Maradona Mexikóban - Isten keze a drogkartellek földjén

A mexikói Sineolát csak és kizárólag a nevét viselő drogkartell okán ismerte a világ, míg meg nem érkezett ide Diego Armando Maradona, hogy (majdnem) sikerre vigyen egy nyeretlen másodosztálybeli csapatot. Hát nem furcsa történet ez?

A mexikói Sineola szövetségi államot 2018-ig csupán egyetlen dologról ismerte a külvilág, a hírhedt Sineola-kartellról, az ország legbefolyásosabb és legbrutálisabb drogkartelljáról és annak fejéről „El Chaco” Guzmanról. Aztán 2018-ben meglepő bejelentés érkezett, Diego Maradona a tartomány egyik másodosztályú csapata, a Dorados de Sinaloa vezetőedzője lesz. Sokan csak viccnek hitték az egészet, mármint azt, hogy a hosszú évekig kokainfüggőséggel küzdő Maradona, a világ talán legismertebb focistája, aki nemrég még az argentin válogatott edzője volt, a világ kokainfővárosába érkezik, hogy a tabella legalján tanyázó, addig nyeretlen, tök ismeretlen csapatot vezessen. Pedig ez történt, és mindezt egy hét részes dokumentumsorozatban örökítette meg nekünk Angus Macqueen.

A Maradona Mexikóban tavalyi munka, nem tegnap került fel a Netflixre, de Maradona halála után természetesen újra előkerült, sőt, a csatorna legnépszerűbb műsorai közé került, és persze más élmény így, „utólag” nézni, tudni, mi várt rá nem sokkal később. Maccqueen persze mindezt nem tudhatta, de tökéletes munkát végzett, megmutatva a legenda minden oldalát. Sienolába érkezve először úgy viselkedik, mint egy szupersztár, miközben mindenki kineveti, majd munkához lát, és tényleg egy igazi csapatot csinál a Doradosból, a sikerek pedig őt is felpörgetik. Látjuk, hogy alig bírja fizikailag – súlyos beteg volt már ekkor, ráadásul mindkét térdében ízületi gyulladás volt, néha alig tudott állni -, mégis viszi őt az adrenalin. Ami hol a jót hozza ki belőle, hol a rosszat, gyakran veszik össze a bírókkal, állíttatja ki magát, de a játékosait mindig tudja motiválni. Persze egy showman is, aki öntudatlanul is szerepet játszik, aki táncra perdül és énekel, ha jó kedve van, ha nem, akkor bemutat mindenkinek.

Persze nem először forgattak Maradonáról, több fontos film készült róla, de ami azt illeti, a Maradona Mexikóban nem róla, vagy nem csak róla szól – sokat mondó mozzanat, hogy a helyét gyakran veszi át másodedzője, egykori válogatottbeli csapattársa, Luis Islas. Gyanítom, ő volt az igazi edző, Maradona a sajtónak szólt és a csapatszellemnek, de a másik főszereplő maga a csapat, aminek még rendes gyepe sincsen, szurkoló sem túl sok, mégis eljutnak a legutolsó helyről az első osztályba kerülést jelentő rájátszásig. Hogy aztán elveszítsék. Majd a következő évben is eljussanak ide, és újra veszítenek. Ebben pedig rengeteg dráma van, részben alapból, részben, mert baromi jól van összerakva a sorozat. Együtt izgulunk a tulajdonossal, a szurkolókkal, a játékosokkal, és persze Isten kezével, Diego Maradonával. Hogy megtudunk-e róla valami újat? Igen, leginkább azt, hogy mennyire tudott az emberekkel bánni, és azt, hogy neki talán nagyobb szüksége volt egy ilyen vesztes csapatra, mint azoknak rá. Maradona két évad után 2019-ben egészségügyi okokra hivatkozva távozott Mexikóból, és mint tudjuk, ekkor már nem volt sok hátra neki.

Értékelés: 8/10