda (The Pirates! Band of Misfits – 2021)
– Kő, papír, olló (Rock Paper Scissors – 2018)
– Luzzu (Luzzu – 2021)
– Lángoló bőr (Skin in Flames – 2022)
– Medúza (Medusa – 2021)
– Minden jót, Leo Grande (Good Luck to You, Leo Grande – 2022)
– Mousie (Mousie – 2019)
– Ne mondd el! (Don’t Tell – 2017)
– Pannónia dicsérete (Land of Glory – 2020)
– Reményvasút (Train to Adulthood – 2015)
– Roy (Roy – 2021)
– Sikoly (Scream – 2022)
– Spencer (Spencer – 2021)
– Szundi (Snooze – 2021)
– Traffic (Traffic – 2020)
– Túlélő (The Survivor – 2021)
– Volt egyszer egy Amerika (Once Upon a Time in America – 1984)
– Váltott műszak (Switched Shifts – 2022)
– Végtelen (Infinite – 2021)
– Végül összejöttünk (They Came Together – 2021)
– Zarándokok (Pilgrims – 2021)


Netflix

Lekerülő sorozatok:

01.15:
– El Vato (El Vato) – 1-2.évad (minden rész)

01.29:
– Ha szólít a szív (When Calls the Heart) – 5-6.évad (minden rész)

01.31:
– Derült égből fasírt (Cloudy with a Chance of Meatballs) – 1.évad (minden rész)

Lekerülő filmek a hónap folyamán:

01.14:
– A sötétség 30 napja (30 Days of Night – 2007)
– Ali (Ali – 2001)
– Egy kutya négy útja (A Dog’s Journey – 2019)
– Hova lettek Morganék? (Did You Hear About the Morgans? – 2009)
– Terminál (The Terminal – 2004)
– Top Gun (Top Gun – 1986)
– Tripla kilences (Triple 9 – 2016)

01.26:
– A közelben (A Place Nearby aka Her i nærheden – 2000)
– A legnagyszerűbb dolog (The Greatest Thing aka Det største i verden – 2001)
– Anja és Viktor (Anja & Viktor – 2001)
– Axel gróf (Count Axel – 2001)
– Az élet olyan, mint egy sláger (Once in a Lifetime aka Livet är en schlager – 2000)
– Csizmás, a kandúr kalandjai: Könyves, a kandúr (Puss in Book: Trapped in an Epic Tale – 2017)
– Egy nap a tengerparton (The Great Day on the Beach – 1991)
– Elling (Elling – 2001)
– Szerzők (Reprise – 2016)
– Vadvirágok (Wild Flowers aka Det store flip – 1997)

01.30:
– Jerry Seinfeld: I’m Telling You for the Last Time (1998)

01.31:
– A győztes lelenc csapat (12 Mighty Orphans – 2021)
– A kezdet kezdete (Year One – 2009)
– Egy bébiszitter naplója (The Nanny Diaries – 2007)
– Éjféli expressz (Midnight Express – 1978)
– Értelem és érzelem (Sense and Sensibility – 1995)
– Fiam nélkül soha (A Family Man – 2016)
– Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? (How to Lose a Guy in 10 Days – 2003)
– Mi kell a férfinak? (What Men Want – 2019)
– Már megint egy dilis amcsi film (Not Another Teen Movie – 2001)
– Sokkal több mint testőr 2. (Hitman’s Wife’s Bodyguard – 2021)
– Spinédzserek (Clueless – 1995)
– Z világháború (World War Z – 2013)
– xXx: Újra akcióban (xXx: Return of Xander Cage – 2017)


SkyShowtime

01.12:
– Tűzgyújtó (Firestarter – 2022)

01.15:
– Tad, az utolsó felfedező (Tad the Lost Explorer and the Secret of King Midas – 2017)

01.26:
– Pokoli gépezet (The Infernal Machine – 2022)

