Feketeöves rajongók infarktus közeli állapotot, a többiek jó szórakozást várhatnak A Gyűrűk Ura sorozattól

A pompás látványvilág a Gyűrűk Ura-filmtrilógiát idézi, de az új karakterek egyelőre nem érnek a Tolkien által kitaláltak nyomába. Többé-kevésbé spoilermentes tkritika az Amazon 1 milliárd dollárba kerülő, új fantasy tévésorozatáról.

VIGYÁZAT, ENYHE SPOILERVESZÉLY!

Nincs könnyű helyzetben a világ legnagyobb internetes piactere, az e-kereskedelem után a streaming platformot is épp totálisan leuralni készülő Amazon. Amikor ugyanis épp nem attól volt hangos a világsajtó, hogy a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos a cégén keresztül épp 1 milliárd dollárt (na jó, szerényebb becslések szerint „csak” 500-700 milliócskát) tapsol el a világ legismertebb regénytrilógiájának előzménysorozatára, akkor hol a színes bőrű tündék, hol a szakáll nélküli törp asszonyok miatt akadtak ki a nagy mesemondó, J.R.R. Tolkien fekete öves rajongói.

Ráadásul a széria forgatása addig-addig húzódott-halósztódott az elmúlt években, hogy mire az Amazon elkészült A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi címet viselő, grandiózus történetfolyam első két epizódjával, addigra a fantasy rajongókat már épp az HBO idei legnagyobb dobása, a Sárkányok háza tartja lázban. A következő hetek így alighanem a két streaming szolgáltató gigászi párbajáról fog szólni (kritikánk itt olvasható a nagy konkurensről).

 

Forrás: Amazon Prime Video

 

A párhuzam ráadásul azért is adja magát, mert ahogy a Sárkányok háza George R.R. Martin regényeinek és a belőlük készült Trónok harca tévésorozatnak az évszázadokkal korábban játszódó előzményfilmje, úgy A hatalom gyűrűi eseményei is jóval A Gyűrűk Ura előtt történnek meg. Egészen pontosan az Első- és a Másodkorban, amit Tolkien részletesen kidolgozott annak idején a jegyzeteiben. Igaz, korántsem olyan mélységben, mint A Gyűrű Szövetsége, A két torony és A király visszatér cselekményét és karaktereit, de annyira azért igen, hogy az önjelölt Középfölde-professzorok és egyéb fotelszakértők napokig lefitymálóan beszéljenek az Amazon sorozatáról, és lajstromba szedjék, mi hol mond ellent a Tolkien-kánonnak.

Jómagam viszont semmit sem tudok mindezekről, mert nem hogy Tolkien kultikus „világleírását”, azaz A szilmarilokat, de még magát A Gyűrűk Ura-trilógiát sem olvastam soha korábban...

A Középföldével kapcsolatos összes ismeretem Peter Jackson hat mozifilmjéből származik – azokhoz viszont mind látványban, mind hangulatban tökéletesen illik az Amazon új sorozata!

A látványvilág egészen elképesztő!

A lenyűgöző hegyes-völgyes-erdős tájak legalább olyan ütős turisztikai reklámok lehetnek most is Új-Zélandnak, mint amilyenek Peter Jackson filmjei voltak annak idején. A CGI-technológia pedig ma már ott tart, hogy némely jelenet esetében meg sem tudtam volna mondani, hogy egy-egy jelenet egy valóságban is létező helyen játszódik, vagy egy 200 százalékos fordulatszámon pörgő számítógépterem generálta le apró pixelekből... De az épített díszletek is álomszépek, a sok-sok páncél, balta és kard pedig most is ugyanolyan alapossággal készült el a kellékesek műhelyeiben az utolsó szíjig és fémpecekig, mint A Gyűrűk Ura-trilógia idején!

A sztorira és a karakterekre sem lehet panasz. A történet kellően grandiózus, már az első két epizódban kibontakozik a gonosz elleni háború fenyegető rémképe, a sötétség erőinek aktuális fejedelme pedig úgyis nagyon félelmetes tud lenni, hogy már A Gyűrűk Ura óta tudja az ember: Morgoth rettegett hadvezére, Szauron már jóval Zsákos Frodó világmegmentése előtt is komiszkodott Középföldén – elvégre valamikor ugyebár a mostani előzménysorozat címében szereplő gyűrűket, no meg az  Egy Gyűrűt is meg kellett kovácsolnia...

Annak érdekében, hogy a sorozat cselekménye még erősebben kapcsolódjon a filmek későbbi eseményeihez, a kohéziót elősegítése érdekében az Amazon csapata olyan Tolkien-karaktereket tett meg a széria főhőseivé, akik korokon át voltak szemtanúi Szauron különféle gazságainak. A néző így most abban a szerencsés helyzetben van, hogy „régi ismerősként” láthatja viszont a tünde úrnőt, Galadrielt, és a féltünde Elrondot – akik itt még persze jóval fiatalabbak és tapasztalatlanabbak a későbbi inkarnációiknál.

