Új Stephen King-sorozattal jön Julianne Moore

Az Oscar-díjas színésznő, aki ezúttal executive producer is, J.J. Abramsszel állt össze, hogy sorozatot csináljanak a Lisey története című King-regényből, és maga a szerző is beszállt a buliba.

Jó sok izgalmas előzetes szakadt ránk hirtelen, köztük a Venom 2. - Vérontóé, majd a Stillwater című thrilleré Matt Damonnal, a The Green Knight fantasy trailere Dev Patellel, és a Lisey's Story vagyis Lisey története című Stephen King feldolgozás, egy Apple limitált sorozat beharangozója. És egy King feldolgozás mégiscsak egy King-feldolgozás, amire az ember felkapja a fejét, ennek a forgatókönyvét pedig maga a mester írta, és egytől egyig nagyszerű színészek játszanak benne.

Például Julianne Moore, aki a címbeli Linsey Landon, egy ünnepelt író felesége, aki csodálattal néz fel férjére és annak munkásságára. Scott Landon (Clive Owen) álomszerű látomásairól ír, és az alkotói folyamat része az, amit ő „eltávozásnak” hív, majd a férfi súlyos beteg lesz, és valóban eltávozik – az élők világából. Moore és Owen egyébként szintén férj és feleség voltak a nagyszerű Az ember gyermekében (2006) is.  Landon özvegye nehezen tudja összeszedni magát, és aligha segít, hogy egy régi ismerős az író kiadatlan kéziratát követeli rajta. Ő nem adja, mire a férfi egy fanatikus rajongót (Dane DeHaan) bíz meg azzal, hogy bármi áron megszerezze az írást. Eközben Lisey felfedezi, hogy férje nyomokat hagyott hátra maga után, amivel valamiféle kincsvadászatra invitálja – és arra is rá kell jönnie, hogy lehet, hogy férje mesés fantáziavilága nem is csak a képzelet szülötte, sőt, az is lehet, hogy házasságuknak is voltak olyan titkai, amelyekkel eddig nem volt hajlandó szembenézni.

Egy Stephen King bestseller regény feldolgozásával mostanában olyan nagyot nem lehet hibázni – bár vannak, akik képesek rá, mint A setét torony (2017) vagy a The Stand (2020) című sorozat készítői -, és itt most nagyon nagy nevek álltak össze. A forgatókönyvet maga King írta a saját munkájából, a producer J.J. Abrams, az ő cége, a Bad Robot Productions áll a gyártás mögött, a rendezést pedig a chilei rendezőzsenire, Pablo Larraínre (Tony Manero, Santiago '73, No) bízták, aki Julianne Moore-ral együtt executive producer is. Az Oscar-díjas Moore, Owen és DeHaan mellett olyan további jól csengő nevek tűnnek majd fel a miniszériában, mint Joan Allen, Jennifer Jason Leigh, illetve kissé meglepő módon Sung Kang a Halálos iramban szériából.

Persze Larrain neve önmagában még nem feltétlenül garancia a sikerre, angol nyelvű bemutatkozása, a Kennedy elnök özvegyéről szóló Jackie (2016) remekül összerakott, látványos profi iparosmunka volt, míg az odahaza, Chilében készített Ema (2019) művészfilmes körökben népszerű, de nehezen emészthető kísérleti darab lett. A 8 epizódból álló Lisey története nyilván a mainstream felé megy majd el, a benne ábrázolt fantáziavilágra viszont feltehetőleg szabad kezet kapott a rendező – az eredményről majd június 4-én győződhetünk meg, akkor lesz a sorozat premierje az Apple TV-n.