01.31:
– A Grincs (How the Grinch Stole Christmas – 2000)
– A Grincs (The Grinch – 2018)
– A John Malkovich menet (Being John Malkovich – 1999)
– A Vadász és a Jégkirálynő (The Huntsman: Winter’s War – 2016)
– A hetedik fiú (Seventh Son – 2014)
– A keresztapa (The Godfather – 1972)
– A keresztapa II. (The Godfather Part II – 1974)
– A keresztapa III. (The Godfather Part III – 1990)
– A következő Télapó (Santa In Training – 2019)
– A nyomorultak (Les Misérables – 2012)
– A stanfordi börtönkísérlet (The Stanford Prison Experiment – 2015)
– Agyrém család karácsonya (The Munsters’ Scary Little Christmas – 1996)
– Agyő, nagy ő! (The Heartbreak Kid – 2007)
– Amerika Kapitány (Captain America – 1979)
– Amerika Kapitány 2. (Captain America II: Death Too Soon – 1979)
– Amerikába jöttem (Coming To America – 1988)
– Apádra ütök (Meet the Parents – 2000)
– Az angol beteg (The English Patient – 1996)
– Az erőszak völgye (In a Valley of Violence – 2016)
– Az utolsó lovagok (Last Knights – 2015)
– Az élőhalottak éjszakája (Night Of The Living Dead – 1968)
– Az örök kaszkadőr (Hot Rod – 2007)
– Állj, vagy lő a mamám! (Stop! Or My Mom Will Shoot – 1992)
– Álmodj rózsaszínt (Pretty In Pink – 1986)
– Bajkeverő majom (Curious George – 2006)
– Bajkeverő majom 2: Kövesd a majmot! (Curious George 2: Follow That Monkey! – 2009)
– Bajkeverő majom 3. (Curious George 3: Back To The Jungle – 2015)
– Bajkeverő majom: Boldog karácsonyt majom módra (Curious George: A Very Monkey Christmas – 2009)
– Balto (Balto – 1995)
– Beethoven (Beethoven – 1992)
– Beethoven 2. (Beethoven’s 2nd – 1993)
– Beethoven 3. (Beethoven’s 3rd – 2000)
– Beethoven 4. (Beethoven’s 4th – 2001)
– Beethoven 5. (Beethoven’s 5th – 2003)
– Beethoven karácsonyi kalandja (Beethoven’s Christmas Adventure – 2011)
– Beethoven nagy áttörése (Beethoven’s Big Break – 2008)
– Beethoven, a mesés kincs nyomában (Beethoven’s Treasure Tail – 2014)
– Beépülve (Brick – 2005)
– Blackhat (Blackhat – 2015)
– Bocs, hogy zavarom (Sorry to Bother You – 2018)
– Büntető ököl (Brawl in Cell Block 99 – 2017)
– Büszkeség, balítélet és némi fagyöngy (Pride, Prejudice, and Mistletoe – 2018)
– Casper (Casper – 1995)
– Charley és Pete (Lean on Pete – 2017)
– Cincin lovag (The Tale of Despereaux – 2008)
– Comic strip – Képtelen képregény (Chasing Amy – 1997)
– Csábítás (The Beguiled – 2017)
– E.T. A földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestrial – 1982)
– Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind – 2004)
– Egy veszedelmes elme vallomásai (Confessions of a Dangerous Mind – 2002)
– Egyenesen Comptonból (Straight Outta Compton – 2015)
– Egérmese 2: Egérkék a Vadnyugaton (An American Tail: Fievel Goes West – 1991)
– Enyveskezű Mikulás (Stealing Christmas – 2003)
– Esti iskola (Night School – 2018)
– Ex Machina (Ex Machina – 2014)
– Édenkert a sikátorban (Paradise Alley – 1978)
– Fantom az éjszakában (Nighthawks – 1981)
– Fehér karácsony (White Christmas – 1954)
– Fergeteges forgatás (Bowfinger – 1999)
– Flipper (Flipper – 1996)
– Félix, a macska megmenti a karácsonyt (Felix the Cat Saves Christmas – 2004)
– Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés (Galaxy Quest – 1999)
– Garni-zóna (An Officer and a Gentleman – 1982)
– Get Santa (2014)
– Grimm (The Brothers Grimm – 2005)