Ezzel azonban el is értünk a sorozat gyengeségeihez.

Morfydd Clark kétség kívül egy tehetséges svéd színésznő, ráadásul olyan kosztümös produkciókban is kiválóan alakításokat láthattunk tőle, mint a Büszkeség és balítélet meg a zombik, Az Úr sötét anyagai és a Magyarországon leforgatott Drakula-sorozat, de most határozottan gyenge Galadrielként ahhoz képest, mennyire jó volt ebben a légiesen könnyű, éteri úrnő szerepében anno Cate Blanchett. No persze a karakter sorozatbéli harciasságát, folyton galibát okozó tűzrőlpattantságát és az engesztelhetetlen Szauron-gyűlöletét még úgy-ahogy meg lehet magyarázni azzal, hogy ez a karakter most azért ilyen, mert itt még „fiatal volt és bohó”, mégis sokszor olybá tűnhet, hogy

a sorozatbéli és a filmes Galadriel között nincs semmiféle hasonlóság a nevüket kivéve!

Forrás: Amazon Prime Video

 

Egy fokkal jobban sikerült kidolgozni a fiatal Elrondot, akit ezúttal Robert Aramoyo alakít Hugo Weaving helyett. Ő itt még koránt sem Völgyzugoly bölcs és előrelátó ura, aki olyan döntéseket hoz, amelyek sorsfordító pillanatok lesznek később a történelem menetében (lásd: Isildurral való eredménytelen zarándoklata a Végzet-hegyhez, illetve a Gyűrű Szövetségének útnak indítása), „csak” egy nagyobb összefüggéseket is átlátó, akár évszázados távlatokban is gondolkodni képes politikai tanácsadó az efféle tudásban jóval képzetlenebb tünde király, Gil-galad mellett. Nem véletlen hát, hogy most még csak egyedül ő és Galadriel érzékelik a Szauron jelentette fenyegetést, mint ahogyan az sem, hogy épp ő indul el Celebrimborral, a tünde kovácsmesterrel Kahazd-dûmba (ismertebb nevén: Móriába) a törpe nemzetség karizmatikus vezéréhez, Durin herceghez (Owain Arthur). Akit nem mellesleg Elrond régről ismer, így kettejük barátságos civódása egyrészt az amúgy igen komor előzményszéria legviccesebb pillanatait jelenti, másrészt szép főhajtás a klasszikus mozitrilógiában szintén folyton egymást zrikáló, de a másikért bármikor tűzbe menő Gimli–Legolas-páros felé.  

Sajnos A hatalom gyűrűi egyéb Gyűrűk Ura-kikacsintásai elég haloványra sikeredtek. Galadriel ember segítőtársa afféle „szegény ember Boromirja” (csapzott a haja, soknapos a borostája, folyton morog, és azt hajtogatja, hogy neki nincs királya), de annyira unalmasra sikeredett maga a karakter, hogy a Google segítségével kellett kipuskáznom ehhez a cikkhez, hogy Halbrandnak hívják (ebben az érdektelenségben persze az is vaskosan szerepet játszik, hogy Tolkien történeteinek sosem volt ilyen nevű szereplője, az Amazon írócsapata saját kútfőből kreálta meg őt).

 

Forrás: Amazon Prime Video

 

Nem lett sokkal izgalmasabb az a szál sem, ahol egy kis csapatnyi félszerzet keveredik bele (már megint) az egész világot megrengető események sorozatába. Pedig Markella Kavenagh karaktere, Nori, a gyaplábúaknak hívott, félnomád hobbit nemzetség fiatal és kalandvágyó leánya annak ellenére is szimpatikus és szórakoztató karakter, hogy J.R.R. Tolkien világában nincs is ilyen szereplő (habár téblábolt egy ugyanilyen nevű törpe A hobbitban).

Azok, akiket nem zavarnak az efféle kurta-furcsa kavarodások a Tolkien fejéből kipattant helyekkel, eseményekkel és karakterekkel kapcsolatban, mert Középföldét kizárólag csak A Gyűrűk Ura-filmtrilógiából ismerik (vagy még onnan sem), ne hallgassanak a fenti dörgedelmeimre, nyugodtan vessék rá magukat az Amazon új sorozatára, garantáltan nem fogják megbánni! De azok a türelmetlen fantasyrajongók is bátran tehetnek vele egy próbát, akik két újabb Sárkányok háza-epizód között már nagyon néznének valami hasonló nagyszabású produkciót, sötét várkastélyokkal és sok-sok kardcsörtetéssel.

Fekete öves Középfölde-fanoknak viszont (az infarktust elkerülendő) csak saját felelősségre javasolt A hatalom gyűrűi megtekintése!

Értékelés: 6/10

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi az Amazon Prime Videón érhető el magyar szinkronnal és felirattal.