Újabb kettyós horrorvígjátékkal támad a Netflix – és milyen jól teszi!

McG-nek a Terminator - Megváltás miatt örökké a Pokolban kéne égnie, de szerencsére a Bébiszitter 1-2-vel megváltotta a bűneit.

Emlékeznek még a kedves Port.hu-olvasók Joseph McGinty Nicholra és a filmes munkásságára? Nem baj, ha nem, hiszen az 52 éves filmes fenegyerek annak idején McG művésznéven ásta meg a Halálosztó franchise sírját, amikor Charlie angyalai 1-2 után, 2009-ben megrendezte a Terminátor - Megváltást. Azért a filmért örök időkön át a Pokol legmélyebb bugyrában kellene égnie, szóval volt mit jóvá tennie az elmúlt 11 évben.

A Terminator - Megváltás rendezője, McG megérkezik a film Los Angeles-i premierjére, a Chinese Theatre-be (fotó:: Frazer Harrison/Getty Images)

 

Szerencsére McG maga is tisztában volt tetteinek súlyával, és hihető bűnbánást tanúsított, amikor (a rémes Kémes hármast nem számítva) látványosan kivonult a mozifilmes élet élvonalából. Az elmúlt években inkább a tévésorozatok és streaming platformok világában próbált szerencsét – és a számítása bejött, mert még én is olyanokat írtam 2017-ben a Halálos fegyver tévésorozatról szóló Port.hus kritikámba, hogy McG szériája „eszelősen jó lett”, mert „bámulatosan jól ráérzett arra, miért voltak menők a '80-as és a '90-es években a zsarufilmek”. Nos, valami hasonló járhatott a fejében akkor is, amikor 2017-ben megrendezte a Netflixnek A bébiszittert, amiben lényegében kiforgatta és nevetség tárgyává tette a a '80-as és a '90-es évek legnépszerűbb tinihorrjait és slasher alapvetéseit, a Halloweentől és a Péntek 13-tól kezdve a Rém álom az Elm utcábanon és a Sikolyon át a Tudom, mit tettél tavaly nyáronig.

Forrás: Netflix

 

A bébiszitter ugyanis egy magát egyetlen percig sem komolyan vevő, vérbő horrorvígjáték volt, amiben a címbéli bébiszitter (, Hugo Weaving egyre több főszerepet behúzó unokahúga) és az üvegezős-bulizós középiskolás haverjai feláldoznak egy lúzer srácot a Sátánnak. Ám ezt senki sem hitte el róluk az Isten háta mögötti, békés kisvárosban, kivéve persze a főszereplő kölyköt, Cole-et (), aki mellé a gyilkos kedvű bébiszittert felfogadták a mit sem sejtő, romantikázásra vágyó szülők. Cole-nak így egyedül kellett feltrancsíroznia a házban rátámadó, ördögimádó szektát – az eredmény pedig egy pokolian vicces Reszkessetek, betörők!-parafrázis lett.

Aligha volt kérdés, hogy a pozitív fogadtatás után a Bébiszitter is ugyanúgy folytatást fog kapni, ahogy annak idején a Halloween- vagy a Sikoly-filmekhez is sorra készültek az újabb és újabb részek. A második felvonás szeptember 10-én debütált a Netflixen Babysitter: Killer Queen (A bébiszitter: A kárhozottak királynője) címmel, és máris igen előkelő helyre katapultálta magát a streaming szolgáltató saját, régiókra lebontott, dinamikusan frissülő TOP10-es ranglistáján (jelen cikk megírásának pillanatában ez a második legnépszerűbb Magyarországon is hozzáférhető Netflix-tartalom).

Forrás: Netflix

 

Mivel az első rész tinédzser szereplői látványosan megnőttek 2017 óta, a sztori is előreugrott két évet az időben. Cole már az ellenkező nem iránt élénken érdeklődő, nyurga kamasz lett, akinek már nincs szüksége bébiszitterre, sokkal inkább egy jó pszichiáterre, mert máig kísérti az évekkel korábbi vérfürdő rémképe. Az első rész cuki kislánya, Melanie (Emily Alyn Lind) időközben kész nővé érett, nem is habozik hősünk elfogadni az invitálását egy fülledtnek ígérkező, tóparti buliba. Csakhogy a bimbózó tiniszerelem nem teljesedik be, mert váratlanul felbukkannak a korábban válogatott kegyetlenséggel másvilágra küldött, démonimádó szektások!

Régi ismerősként üdvözölhetjük a folyton kockahasat villantó amórózót (Robbie Amell), a műmellei miatt aggódó, butuska cheerleadert (Bella Thorne), a majrés fekete dumagépet (Andrew Bachelor) és a félelmetes egzotikus szépséget (Hana Mae Lee). No meg persze a címbéli, gyilkos bébiszittert is, aki a szerencsétlen kompániájával ismét megkeseríti a főhős, valamint alkalmi segítőtársa (Jenna Ortega) életét – hogy aztán újra rútabbnál rútabb halálnemekkel (például csónakmotor általi feltrancsírozódás) törlődjenek ki a létezésből. És a sztori megint pompásan működik, mert McG és a forgatókönyvíró csapata ismét ügyesen hoz ki mindent abból a feje tetejére állított horrorfilmes kliséből, hogy ezúttal nem a magányos, maszkos rémpofa vágja el a torkát a csinos csajoknak és a jóképű srácoknak, hanem pont fordítva: a magányos, különc főhős koncolja fel a rá támadó, gyilkos kedvű bulibárókat és partikirálynőket. Csupán egyetlen kínzó kérdésünk maradt a film végére: mikor jön McG-től és csapatától A bébiszitter 3?

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik sosem unják meg a blőd horrorvígjátékokat, és persze azoknak, akik élvezettel habzsolják a retró kikacsintásokkal és virtuóz poénokkal teli, sokadik ugyanolyan Netflix-tartalmat.

Ítélet: 7/10

Forrás: Netflix