– Gyilkos nemzedék (Assassination Nation – 2018)
– HA/VER 2. (Kick-Ass 2 – 2013)
– Ha igaz volna (Just Like Heaven – 2005)
– Henry könyve (The Book of Henry – 2017)
– Hercegnő a múltból/Anastasia: A Hol Nem volt Hercegnő (Anastasia: Once Upon A Time – 2020)
– Holiday (The Holiday – 2006)
– Hollywoodland (Hollywoodland – 2006)
– Holtak földje (Land of the Dead – 2005)
– Hófehér és a vadász (Snow White and the Huntsman – 2012)
– Hófehérke karácsonya (A Snow White Christmas – 1980)
– Hölgy (Damsel – 2018)
– Ilyen még nem volt (Something New – 2006)
– Isten hozott Marwenben (Welcome To Marwen – 2018)
– Jane Eyre (Jane Eyre – 2011)
– Karácsony 9-től 5-ig (Christmas 9 to 5 – 2019)
– Karácsony Grand Valley-ben (Christmas At Grand Valley – 2018)
– Karácsony a Riviérán (Christmas At The Riviera – 2007)
– Karácsony a kastélyban (Christmas At The Palace – 2018)
– Karácsonyra összezárva (Grounded For Christmas – 2019)
– Kellemetlen karácsonyi ünnepek (A Merry Christmas Miracle – 2014)
– Lemony Snicket – A balszerencse áradása (A Series of Unfortunate Events – 2004)
– Londoni pálya (London Fields – 2018)
– Lowriders (Lowriders – 2016)
– Lánytesók (Sisters – 2015)
– Majdnem karácsony (Almost Christmas – 2016)
– Mandy: A bosszú kultusza (Mandy – 2018)
– Mariah Carey: All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey: All I Want for Christmas Is You – 2017)
– Megjött apuci! (Daddy’s Home – 2015)
– Megjött apuci! 2. (Daddy’s Home 2 – 2017)
– Meru (Meru – 2015)
– Mi kell a férfinak? (What Men Want – 2019)
– Mr. Peabody és Sherman kalandjai (Mr. Peabody & Sherman – 2014)
– Múltidéző karácsony (Homegrown Christmas – 2018)
– München (Munich – 2005)
– Nem leszel egyedül (You Won’t Be Alone – 2022)
– Nyakunkon az élet (Reality Bites – 1994)
– Ovizsaru (Kindergarten Cop – 1990)
– Örökké (Always – 1989)
– Paul (Paul – 2011)
– R.I.P.D. – Szellemzsaruk (R.I.P.D. – 2013)
– Rango (Rango – 2011)
– Riddick – A sötétség krónikája (The Chronicles of Riddick – 2004)
– Robinson Crusoe kalandos élete (Daniel Defoe’s Robinson Crusoe – 1997)
– Rocksuli (School of Rock – 2003)
– Római karácsony (Christmas In Rome – 2019)
– Sasszem (Eagle Eye – 2008)
– Sherpa (Sherpa – 2015)
– Starsky és Hutch (Starsky & Hutch – 2004)
– Steve Jobs (Steve Jobs – 2015)
– Szellemes karácsony (Scrooged – 1988)
– Személyiségtolvaj (Identity Thief – 2013)
– Szerelem a végzeten (Serendipity – 2001)
– Szerelmes karácsony (Christmas In Love – 2018)
– Szeress Mexikóban (Like Water For Chocolate aka Como agua para chocolate – 1992)
– Sárkányszív: Tűzszív csata (Dragonheart: Battle for the Heartfire – 2017)
– Tapló Télapó (Bad Santa – 2003)
– Tea Mussolinivel (Tea With Mussolini – 1999)
– Terminál (The Terminal – 2004)
– Terminátor: Genisys (Terminator Genisys – 2015)
– The Outfit (2022)
– Tökéletes hang (Pitch Perfect – 2012)
– Tökéletes hang 2 (Pitch Perfect – 2015)
– Tökéletes hang 3 (Pitch Perfect – 2017)
– Túlélni a karácsonyt (Surviving Christmas – 2004)
– Utódomra ütök (Little Fockers – 2010)
– Vejedre ütök (Meet the Fockers – 2004)
– Viktória királynő és Abdul (Victoria & Abdul – 2017)
– Visszatérés Christmas Creekbe (Return To Christmas Creek – 2018)
– Végzetes vonzerő (Fatal Attraction – 1987)
– xXx: Újra akcióban (xXx: Return of Xander Cage – 2017)

Via: Sorozatjunkie