Az Aranyélet után ismét magyar sorozatot forgat az HBO

A nyolcvanas években játszódó A besúgó egyik főszereplője is Thuróczy Szabolcs lesz, a rendezők között pedig olyan neveket találunk, mint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence.

Új, saját gyártású magyar sorozat forgatásába kezdett a napokban az HBO Europe. A hazai sorozatgyártás első közönségsikerei (Társas játék, Terápia) és a popkulturális mérföldkőnek számító Aranyélet után az HBO első, teljesen hazai fejlesztésű sorozata a XX. század eddig ritkán feldolgozott időszakát mutatja be. A besúgó című 8 részes széria író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, további rendezői Mátyássy Áron (Utolsó idők, Átok c. sorozat, Aranyélet, Víkend) és Miklauzic Bence (Ébrenjárók, A zöld sárkány gyermekei, Parkoló), a főbb szerepekben pedig jól ismert arcok mellett friss tehetségek mutatkoznak be.

Váradi Gergely mint Geri a sorozatban. Forrás: HBO / Orbital Strangers

 

A sztori szerint 1985-ben járunk, amikor a kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén áll. A húszéves Geri szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására egy pillanat alatt megváltozik.

Patkós Márton mint Száva. Forrás: HBO / Orbital Strangers

 

Geri azonban súlyos titkot őriz. Az állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre... Így miközben Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, a főhős minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az állambiztonságot, és tartsa meg új barátait? Az idő szorít, a végső összecsapás előtt döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll.

Szőke Abigél a sorozatban. Forrás: HBO / Orbital Strangers

 

A sorozat főbb szerepeiben olyan tehetséges fiatal színészek láthatóak, mint Váradi Gergely (Guerilla), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje, A tanár), Szőke Abigél (Akik maradtak), míg a tapasztalt művészgenerációt Thuróczy Szabolcs képviseli, akit már az Aranyéletben is imádott az ország. Az HBO részéről a producerek Závorszky Anna és Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema, producerként pedig Petrányi Viktória (Fehér Isten, Jupiter holdja, Remélem legközelebb sikerül meghalnod, Pieces of a Woman) felel.

Váradi Gergely, Patkós Márton és Szász Júlia. Forrás: HBO / Orbital Strangers


(via HBO)