Colin Firth és Hugh Grant, a szülinapos jófiú és rosszfiú streamelhető filmjei

Összegyűjtöttük a két 61 éves sztár legjobb filmjeit, amelyek jelenleg elcsíphetőek a Netflix vagy az HBO GO kínálatában.

Hihetetlen, de igaz: ugyanabban az évben, mindössze egyetlen nap eltéréssel, 1960. szeptember 9-én, illetve 1960. szeptember 10-én született a világ két legismertebb és legkedveltebb brit színésze, a többnyire kicsit félszeg és különc, de nagyon jóképű amorózókat alakító Hugh Grant és Colin Firth. Akik ráadásul három filmet is forgattak együtt: a Bridget Jones 1-2-t és az Igazából szerelem című örök klasszikust!

Forrás: Ferdaus Shamim/WireImage

 

Hiába azonban a szinte napra egyező születési dátum, Colin Firth és Hugh Grant azért nem lettek egy angol Bud SpencerTerence Hill-páros. Régóta ismerik ugyan egymást, és rendszeresen ugratják is a másikat (Hugh Grant szerint az Colin Firth titkos vágya, hogy egyszer őt játszhassa el egy filmben!), de valójában tűz és víz a két sztár. Hugh Grant London Hammersmith nevű negyedében született, édesapja katonatiszt, édesanyja tanítónő volt. Colin Firth a Hampshire-i Grayshottban látta meg a napvilágot, a szülei vallástörténészek voltak, akikkel gyerekként sok időt töltött Nigériában. Grant az oxfordi New College-en tanult, Firth a londoni Drama Centre-ben, majd tagja lett a stratford-upon-avoni Royal Shakespeare Companynak. Grant tipikus léha életű, bonviván „rosszfiú” volt a kamerákon túl is, Firth viszont ezzel szemben az életben is a szerepeinek megfelelő „jófiút” alakított, aki olyan alázattal viseltetett a színészmesterség iránt, és annyira komolyan vette a munkáját, hogy Oscar-díjat is kapott a 2010-es A király beszédéért. No de lássunk most tíz olyan filmet a két szülinapos sztártól, amelyekben külön-külön is szenzációs alakításokat nyújtottak – és amelyeket bármikor meg lehet nézni a streaming csatornákon!

 

Értelem és érzelem (1995)

A Dashwood lányok pénz nélkül maradnak apjuk váratlan halála után. Egyetlen esélyük, ha jól mennek férjhez. Az idősebbik lány, Elinor (Emma Thompson) nem bízik az érzelmeiben, és bár Brandon ezredes (Alan Rickman) és Edward Ferrars (Hugh Grant) is megkörnyékezi, úgy véli, a szív dolgaiban is az eszére kell hallgatnia. Húga, Marianne (Kate Winslet) viszont egészen más természet. Csöppet sem leplezi az elbűvölő Willoughby (Greg Wise) iránt érzett szenvedélyes szerelmét. A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.

 

Sztárom a párom (1999)

A könyvkereskedő William Thacker (Hugh Grant) csendesen éli az elvált, csalódott férfiak életét, míg a világhírnév be nem toppan ajtaján. Anna Scott, a híres amerikai színésznő nem csak a mozivásznon csodás (Julia Roberts). William el sem hiszi szerencséjét, amikor véletlenül másodszor is találkoznak. Ezt már nem szabad annyiban hagyni! Lassan megismerik egymás életét, amely meglehetősen szokatlan a másik fél számára. Mivel Annát mindenhova szenzációhajhász újságírók hada kíséri, kapcsolatuk nem sokáig marad titokban. Hamarosan feltűnik a színen a színésznő barátja, korántsem barátságos szándékkal. A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.

 

Miről álmodik a lány? (2003)

Daphne Reynolds (Amanda Bynes) arról álmodik, hogy egy napon megismerheti sosem látott édesapját, akivel édesanyja tizenhét évvel ezelőtt forgószélszerű szerelembe esett, ám a férfi szigorú arisztokrata családja miatt el kellett válniuk. Mivel Daphne nem hajlandó lemondani arról a régi álmáról, hogy kapcsolat alakuljon ki közte és régóta hiányolt apja között, 17. születésnapján hirtelen Londonba repül. Itt szembesül azzal, hogy édesapja nem más, mint Anglia egyik legismertebb politikusa, Lord Henry Dashwood (Colin Firth). A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.

 

Mamma Mia! (2008)

Donna (Meryl Streep) független, egyedülálló anya, és van egy kis szállodája egy idilli kis görög szigeten. Egyedül nevelte fel lányát, a tűzrőlpattant Sophie-t (Amanda Seyfried), és éppen most készül elengedni a kezét. Lánya esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét, az életrevaló Rosie-t (Julie Walters) és a módos, sokszor elvált Tanyát (Christine Baranski) a régi zenekarából, a Donna és a Dinamókból. Ám titokban Sophie is hívott három vendéget. A lány már régóta kutatja apja kilétét, hogy legyen, aki az oltárhoz kíséri. Ezért aztán elhív néhány férfit (Colin Firth, Amanda Seyfried, Stellan Skarsgård) Donna múltjából a mediterrán paradicsomba, ahol már mindannyian jártak 20 évvel korábban. És 24 kaotikus, varázslatos óra következik, melyben új szerelmek bimbóznak és régi románcok lobbannak fel újra a lehetőségek buja szigetén. A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.

