86 éves lett Alain Delon

A francia világsztár filmográfiájánál már csak a magánélete izgalmasabb. A életrajzi érdekességek mellett azért ajánlunk filmeket is tőle.

1935-ben ezen a napon született Alain Delon, a francia film legnagyobb élő színészlegendája. A jeles évforduló kapcsán megnéztük, mely filmjei elérhetőek a tévében, illetve a streaming oldalakon. De előtte következzen néhány érdekesség a sztár eseménydús magánéletéből:

  • Édesanyja, Edith Arnold német-francia, apja, Fabien Delon francia-korzikai származású volt.
  • Gyerekként rossz magaviselete miatt hat különböző iskolából zárták ki.
  • A francia hadsereg katonájaként részt vett az indokínai háborúban 1952 és '56 között. Négyéves szolgálati idejéből 11 hónapot börtönben töltött.
  • Eredetileg hentes szeretett volna lenne, hasonlóan a mostohaapjához.
  • Összesen hat olyan filmje van, amelynek a címében szerepel a zsaru (eredetiben a „flic”) szó:  Volt egyszer egy zsaru (1972), Zsaru (1972), Zsaru-történet (1975), Egy zsaru bőréért (1981), A zsaru szava (1985) és Ne ébreszd fel az alvó zsarut! (1988).
  • Eredetileg neki kínálták fel Az utolsó tangó Párizsban főszerepét, de nemet mondott, így lépett a helyébe Marlon Brando.
Romy Schneider és Alain Delon (Forrás: Magyar Fotográfiai Múzeum)

 

  • A hetvenes évek végétől egyre jobban belevetette magát az üzleti életbe: saját gyártású bútorokat, öltönyöket, ingeket dobott piacra. A nyolcvanas évek elején saját illatszercéget alapított, AD logóval. Az arcszeszek, dezodorok, parfümök mellett ruhaneműket, pezsgőt, konyakot, órát és szemüveget is forgalmaznak ezen a márkanéven.
  • Az 1975-ös Zorro főszerepét csak azért vállalta el, hogy lenyűgözze akkor tízéves Anthony fiát. Anthonyt később, a 80-as években beperelte, amiért ruhamárkájának az „A.Delon” nevet adta. A bíróság az apának adott igazat.
  • Az 1960–1970-es években a sztár három testőre is rejtélyes módon halt meg, és ezek a sosem tisztázott halálesetek Delont is gyanúba keverték. Stevan Markovic holttestét Delon háza mellett találták meg, és a színész korzikai gengszterbarátját gyanúsították a gyilkossággal. Volt olyan elmélet is, miszerint Markovic viszonyt folytatott a sztár akkori feleségével, Nathalie-val, és ezért állt rajta bosszút a színész.
  • Egy időben állandó pletykatéma volt Delon állítólagos biszexualitása, hiszen rajongott példaképei közül Clément, Visconti és Melville is melegek voltak. A sztár ráadásul csak olajat öntött a tűzre olyan nyilatkozataival, miszerint „ha kedvem is támadna arra, hogy férfiakkal folytassak viszonyt, ugyan kinek tartoznék elszámolással? A szerelemben minden megengedett.”
Forrás: Keystone/Getty Images

 

