Az arkansasi drogfutárok – Egy drogdíler is lehet balfasz

Ha nagybani drogdílerre gondolunk, akkor egy kigyúrt, kitetovált, pitbullal korzózó maffiózó képe jelenik meg, de ezek a srácok teljesen mások. Ezek teljesen idióták, de csontig.

Adott egy hallgatag srác, bizonyos Kyle (Liam Hemsworth), aki a nyitóképsoron arról filozofál, hogy neki nincs szüksége életfilozófiára, ami így együtt nyilván baromság. Ezt követően hősünket, aki a drogbiznisz ranglétrájának legalján áll, egy szerencsés véletlennek és egy ügyetlen betörőnek köszönhetően előléptetik, és Arkansasba kell mennie, ami - bizonyos vélemények szerint - világ segglyuka és Swin, a nagyon furcsa, de jókora önbizalommal megáldott csodabogár (Clark Duke) lesz a partnere, a közvetlen főnöke pedig a közeli nemzeti park szintén kissé bizarr viselkedésű főerdésze (John Malkovich). A két srác csak annyit tud, amennyit az őket fedősztoriként alkalmazó erdész elmond nekik, ők csak viszik az árut és hozzák a pénzt, de tisztában vannak azzal, hogy a rejtélyes Frognak dolgoznak. Aki lehet, hogy nem is olyan rejtélyes.

Az arkansasi drogfutárok magyar címre keresztelt film kicsit olyan, mintha a Coen testvérek rendezték volna, de bespeedezve: megvan benne a száraz, fanyar humor, megvan benne a kegyetlenség és a nihilizmus, jók a szereplők és jó a sztori, kellőképpen bizarr fordulatokkal. Csakhogy nem Coenék rendezték, hanem, Clark Duke (Ha/ver, Vissza a jelenbe), aki a hibbant drogfutárt alakítja, aki egy teljesen valószínűtlen románcba keveredik egy helyi ápolónővel (Eden Brolin, Josh Brolin kicsi lánya). És az ember nem nézné ki ebből a srácból, hogy akár egy tisztességes reklámfilmet is össze tudna rakni, pedig egy kicsit különös, de végig eredeti és izgalmas sztorit hozott össze – a forgatókönyvet is ő írta -, ráadásként egy rakás olyan színészt győzött meg, mint Malkovich, Vince Vaughn vagy Vivica A. Fox , hogy ugyan, dolgozzanak már neki.

A Netflixen frissen debütáló film ráadásul nagyon jól is néz ki – aminek fényében furcsa, hogy alig lehet hozzá jó jelenetképet találni - és jól is szól. Nem véletlenül, mert a zenét Devendra Banhart szerezte, és a The Flaming Lips írt hozzá számokat, és van még egy pozitívuma. Bár talán az ő karaktere a legkevésbé kidolgozott, különösen ahhoz képest, hogy ő az egyik főszereplő, ha nem a főszereplő, de most éreztem először, hogy Liam Hemsworthnek tényleg meghatározó jelenléte van a vásznon, és nem csak Chris Hemsworth magas, becsületes képű öcsikéjét sztárolják. Igaz, nem láttam még a szintén nem rég befejezett Killermant, de úgy tűnik, hogy eddig ez a legjobb alakítása.

Értékelés: 8/10