Rekordot döntött ijesztgetésekben a Netflix sorozata

A Mike Flanagan nevével fémjelzett Az éjféli klub büszkélkedhet az egy epizódon belüli legtöbb jump scare világrekordjával.

Flanagan szériájának (aki korábban A Bly-udvarház szelleme, A Hill-ház szelleme és a Mise éjfélkor című horrorsorozatokat készítette a streamelős óriás számára, de az ő nevéhez fűződik az Álom doktor megrendezése is) október 7-én volt a premierje a Netflixen. A Guinness Rekordok Könyve pedig azóta megállapította, hogy nem kevesebb mint 21 esettel a mű első része lett „az egyetlen tévéepizódba legtöbbször beleírt jump scare” világrekordere.

A cég képviselője már át is adta az ezt hitelesítő okiratot Flanaganéknek – az alkotó azonban meglepő módon egyáltalán nem örült az elismerésnek. „Mindez azért is különösen fontos a számomra, mert

gyűlölöm a jump scare-t:

szerintem ez a legrosszabb eszköz. Az egész karrierem arról szólt, hogy mindenki azzal jött nekem, hogy tegyek a műveimbe több jump scare-t, és vágjam őket gyorsabbra” – nyilatkozta az író-rendező.


„Azért utálom annyira, mert úgy érzem, nagyon könnyű odalépni valaki mögé, és ráijeszteni valami hangeffekttel. Szóval úgy voltam vele, hogy ha már muszáj használnom, túl akarok rajta lenni egyszerre, hogy később már ne kelljen foglalkoznom vele.

Erre most örökre egybeforr a nevem a jump scare-ekkel”

– tette hozzá Mike Flanagan, aki azonban azt is elárulta, hogy ezek után majd az lesz a stratégiája, hogy mint a jump scare hivatalosan is legnagyobb szakértője, elmondja, hogy szerinte ide és ide egyáltalán nem kell ez az eszköz.

A jump scare egyébként a horrorfilmek az a tényleg nagyon primitív, ám annál hatásosabb fogása, amikor egy váratlan képi vagy hanghatással úgy ránk hozzák a frászt, hogy szinte ugrunk egyet ijedtünkben. Az éjféli klub pedig – ahogy azt már októberi streamajánlónkban is megírtuk – arról szól, hogy egy végső stádiumú fiataloknak otthont adó hospice-házban klub alakul, amelynek tagjai hátborzongató egyezséget kötnek: aki először meghal, jelet küld a síron túlról.


(via Variety)