  • Megszakította a kapcsolatot az anyjával, mert az azt szerette volna, hogy ismerje el és viselje gondját a Nico nevű énekesnőtől született gyerekének, akit végül Delon szülei neveltek fel. Anya és fia 1988-ban békültek ki, amikor Delon mostohaapja meghalt. Nico is ebben az évben hunyt el. Fia, Christian Päffgen 2019-ben pert indított azért, hogy Delon ismerje el a fiaként.
  • Delon 1987-ben, 52 éves korában ismerte meg Rosalie Van Breemen 21 éves holland modellt, akitől két gyermeke született. Egészen 2001-ig éltek együtt.
  • Az 1984-es európai parlamenti választásokon Delon határozottan és látványosan elkötelezte magát a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen mellett, amivel heves támadások célpontjává vált: a közönség egy része válaszként a filmjeit is bojkottálta. 2007-ben a színész Nicolas Sarkozy elnöki kampányát támogatta.
  • 1985-ben vásárolt egy házat Svájcban, 1999-ben pedig a francia mellé a svájci állampolgárságot is felvette.
  • Saját lóversenycsapatatot alapított, Equileo nevű lova meg is nyerte a világbajnokságot ügető kategóriában. A versenylovak tenyésztése mellett kóbor kutyáknak is gondját viseli Douchyban található birtokán.
  • Lányával, Anouchkával együtt 2013-ban részt vett a Legyen ön is milliomos! francia verziójában, ahol 72 ezer eurót nyertek.
  • Felépítette a birtokán A párduc forgatása idején használt öltözőjének pontos mását – itt őrzi összes régi emlékét.


Üldözési mánia (1967)


Az amnéziás férfi (Delon) gyanakodni kezd gazdag feleségére és a hozzájuk közel állókra. Úgy érzi, egy szövevényes színjáték áldozata. (Elérhető: Netflix)

A végső figyelmeztetés (1977)


Sokévi nélkülözés után Carrier, egy egyszerű karbantartómunkás rengeteg pénzt örököl bátyja halála után. Immár gazdagon úgy dönt, itt az ideje, hogy bármi áron is, de felhívja magára a figyelmet. Rögeszméje lassan elhatalmasodik rajta: gyilkos támadásaival félelemben tartja a rendőrséget, a kormányt, és armageddonnal, totális pusztulással fenyegeti az országot.

A veszélyes pszichopatával szemben a rendőrség tehetetlennek bizonyul. Egyedül doktor Ambrose, a megkeseredett pszichiáter férkőzhet az őrült férfi közelébe. Carrier éppen egy telt házas színházi előadás nézőit szándékozik ördögi kegyetlenséggel lemészárolni, amikor Ambrose közbelép... (Elérhető: Netflix)

A Cigány (1975)


Hugo Sennart – alvilági nevén a Cigány – megszökik a börtönből. Miközben a rendőrség elől bujkál, már tervezni kezdi következő rablását. Yann Cug, az ismert párizsi kasszafúró egy sikeres meló után hazatér, és veszekedni kezd a feleségével. Egy véletlen baleset folytán a nő kiesik az erkélyről és meghal. Yann nem várja meg a rendőrséget, hogy ártatlanságát bizonygassa. Rejtőzködés közben találkozik Cigánnyal. (Elérhető: Netflix)

Zorro (1975)


A gazdag ültetvényes fia sok évig külföldön tartózkodott. Amikor visszatér hazájába, döbbenten látja, mennyire eluralkodott az erőszak és az igazságtalanság a hajdan oly békés országban. És ezt sajnos legnagyobb döbbenetére saját bőrén is tapasztalnia kell. Legjobb barátja, a kormányzó gyilkosság áldozata lesz, s ez csak egy a háttérben munkálkodó, láthatatlan gonosz rettenetes tettei közül. Barátja utolsó kívánságának megfelelően átveszi a kormányzói széket.


Haldokló társának azonban azt is megfogadja, hogy saját nevében nem áll bosszút érte. Ezért dönt úgy, hogy valódi énjét tehetetlennek és ügyetlennek kiadva Zorro álnéven, egy éjfekete paripán, élesre fent karddal tesz rendet országában. Hamarosan azonban rá kell ébrednie, hogy egy nagy hatalmú és velejéig romlott emberrel áll szemben, akit nem is olyan egyszerű megállítani.

(Via: Wikipédia, IMDb)

A Port.hu SZESSÖN című sorozatának meghívott vendége Szabó-Kulcsár Edina, aki egy eddig ismeretlen oldalát mutatja meg. A tévében többször is láttuk már, a social médiában is sokan követik, de azt talán még a legnagyobb rajongói sem sejtik, hogy mennyire tud gitározni.