Eddie Murphy híres buktáját figurázza ki a Beverly Hills-i zsaru 4 rejtett poénja

A netflixes negyedik rész a Beverly Hills-i zsaru 3-at szidja. Eddie Murphy és a producer, Jerry Bruckheimer sem voltak megelégedve Axel Foley 1994-ben készült harmadik bevetésével, így a negyedik részben nyugodt szívvel nevettek rajta.

Már elérhető a Netflixen a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley ami természetesen nem más, mint az évek óta ígérgetett Beverly Hills-i zsaru 4, Eddie Murphy főszereplésével. A főszereplő természetesen ezúttal is Axel Foley, a detroiti rendőr, aki visszatér Beverly Hillsbe, miután korábbi társa életét nagy veszély fenyegeti. A film jó visszhangot kapott a neten, több újság és mozimagazin is dicsérte (a napokban várható a PORT.hu kritikája is), több helyen ki is emelték, hogy Eddie Murphy mennyire jó komikus még ma is.

Forrás: Netflix

 

Az egyik poén azonban bizonyára sokaknak elkerülte a figyelmét:

a Beverly Hills-i zsaru 4 lényegében lefitymálja a Beverly Hills-i zsaru 3-at, amit Eddie Murphy maga sem különösebben szeretett korábban.

A poén annál a résznél hangzik el, amikor Axel Foleyt letartóztatja a Beverly Hills-i rendőrség, és Joseph Gordon-Levitt karaktere, Bobby Abbott, a nagymenő zsaru végigmegy hősünk bűnlajstromán: nyugalom megzavarása, lövöldözés, menekülés a rendőrség elől '84-ben, '87-ben és '94-ben – az utóbbival kapcsolatban hangzik el, hogy „nem ez volt Foley legjobb időszaka”.

Ez a mondat ugyanis azokra az évekre utal, amikor az eredeti Beverly Hills-i zsaru-filmeket bemutatták Amerikában. Az 1994-es harmadik rész valóban nem lett nagy durranás, és a rossz visszhang miatt 30 évre el is tűnt a franchise a süllyesztőben. Eddie Murphy köztudottan utálta ezt a filmjét: 2015-ben „szemétre valónak” nevezte, és elmondta, hogy a forgatókönyvvel már az első naptól kezdve problémák voltak. John Landis, a film rendezője ugyanakkor azt állította korábban, hogy a Beverly Hills-i zsaru 3 igazából azért nem működött, mert Eddie Murphy úgy döntött, hogy Axel Foley karaktere inkább ne legyen annyira harsány és vicces, hiszen már ő is „érettebb színész”, és a karaktere is öregedett 10 évet, ami alatt megkomolyodott.

Érdekesség, hogy a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley rendezőjének, Mark Molloy-nak maga a hollywoodi sztárproducer, Jerry Bruckheimer javasolta azt, hogy ne is nézze meg a Beverly Hills-i zsaru 3-at a felkészülés alatt, ha korábban még nem látta (Bruckheimer az első, a második és a negyedik film producere). A The Hollywood Reporter egy érdekes vallomást is közölt Molloy-tól:

Amikor megérkeztem, azt mondtam Jerrynek: »Nem láttam a Beverly Hills-i zsaru 3-at«. Erre ő: »Nem én csináltam, úgyhogy nem is fontos, hogy láttad-e vagy nem«. Erre én: »Oké, rendben, Jerry. Akkor hagyom a fenébe!«

(via Independent)