 

Kingsman: A titkos szolgálat

A történet főszereplője az ifjú Töki (Taron Egerton), akit kicsaptak az iskolából, így most munka nélkül tengődik, az anyja lakásában lakik és zűrös életet él. Amikor autólopásért lecsukják, felhívja az apja halála után kapott érmén lévő telefonszámot. Ki is hozza őt a sittről a kifogástalan modorú, angolosan elegáns kém, Harry Hart (természetesen őt alakítja Colin Firth), akinek annak idején a fiú apja mentette meg az életét. Harry megütközik a srác életmódján, ám lenyűgözi a fiú tehetsége és az intelligenciája, ezért felajánlja neki, hogy jelentkezhet a csapatába, ahol igazi James Bondot faragnak belőle. A film az HBO GO kínálatában tekinthető meg.

 

Amnézia (2014)

Christine (Nicole Kidman) minden nap újrakezdi az életét. Reggel egy idegen férfi (Colin Firth) mellett ébred, megrémül, és amit hall, még jobban összezavarja. A férfi ugyanis elmondja neki, hogy egy autóbaleset során olyan sérülést szenvedett, melynek következtében minden éjjel törlődik a memóriája. De van, amit még a férj sem sejt. Egy ideje ugyanis egy pszichiáter (Mark Strong) kezdte kezelni a nőt, és az ő biztatására, titokban vezetett videonapló mégis lehetővé teszi, hogy a lassan éledő emlékképek megmaradjanak. Christine előtt egyre több régi részlet dereng fel: és az élet, ami fokozatosan összeáll belőlük, egészen más, mint amit a férje mesél neki. Talán semmi sem igaz. Talán semmi sem úgy van, ahogy mondják. Christine az emlékek és hazugságok útvesztőjében bolyong, és nem tudja, kiben bízzon, ha önmagának sem hihet. Egyszer azonban a múlt és a jelen találkozik – és ez robbanáshoz vezet. A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.

 

Bridget Jones babát vár (2016)

Miután Bridget Jones (Renée Zellweger) szakított Mark Dacyval (Colin Firth), "boldogan él, amíg meg nem hal"-terve nem igazán úgy alakult, mint várta. Negyvenes szingliként úgy dönt, hogy hírproduceri munkájára koncentrál, és régi és új barátokkal veszi körül magát. Most az egyszer Bridget teljesen ura a helyzetnek. Mi baj lehet? Ám Kupidó közbelép, és Bridget megismerkedik egy Jack nevű, jóképű amerikaival (Patrick Dempsey), aki úgy udvarol, ahogy Mark Darcy soha. És jön a váratlan fordulat: hősnőnk teherbe esik, de van egy bökkenő: csak 50 százalékos bizonyossággal tudja a babája apjának kilétét... A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.

 

Egy nagyon angolos botrány (2018)

Az első brit politikus megdöbbentő története, akit bíróság elé állítottak gyilkosságra való felbujtásért. Jeremy Thorpe (Hugh Grant) a Liberális Párt meghatározó alakja volt, az angol politikai élet legfiatalabb pártvezére. A politikus azonban egy titkot rejtegetett a világ elől. Amikor a homoszexuális exszeretője, Norman Scott (Ben Whishaw) a nyilvánosság elé lépett, veszélybe került Thorpe karrierje, aki végül kétségbeesett lépésre szánta el magát. Pere örökre megváltoztatta a politikát... A sorozat az HBO GO kínálatában tekinthető meg.

 

Úriemberek (2019)

Guy Ritchie, a Blöff és a Sherlock Holmes-filmek rendezője a mozirajongók nagy örömére visszatért a gyökereihez, és a stílushoz, ami annyira jól áll neki, és a színészeinek. A szereplőgárda most is zseniális: Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam, Colin Farrell! Amikor híre megy, hogy az amerikai drogkereskedő, Mickey Pearson (Matthew McConaughey) túl akar adni szuperjövedelmező londoni marihuána birodalmán az egész alvilág felbolydul. Rengeteg lóvé forog kockán, nem is csoda, hogy a gengszterek között kirobban a harc. Bérgyilkosok, kisstílű bűnözők, nagypályások, dílerek, mindenféle kétes alakok bukkannak fel a meggazdagodás reményében. A helyzet kezd igen csak eldurvulni: egyre több hulla potyog, egyre több fegyver kerül terítékre, ám azt mégis nehéz lenne megjósolni, hogy végül kinek a kezében landol a csinos drogbiznisz. A film a Netflix kínálatában tekinthető meg.

 

Tudhattad volna (2020)

A minisorozat középpontjában Grace és Jonathan Fraser (Nicole Kidman és Hugh Grant) áll, akik pontosan azt az életet élik, amiről mindig is álmodtak. Ám egy erőszakos haláleset és egy sor borzalmas felismerés nyomán egyik napról a másikra mindennek vége szakad. Grace ott áll egy egyre súlyosabb, a nyilvánosság előtt zajló katasztrófa közepén, és maga is megdöbben, hogy mennyire nem követte a saját tanácsait. Kénytelen búcsút inteni eddigi életének, és újat teremteni a gyermekének (Noah Jupe) és az egész családjának. A sorozat az HBO GO kínálatában tekinthető meg.