Nézz örömteli filmeket a boldogság világnapján!

Ezeket mind megtalálod a streamszolgáltatóknál, ha egy kis melegségre vágysz.

Bízom benne, hogy mindnyájan ismerjük azt az érzést, amikor beülünk egy moziba, vagy tévé elé, és mikor nézzük a filmet, valami meghatározhatatlan öröm önt el bennünket. Ezek a „feel-good” filmek a tudomány szerint különböző tényezők összjátékával okoznak örömet. Ezeknek a filmeknek sajátos varázsuk van, ami feldobja a hangulatunkat és melegséggel tölt el. Igazából arról van szó, hogy ügyesen manipulálják az agyunkat, és olyan neurotranszmittereket szabadítanak fel, amik a boldogsághoz és az élvezethez kapcsolódnak: dopamin önti el az agyat, ami az örömhöz és a jutalmazáshoz köthető. Például amikor azt látjuk egy filmben, hogy a főhős legyőzi a nehézségeket, örülünk és elégedettek vagyunk, az agyunk pedig dopamint szabadít fel.

Ezen felül a „szeretethormonnak”, az oxitocinnak is nagy szerepe van: a feel-good filmek gyakran a szerelemet, a barátságot és az emberi kapcsolatokat hangsúlyozzák, ami az oxitocin fokozott termeléséhez vezet. A Boldogság világnapján öt olyan feel-good filmet szedtünk össze, amit máris streamelhetsz.

 

Aladdin (1992)

Disney+

Egy Disney-animációval nehéz mellényúlni, ha érzelmi felfrissülésre vágyunk. Ez a több mint harminc éves klasszikus mese homokkal, varázslattal és egy utcakölyök felemelkedésével pont azt kínálja, amire vágyunk: egy esélytelen főhős, aki beleszeret egy hercegnőbe, de mindezek ellenére elnyeri a kezét;

rengeteg emlékezetes szereplő és mellékszereplő

a varázsszőnyegtől a tolvaj majmon és a beszélő papagájon át egészen a palotaőrökig és mókás dzsinnig; a történet pedig remekül ötvözi a varázslatot és a zenét, ami végül egy izgalmas kalanddá kerekedik.

 

Szerelmes Shakespeare (1998)

HBO Max

Bár a Szerelmes Shakespeare elsősorban arról nevezetes, hogy mindenkit sokkolt, amikor elvitte a Ryan közlegény megmentése elől a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, mégis sok szeretnivaló van benne: a magával ragadó történet és az elragadó szereplőgárda mellett ez egy igazi rajongói romantikus film William Shakespeare leghíresebb művének keletkezéséről.

Olyan az egész, mint egy meleg takaró.

Könnyedén és lendületesen mutatja be Shakespeare és a gazdag kereskedő lány közti románcot, Ben Affleck pedig remek az önimádó színész szerepében. Igazi történelmi tragikomédia, ami bár nem feltétlenül mindig vidám, de képes vigaszt nyújtani.

 

A család kicsi kincse (2006)

Disney+

Ez a film tökéletes példa a családi drámára:

minden egyes pillanata olyan, mintha szándékosan játszanának a néző érzelmeivel, a lehető leghatásosabban váltogatva a tragédiát és komédiát.

A gyerekszépségversenyre igyekvő család története olyan, hogy lehetetlen nem mosolyogni rajta, mert tele van szeretettel, összetartással és gyengédséggel, miközben nem feledkezik meg a szarkasztikus humorról sem.

 

Időről időre (2013)

SkyShowtime

Sokan tartják ezt a filmet az elmúlt évtized legmeghatározóbb, legötletesebb és legeredetibb romantikus komédiájának.

A romantikus elemeket sci-fivel vegyíti, és az időutazáson keresztül mesél a szerelem, a megbánás és a megbocsátás fontosságáról.

Egy Reddit-felhasználó szerint:

„Ez számomra minden idők legkedvesebb filmje, mivel mindig örömmel tölt el. Egy kedves brit film romantikáról, apa-fiú kapcsolatról, testvéri szeretetről, barátságról és az életörömről. Már hatszor vagy hétszer láttam, de mindig boldogsággal tölt el.”

 

Zootropolis – Állati nagy balhé (2016)

Disney+

Animációs filmmel kezdtük, zárjuk is azzal, ráadásul megint Disney-vel: a Zootropolis egy állatbőrbe bújt krimi, ami közben szívmelengetően mesél barátságról, felelősségről, hűségről és előítéltekről. A fiatal nyuszinak, Judy Hoppsnak egyetlen álma van: rendőr akar lenni egy olyan világban, amit különféle állatfajok népesítenek be. És bár Zootropolis-ban

egymás mellett élnek a ragadozók és zsákmányállatok, az előítéletek nagyon is virágzanak, és a film nem rejti véka alá, hogy néha azok a hibásak, akik a legártatlanabbnak hiszik magukat.

A világépítése csodás, a sztorija izgalmas, a mondanivalója szomorúan aktuális: a féktelen szórakoztatás mellett őszinte önvizsgálatra sarkall.

 

(via Far Out, ScreenRant, Collider)