Ringat a víz

Június 8. az óceánok világnapja: ebből az alkalomból közel fél tucat filmet és sorozatot válogattunk össze, amelyben fontos szerepet kapnak az óceánok, vizek, tengerek. Egy kivétellel akár azonnal nézhetőek is!

A nagy kékség (1988)

Jacques rendkívüli rokonságban van az óceánnal, szokatlanul hosszú ideig képes lélegzet nélkül a víz alatt tartózkodni. Gyermekkori barátja és vetélytársa, Enzo, aki már a szabad merülés világbajnoka, versenyre hívja. Küzdelmük, vonzódásuk, visszahívó erejű vágyakozásuk tárgya mindig ugyanaz: a nagy kékség. Luc Besson kultfilmjében Jean-Marc Barr alakítja a főszerepet, akinek az oldalán olyan sztárok játszanak, mint Jean Reno és Rosanna Arquette.


Némó nyomában (2003)

A Nagy Korallzátony környékén az élet tele van veszéllyel. Jól tudja ezt Pizsi, a kis bohóchal, és erre tanítja egyetlen fiát is. Ám az ifjú Némó tele van kalandvággyal. Amikor eljön az idő, és Némónak iskolába kell mennie, Pizsi idegesen kíséri el, és szorongva figyeli minden mozdulatát. Aggodalma nem alaptalan, mert Némó, dacolva intelmeivel, túlúszik a biztonságos határon, hogy megnézzen egy hajót, és egy váratlanul feltűnő búvár hirtelen elragadja. Az aggódó apa gyermeke keresésére indul a barátaival.

A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető az HBO GO kínálatában.


A kék bolygó II. (2017)

Közel egy generációval a legendás A kék bolygó című minisorozatot követően a neves természetfilmes, David Attenborough visszatér a világ óceánjaihoz, hogy megmutassa nekünk az ott lakó ritka és szokatlan élőlényeket. Olyasmit láthatunk, amit soha korábban nem vettek még filmre: például egy rákokat hipnotizáló tintahalat, egy hatalmas makrélát, amelyik kiugrik a vízből, hogy madarakra vadásszon vagy nemrégiben felfedezett táncoló rákokat. Emellett azonban az alkotás arra is ráirányítja a figyelmet, milyen súlyos gondokat okoz az emberi tevékenység a vizek élővilágában.


47 méter mélyen 2. (2019)

Négy lány egy erdő közepén lévő, gyönyörű víztározóhoz megy, ahol a barlangok mélyén egy maja város romjai bújnak meg. Hőseink lemerülnek, és az egyik barlangban számos emberi csontvázat fedeznek fel. Miközben a víz alatt tartózkodnak, egyikük nekiütközik az egyik romos oszlopnak, ami csapdába zárja őket. Ráadásul nemsokára kiderül az is, hogy a katakombában megbújva több cápa is köröz. A lányok csak egymással összefogva juthatnak ki, viszont az oxigénjük rohamosan fogy. A filmben egy mellékszerepben feltűnik John Corbett, a Miért éppen Alaszka? és a Bazi nagy görög lagzi sztárja, Sylvester Stallone Sistine nevű lánya pedig főszerepben látható.

A film elérhető a Netflix kínálatában.


Tanítóm, a polip (2020)

Craig Foster hosszú éveken át minden nap úszott egyet az Afrika csúcsánál található óceánban. Egy nap egy moszaterdőben találkozik egy fiatal polippal, aki figyelemre méltó kíváncsiságról tesz tanúbizonyságot. A filmes vissza-visszatér az állathoz, hónapokon át figyeli a mozgását, és végül elnyeri a bizalmát. Ember és polip korábban sosem látott barátságot köt, és miközben betekintést nyer az állat életének rejtelmeibe, Foster rengeteg mindent tanul tőle. A dél-afrikai alkotás idén elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat.

A film elérhető a Netflix kínálatában.