Bridget Jones a szuperhősök között - A rendkívüli

A Disney+ új és nagyon vicces sorozata, A rendkívüli új oldalról közelíti meg a szuperhősöket: mi van, ha az egész városban mindenkinek van valami rendkívüli képessége, csak neked nincsen?Hát totál szívás van!

 

Tele a spájz szuperhősökkel, sőt, már maga spájz is egy szuperhős! Spájzman! Nem csak a két képregényóriás, a Marvel és a DC ontja magából a szuperhős filmeket és sorozatokat, de mindenki más is. A rendkívüli című új Disney+ sorozatok is egy szuperképességűek lakta világban játszódik ám a Nadira Amrani és Toby MacDonald rendezőpárost nem ők érdekelték, hanem az egyetlen ember, akinek nincs szuperereje. A neve Jennifer, vagy, hogy még hétköznapibb legyen. csak Jen.

Forrás: Disney+

 

Ebben a világban - feltehetőleg napjaink Londonában járunk- , minden embernek kialakul a 18. születésnapja után valamilyen rendkívüli képessége. Kinek előbb, kinek utóbb, de lesz valami spéci képessége, kinek menőbb, kinek kevésbé. Van, aki képes repülni vagy teleportálni, és van, aki képes PDF-et csinálni bármiből. Jennek (Máiréad Tyers) azonban nincs rendkívüli képessége, sőt, igazából semmihez sincs tehetsége, még átlagos dolgokhoz sem. Egy ajándékboltban dolgozik és legjobb barátnőjével, Carrie-vel (Sofia Oxenham) lakik albérletben. Carrie képes megszólaltatni a halottakat, akik rajta keresztül beszélnek, ami hasznos adottság, hiszen így rég halott zenészek rajta keresztül új lemezt vehetnek fel vagy örökösödési perben meg lehet kérdezni az elhunytat, és a lányok, ha rossz a kedvük, Adolf Hitler idézik meg, hogy azzal szívassák, milyen jól megy a zsidóknak.

Forrás: Disney+

 

Ebből talán már látszik, merre halad A rendkívüli. Ez nem egy megváltástörténet, mindössze azt látjuk, hogyan jut Jen egyik napról a másikra, és hogyan próbálja megtalálni a helyét ebben a különös világban, ahol ő a lesajnált képességnélküli. A sorozat meglepő módon nagyon sokban emlékeztet a Bridget Jones naplójára (2001), hiszen

itt is egy önértékelési gondokkal küzdő, átlagos, de vicces lány mindennapi kalandjait követhetjük

– még egy jóképű link pasi is van, aki pont olyan fuckbuddy, mint ott Hugh Grant volt. Jen is szeretne szuperképességet, csak nem tudja, hogyan, miközben egy macskából visszaváltozott, amnéziás pasas (Luke Rollason) és Carrie naplopó pasija (Bilal Hasna) pedig úgy dönt, igazságosztó csapatot verbuvál, akik kizárólag csinos lányokat mentenek meg. Hogy mitől, azt még nem tudják és azt sem, hogyan, hiszen olyan zsenik vannak a csapatban, mint a fickó, akinek a segge egy 3D-s nyomtató, a már emlegetett PDF-es pasas és egy nagydarab pasi, aki át tud menni a falon, de csak ruhátlanul és nem teljesen, mert rendszerint a téglában reked. És szép lassan kiderül az is, hogy

a legtöbb embernek átok a szuperképesség.

 

Forrás: Disney+

 

Úgy képzelem, hogy amikor A rendkívüli forgatókönyvét írták, nem volt olyan ötlet, amit túl elvetemültnek, túl merésznek vagy meghökkentőnek tartottak volna. Van például egy srác, aki bárkinek orgazmust tud okozni az érintésével – de erre a képességre az apja 60. születésnapján tett szert, pont, amikor az öregét megölelte, akire aztán azt hitte, infarktust kapott, és szívmasszást alkalmazott nála, elképzelhetjük, milyen eredménnyel. Vagy inkább ne képzeljük el. A vad ötletek ellenére a széria nem a polgárpukkasztásról szól, és szinte soha nem lépi át a jó ízlés határát, nem is ez volt a cél.

 

Forrás: Disney+

 

A rendkívüli valójában egy óriási és nagyon kreatív, bár kissé szeleburdi ötletbörze, ami elsősorban Jen és Carrie barátságára épül. Ami egy jó páros, mert a sokszor önző és néha gyáva Jent tökéletesen egészíti ki a naiv Carrie önzetlensége és lojalitása.

Ez pont elvisz 8 epizódot, és nagyon meglepődnék, ha a végére hagyott cliffhanger ellenére mégis lenne egy újabb évad

– de ha lenne, simán nézném azt is. Mert, bár maga a formátum nem egyedi és nem is átütő erejű, a sorozat játékossága, kreativitása és humanitása elbűvölő, Máiréad Tyers Jennifere pedig sokkal viccesebb és hihetőbb karakter, mint Bridget Jones. És majd elfelejtettem: évek óta nem láttam még egy olyan sorozatot, amiben ilyen jó zenék lennének!

Értékelés: 8/10

Forrás: Disney+