Lánya emlékének ajánlja filmjét Zack Synder

Kiderült, hogy Zack Snydernek nagyobb befolyása van a DC-moziverzum alakulására, mint eddig gondoltuk.

Március 18-án érkezik az HBO GO-ra Zack Snyder négyórás régi-új filmje, az újravágott Az Igazság Ligája, amellyel kapcsolatban a Vanity Fair készített riportot a rendezővel. A fontosabb részletekről mi is beszámoltunk, például arról, hogy Snyder soha nem látta Az Igazság Ligája moziverzióját, mert felesége és az executive producer, Christopher Nolan lebeszélte róla. A cikkből az is kiderült, hogy a Warner Bros. kiküldte a forgatásra Geoff Johnsont, a DC Entertainment kreatív vezetőjét, és Jon Berget, a Warner Bros. koprodukciós vezetőjét, hogy bébiszitterkedjenek a rendező felett, vagyis felügyeljék Snyder munkáját, gondosan ügyelve arra, hogy a film ne legyen túl sötét tónusú.

Íme még néhány érdekesség a riportból:

  • Az Igazság Ligája 657 millió dollárt szedett össze a mozipénztáraknál, ami papíron nem tűnik éppen rossz eredménynek. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy 300 millió volt a büdzsé és 100-150 milliót költöttek marketingre, plusz belekalkuláljuk a mozik részesedését is, akkor nyugodtan nevezhetjük bukásnak is a produkciót. Csak összehasonlításképpen: hat hónappal később a rivális Marvel aktuális bemutatója, a Bosszúállók: Végtelen háború 2 milliárdot hozott a Disney konyhájára.
  • Snyder anno egy családi tragédia miatt döntött úgy, hogy nem maga fejezi be a filmet. Húszéves lánya, Autumn öngyilkos lett. Az új verziót az ő emlékének ajánlja, az HBO Max pedig a bemutatóhoz kapcsolódva prevenciós programokat támogat. A rendező, illetve a #snydercut rajongótábora is aktivizálta magát: eddig félmillió dollárt gyűjtöttek össze egy amerikai prevenciós alapítványnak.

  • A rajongók tényleg komolyan gondolták: repülőt béreltek, hogy a Warner stúdiói, illetve a Comic-Con helyszíne felett bannereken követeljék a „Synder Cut” bemutatását, illetve a Time Square-en egy hirdetési felületet is megvásároltak.
  • A rendezőnek sokkal nagyobb a szerepe a DC filmes univerzumának kialakításában, mint az kívülről látszik. Ő az, aki hajlandó a nézői és a stúdióvezető elvárásokkal is szembe menni. Ez történt pl. Aquaman castingjánál is, aki a képregényekben mindig úgy néz ki, mint egy klasszikus WASP (fehér angolszász protestáns), Snyder viszont szándékosan szakított a szőke, kék szemű hős imidzsével, és Jason Momoának adta a szerepet. Hawaii származású, van köze a vízhez, miért ne lehetne ő Aquaman, kérdezte a stúdió fejeseitől, akik elsőre persze ellenezték az elképzelést, de a rendezőnek lett igaza.
  • Gal Gadot is Snyder „találmánya”. Az izraeli színésznő már éppen feladni készült sehová nem tartó hollywoodi karrierjét, és a hazatelepülést tervezte, amikor megkapta Wonder Woman szerepét a Batman Superman ellen - Az igazság hajnalában.

  • Snydernek köszönhető az is, hogy a DC még nem hódolt be teljesen a Marvel-féle könnyedebb stílusnak és szuperhősfelfogásnak. Utóbbi azt mutatja be, hogy hétköznapi emberek miként birkóznak meg azzal, ha egyik pillanatról a másikra szupererejük lesz, a DC koncepciója ennek pont a fordítottja, náluk isteni, félisteni figuráknak kell(ene) emberként viselkedniük. Snyder ennek a kicsit operásabb, tragikusabb történetmesélésnek a híve, miközben a stúdió fejesei attól félnek, hogy emiatt a nézők számára túl borongósak lesznek ezek a filmek.
  • A Warner vezetősége nem akart két óránál hosszabb filmet, így a moziverzióból több karaktert és sztoriszálat is kellett venni. Repült például a Flash és a Kiersey Clemons által alakított Iris közti románc is, amely a Synder-verzióba most visszakerül. Egy régi-új jelenetben azt láthatjuk majd, ahogy Flash kimenti Irist egy autóroncsból.
  • A 2017-es bemutató idején még az volt a hivatalos verzió, hogy Snyder maga kérte fel Joss Whedont arra, hogy vegye át tőle a filmet. Valójában az egyik Warner-bébiszitter, Johns vonta őt be mint forgatókönyvírót, hogy dolgozzon át pár jelenetet. Snyder eleinte örült is az extrainputnak, de a stúdió egyre több és több hatalmat adott Whedonnak, aki egy idő után már rendezni is elkezdett.

  • Synder becslései szerint körülbelül 70 millió dollárba került Whedon-verzió kijavítása az újraforgatásokkal együtt. Gázsit ezért nem kap, azt mondja, a kreatív kontroll neki bőven elég cserébe.
  • A kreatív kontroll azt is jelenti, hogy Syndert nem köti a hivatalos DC-kontinuum, azt csinál a karakterekkel amit akar, annyira sötétre veszi a hangulatot, amennyire szeretné. Megtehette azt is, hogy az eredeti szélesvásznú kép helyett a 4:3-as arányra hasonlító IMAX-formátumban mutassa majd be a filmet.
  • A film fináléját is újraforgatta, lesz a végén egy olyan szuperhőscameo, amelytől az ígéretek szerint a lerepül majd a hardcore rajongók feje. A stáblista alatt pedig a Leonard Cohen-féle Hallelujah lesz majd hallható Allison Crowe előadásában, aki Snyder lányának temetésén is elénekelte, ez volt ugyanis a lány kedvenc dala.