Amy Adamsnél nagyon nem stimmel valami

A nő az ablakban első blikkre teljesen olyan, mint egy új Hitchcock remake, még a címe is a klasszikus Hátsó ablakra hajaz, de ez inkább olyan, mintha a sok Oscar-díjas és Oscar-jelölt színész mind be lenne lőve valami súlyos anyaggal.

Na kik jártak IGAZÁN  jól a szigorításokkal és a karanténnal? Hát az agorafóbiások! Persze nem akarjuk elviccelni a dolgot, nyilván szörnyű lehet, amikor az ember nem mer kilépni az utcára, Joe Wright (Vágy és vezeklés, Büszkeség és balítélet) új thrillerének főszereplőnője pedig történetesen egy agorafóbiás nő, aki végre összebarátkozik valakivel, a vele szemben lakó hölggyel, akivel aztán valami szörnyű dolog történik, de mindenki azt mondja, hogy mégsem. Amire az átlag néző, mármint potenciális néző kapásból azt mondja, hogy ez tök olyan, mint egy Alfred Hitchcock utánérzés. Mielőtt erre bővebben kitérnénk, előbb nézzük meg az új előzetest!

Az első kérdés a látottak alapján persze az, hogyan tart fenn egy ilyen szép többszintes házat valaki, aki még az ablakon is alig mer kinézni, a választ pedig a szinopszisban találhatjuk: hősünk, Anna Fox (Amy Adams) gyermekpszichológus, és arrafelé nyilván erősen túlfizetik ezt a szakmát. Anna mindentől fél, ami odakint történik, a Halloweenkor bekopogtató gyerekek a rémálmai – nem viccelek, benne van a trailerben! -, és nem enged be senkit, csak a pszichiáterét. Meg egyszer a kedves szembe szomszéd hölgyet (Julianne Moore), akivel egész jól össze is barátkoznak, és akivel aztán valami rémes dolog történik, amit leginkább úgy írnánk le, hogy olyan, mintha egy repülőgép turbinájának a szele tolná ide-oda a lakásban, amihez nem vág jó képet. Anna ki is hívja a rendőrséget, akik a hölgy férjével (az ősz hajú Gary Oldman) jelennek meg, aki képtelenségnek nevezi a dolgot, majd bemutatja a feleségét, aki kicsit másként néz ki, lévén, hogy őt Jennifer Jason Leigh alakítja, de mi tudjuk, hogy ő gyakran játszik őrült vagy gonosz nőket, meg ugye vannak előpötyögtetett jelek, amik arra utalnak, hogy Anna nem képzelődik – viszont vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy igenis hallucinál.

Az A.J. Finn bestseller regénye alapján készült Nő az ablakban csavaros sztori, amit mi sem bizonyít jobban, hogy első körben el kellett halasztani a még 2019-re tervezett bemutatót, mert a tesztvetítés közönsége egyszerűen nem értette, mit lát. Joe Wrigth több jelentet is újraforgatott, újravágott és átszerkesztett, így amikor a film május 14-én végre felkerül a Netflixre, minden világos lesz – az biztos, hogy ebben az előzetesben minden elég zavaros. Egy ilyen szereplőgárdával persze nehéz hibázni, de tény, hogy az egész tisztára olyan, mint a nagy Hitchcock klasszikus Hátsó ablak (1954), még a teleobjektíves kamerán keresztüli kukkolás is, az első pillanattól gyanús férjről nem is beszélve.