A Zodiákus gyilkos legizgalmasabb felbukkanásai Hollywoodban

Friss hír, hogy független nyomozók csapata kiderítette a hírhedt pszichopata sorozatgyilkos személyazonosságát. A Zodiákus rettenetes ténykedése mindig is izgatta a filmesek és tévések fantáziáját – mi pedig összeszedtük a figura legizgalmasabb megjelenéseit az amerikai filmekből és sorozatokból.

Piszkos Harry (1971)

San Francisco lakóit a Skorpió néven ismert sorozatgyilkos tartja rettegésben, aki találomra kiválasztott ártatlan embereket lő le lesből. Harry Callahan felügyelő kapja a feladatot, hogy megállítsa az őrült gyilkost. Skorpió azonban aljasságban nem ismer határt, ezzel alaposan feladja a leckét a nyomozónak, aki hamar két tűz közé kerül, amikor a szenzációhajhász sajtó és a politikai jó hírét féltő városvezetés is őt kezdi támadni kemény módszerei miatt.

Clint Eastwood híres Piszkos Harry-filmes szériájának nyitódarabját még akkor mutatták be, amikor a Zodiákus aktív volt, és több minden is arra utal, hogy Skorpiót az ő figurája ihlette – köztük az, hogy a skorpió az egyik állatövi jegy a horoszkópban (azaz a zodiákusban), illetve az, hogy a Piszkos Harry egyik jelenetében a gyilkos elrabol egy iskolabusznyi gyereket, és az igazi Zodiákus is fenyegetőzött azzal hírhedt leveleiben, hogy gyerekeket fog lelőni egy iskolabuszban.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

A Zodiákus (2007)

Sorozatgyilkos szedi áldozatait San Franciscóban. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, pedig a tettes üzeneteket küld több napilapnak is. Csak néhány rendőr, újságíró, köztük Paul Avery (Robert Downey Jr.) és egy halk szavú, tehetséges szerkesztőségi rajzoló, Robert Graysmith (Jakey Gyllenhaal) bízik abban, hogy megfejtheti a rejtélyes üzeneteket, melyek alapján a gyilkos a Zodiákus nevet kapta. Elszántan, vadul és szenvedélyesen üldözik ellenségüket. Kezdetben kötelességtudóan, később egyre inkább elvakultan, mígnem már maguk is az őrület határán járnak.

David Fincher rendezése a legismertebb film, ami közvetlenül a Zodiákus gyilkosról szól. A rendező a filmben is megjelenített Graysmith két tényregénye alapján dolgozott, és a cselekmény végén meg is nevezik, hogy ki a Zodiákus. SPOILER! 2009-ben azonban egy rendőrségi grafológus, aki évtizedekig dolgozott az ügyön, elárulta, hogy a John Carroll Lynch által játszott Arthur Leigh Allen írása egyáltalán nem mutatott egyezést a Zodiákus leveleivel, ahogy a borítékokon találtakkal összevetett DNS-mintája sem stimmelt.

A film elérhető a Google Play Movies kínálatában.

Amerikai Horror Story (2011–)

Ryan Murphy horrorantológiájának több évadában is felbukkant a Zodiákus gyilkos. Először a Hotel alcímet viselő ötödik évadban láthattuk, Az ördög éjszakája című epizódban, amelyben több más sorozatgyilkoshoz (Richard Ramirezhez, Aileen Wuornoshoz, John Wayne Gacyhez és Jeffrey Dahmerhez) csatlakozik egy őrült gyilkosok számára rendezett vacsorapartin, és azzal kér bocsánatot, amiért elkésett, hogy még meg kellett írnia pár levelet. A hetedik, Szekta alcímű évad A forradalmár című része ezzel szemben egy feminista szekta meleg tagjaként ábrázolja a Zodiákust, aki csak önjelölt módon magára vállalta a valójában a szekta több tagja által elkövetett gyilkosságokat azzal, hogy leveleket küldött a rendőrségnek.


A Zodiákus újra öl (2017)

Több mint negyven évvel azután, hogy a hírhedt Zodiákus gyilkos terrorizálta San Francisco és környéke lakóit, egy elhagyatott raktárból rejtélyes filmszalagok kerülnek elő. Megtalálói a hatalmas jutalom megszerzése érdekében ahelyett, hogy figyelmeztetnék a rendőrséget, megpróbálják maguk megfejteni és felderíteni a gyilkos személyét. Habár olyan jobb sorsra érdemes színészek játsszák benne a főszerepet, mint a Nikita című sorozatból ismert Shane West és a Vasember első két részében, a Taplógázban és a Törvénytisztelő polgárban látott Leslie Bibb, A Zodiákus újra öl silány exploitation film, ami ugyanúgy csak kihasználja a valódi sorozatgyilkos (és áldozatai) legendáriumát, ahogy a főhősök is csak pénzt akarnak csinálni bizarr felfedezésükből.

A film A Zodiákus ébredése címen elérhető a Google Play Movies kínálatában.

The Batman (2022)

A legújabb filmet, amelyben felbukkan a Zodiákus figurája, még be sem mutatták – a Robert Pattinson címszereplésével Matt Reeves rendezésében érkező The Batmannek viszont már a tavaly nyilvánosságra hozott előzetese arra utal, hogy a filmbeli, Paul Dano által megformált Rébusz alakját a hírhedt sorozatgyilkosról mintázták. A trailerben ugyanis felbukkan egy üdvözlőlap, amit Rébusz küldött Batmannek, és a Zodiákus által használt szimbólumokra kísértetiesen emlékeztető ákombákom titkosírás látható rajta. (A titkos üzenetet egyébként egy ügyes amatőr kódfejtő meg is fejtette: erről itt írtunk korábban).


A filmet várhatóan 2022. március 3-án mutatják be a magyar mozik.


(via Wikipedia, MovieWeb)